Πιλοτική αναβάθμιση σχολικών αιθουσών



Είναι κοινή παραδοχή ότι η σχολική αίθουσα στην Ελλάδα έχει τα ίδια αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά την τελευταία τουλάχιστον τριακονταετία. Ίδια θρανία, ίδιες έδρες διδασκαλίας, ίδια χρώματα… Το μόνο που έχει αλλάξει κι αυτό όχι παντού, είναι ότι ο μαυροπίνακας αντικαταστάθηκε με πίνακα μαρκαδόρου και έχουν τοποθετηθεί προτζέκτορες στις τάξεις για ηλεκτρονική διδασκαλία. Επιπρόσθετα, ο εξοπλισμός των σχολικών αιθουσών είναι πεπαλαιωμένος, φθαρμένος και δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα τόσο στους μαθητές όσο και στους εκπαιδευτικούς.

Παλαιότερα, σε σχετική ημερίδα για τη σχολική στέγη, ένας εισηγητής είχε πει ότι τις περασμένες δεκαετίες ο μαθητής σεβόταν τον σχολικό χώρο γιατί ήταν καλύτερος από το σπίτι του. Επίσης, παρατηρούμε σήμερα βανδαλισμούς στον σχολικό χώρο από μαθητές και πολλές φορές δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τα αίτια. Παράλληλα, βλέπουμε σχολικά κτήρια και αίθουσες σε χώρες με αναβαθμισμένο εκπαιδευτικό σύστημα και μας πιάνει ένα εύλογο παράπονο: Γιατί αυτοί και όχι εμείς. Γιατί εκεί και όχι εδώ.
Σαν παράταξη ΡΕΘΥΜΝΟ ΑΞΙΖΕΙΣ έχουμε πρόθεση να αναβαθμίσουμε, σε πιλοτικό στάδιο, έναν ικανό αριθμό σχολικών αιθουσών σε προσχολική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, γεωγραφικά διαστρωματωμένη, σε όλες τις δημοτικές ενότητες του δήμου Ρεθύμνου.
Θα καλέσουμε τον Σύλλογο αρχιτεκτόνων του Ρεθύμνου να εκπονήσει μελέτες για αυτές τις αίθουσες, σύμφωνα με τις επιταγές και τις προδιαγραφές του ΟΣΚ, αλλά που θα προσφέρουν περισσότερα ποιοτικά και αισθητικά χαρακτηριστικά σε αυτές: δάπεδο, χρώμα, τραπεζοκαθίσματα, εξοπλισμό κλπ.  Στόχος θα είναι να αλλάξει ριζικά η εικόνα της σχολικής αίθουσας και να γίνει πιο φιλική, αλλά και συνάμα πιο λειτουργική για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Παράλληλα, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Κρήτης, να εκπονηθεί ένα ερευνητικό πρόγραμμα παρατήρησης για το κατά πόσο η αλλαγή του σχολικού χώρου επηρεάζει μαθησιακά και συμπεριφορικά μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Θεωρούμε ότι αυτό θα είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα, που αν η έρευνα καταλήξει σε θετικά συμπεράσματα, θα μπορούσε σταδιακά να επεκταθεί στο σύνολο των σχολείων.
Γιατί η εκπαίδευση και η παιδεία είναι πρωταρχικός μας στόχος!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902