Σχολικές αυλές θα ανακουφίσουν το κυκλοφοριακό



Το καλοκαίρι του 2007, όταν ήμουν ακόμα Δημοτικός Σύμβουλος υπεύθυνος παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου, είχαμε αποφασίσει και άνοιξαν οι αυλές του 1ου Λυκείου (Πολυκλαδικό) και του 3ου Λυκείου για να σταθμεύουν δωρεάν τα αυτοκίνητα κατά τις πρωινές ώρες.

 Με πολλή ευαισθησία είχαμε δει τότε το θέμα της σχολικής αυλής ως χώρου παιχνιδιού κι έτσι είχαμε αφήσει ελεύθερο το βόρειο τμήμα της αυλής του 1ου Λυκείου, όπου υπάρχουν και οι αθλητικές εγκαταστάσεις. Όσον αφορά στο 3ο Λύκειο, δίπλα ακριβώς είναι τα γήπεδα μπάσκετ των 4ων Μαρτύρων, που σήμερα είναι πλήρως ανακαινισμένα. Επιπρόσθετα, τις πρωινές ώρες, με την πολλή ζέστη, ελάχιστα είναι τα παιδιά που παίζουν έξω. Έτσι οι δύο σχολικές αυλές παρέμεναν ανοικτές για ελεύθερη στάθμευση από τις 8:00 έως τις 15:00, όπως ανέφεραν και οι πινακίδες που είχαν τοποθετηθεί έξω από τα σχολεία.

Το μέτρο είχε, τότε, ανακουφίσει κυκλοφοριακά το Ρέθυμνο και μάλιστα σε μια περίοδο που στη Λεωφόρο Κουντουριώτη, στη Μοάτσου αλλά και στις Δημακοπούλου-Γερακάρη δεν είχε γίνει ακόμα η ανάπλαση και η στάθμευση επιτρεπόταν. Σύσσωμη η τοπική κοινωνία είχε χαιρετίσει αυτό το μέτρο και τα σχόλια του τοπικού Τύπου ήταν θετικότατα.
Σήμερα, που το κυκλοφοριακό πρόβλημα του Ρεθύμνου φαίνεται να είναι το κυρίαρχο και το πιο δυσεπίλυτο, η επαναφορά αυτού του μέτρου φαντάζει μονόδρομος, τουλάχιστον μέχρις ότου βρεθούν άλλες λύσεις που θα ανακουφίσουν την πόλη από τον κυκλοφοριακό βραχνά και την αέναη προσπάθεια των οδηγών, ντόπιων και επισκεπτών προς εξεύρεση θέσης στάθμευσης. Άλλωστε, πολλές τουριστικές περιοχές της χώρας καταφεύγουν σε αυτή τη λύση προκειμένου να λυθεί το οξύ κυκλοφορικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τους θερινούς μήνες που ο πληθυσμός τους πολλαπλασιάζεται. 
Θεωρούμε ότι ο Ρεθεμνιώτης θα αγκαλιάσει αυτή την πρόταση, μιας και ο ζωτικός χώρος των αθλοπαιδιών θα παραμείνει ανέπαφος αλλά και το κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου θα ανακουφιστεί και θα ανασάνει.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902