Φορτέτζα και μουσειακές συλλογές

 


Στη δεύτερη συνεδρίασης λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνης, στις 29/4/2024, είχα ρωτήσει για την τύχη των μουσειακών συλλογών της ενάλιας ζωής καθώς και για τη λαογραφική συλλογή της Ελένης Φραντζεσκάκη. Η απάντση που πήρα ήταν ότι βρίσκονται αποθηκευμένες στο κτήριο του πρώην ΕΟΜΜΕΧ, αφού ο Δήμος δεν διαθέτει ιδιόκτητο κτήριο για την έκθεσή τους. Παράλληλα, παρατηρώ ότι συνεχίζεται ο δημόσιος διάλογος και οι απόψεις για την τύχη και την έκθεση αυτών των δύο σπουδαίων συλλογών.

Σκαλίζοντας το αρχείο των άρθρων μου, ανακάλυψα ένα δημοσίευμα που είχα κάνει πριν από πέντε ακριβώς χρόνια, τον Μάιο του 2019, με τίτλο «Πρόταση για χρήση των κτηρίων της Φορτέτζας». Σε αυτό πρότεινα συγκεκριμένες πολιτιστικές και μουσειακές χρήσεις για καθένα από τα κτήρια του ενετικού κάστρου του Ρεθύμνου, το οποίο ανήκει αποκλειστικά στον Δήμο Ρεθύμνης.

Συγκεκριμένα, από τότε είχα προτείνει, και σύμφωνα με το 1786/27-10-2000 έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού προς τη 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με τίτλο, «Μελέτη χρήσεων Φορτέτσας Ρεθύμνου»,  η λαογραφική συλλογή της Ελένης Φραντζεσκάκη να στεγαστεί στον έναν από τους δύο μεγάλους θολωτούς χώρους του επιπρομαχώνα του Αγίου Λουκά, που έχει, εδώ και χρόνια, αποκατασταθεί πλήρως. Στον ίδιο χώρο, βέβαια, υπήρξε σκέψη, από την νυν δημοτική Αρχή, να στεγαστούν τα εκμαγεία των αγαλμάτων του μεγάλου Ρεθεμνιώτη γλύπτη Ιωάννη Κανακάκη, σκέψη που δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Επίσης, στο κάστρο της Φορτέτζας υπάρχει, πλήρως αποκατεστημένο, το λεγόμενο «δίδυμο κτήριο» κοντά στον προμαχώνα του Αγίου Νικολάου. Από το 2018, υπήρξε πρόταση από τη δημοτική Αρχή να στεγαστεί σε αυτόν τον χώρο «Μουσείο Καιρού», που ήταν μια πρόταση του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Καλώς ή κακώς ούτε αυτή η πρόταση υλοποιήθηκε ποτέ. Σε αυτόν τον χώρο, που σήμερα είναι άδειος, θα μπορούσε να στεγαστεί η μουσειακή συλλογή της ενάλιας ζωής.

Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι ο Δήμος Ρεθύμνης διαθέτει ικανά κτήρια για να στεγάσει τις μουσειακές συλλογές του, χωρίς να υπάρχει ανάγκη να μισθώνει κτήρια και χώρους για αυτόν τον σκοπό!

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902

Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι: Μήπως χρειάζεται επανεκκίνηση;