Ανάπλαση πλατείας Εργατικής Πρωτομαγιάς



Η πλατεία εργατικής Πρωτομαγιάς βρίσκεται απέναντι από το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου και περικλείεται από τις οδούς Κ. Γιαμπουδάκη, Γρ. Παναγιωτάκη και Ν. Ψαρρού. Αν και ονομάζεται πλατεία, δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια τριγωνική νησίδα πρασίνου, που στην ανατολική της πλευρά βρίσκεται το χάλκινο μνημείο του άγνωστου εργάτη με τη γροθιά υψωμένη, όπου εκεί γίνονται καταθέσεις στεφάνων κάθε εργατική Πρωτομαγιά. 

Η περιοχή, που αν και βρίσκεται μερικά μόλις μέτρα από την πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη και την παραλία, είναι εντελώς υποβαθμισμένη, με ελάχιστη εμπορική δρασηριότητα και εμφανή την έλλειψη φωτισμού.
Αρκετά χρόνια πριν η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου ζητούσε με επιμονή από τον Δήμο την ανάπλαση και την επέκταση της τριγωνικής νησίδας, ώστε να πάρει μορφή πλατείας και να αποκτήσει έτσι και εμπορική δραστηριότητα, από τα 2-3 παρακείμενα καφενεδάκια, ώστε να «ζωντανέψει» η πλατεία.

Ο τότε αρχιτέκτονας του Δήμου Ρεθύμνου κ. Στάθης Κελέκης, το 2014, εκπόνησε αρχιτεκτονική μελέτη της πλατείας μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο, η οποία, όμως, παραμένει ακόμα κλεισμένη στα συρτάρια του Δήμου. Σύμφωνα με τη μελέτη, η πλατεία αναπλάσσεται πλήρως και επεκτείνεται προς βορά συμπεριλαμβάνοντας όλο το πλατος της οδού Ψαρρού, που δεν έχει κανέναν λόγο ύπαρξης. Έτσι η έκταση της πλατείας υπερδιπλασιάζεται και αλλάζει όψη όλη η περιοχή, αποκτώντας μια πιο μοντέρνα και καλαίσθητη μορφή. Τοποθετούνται καθιστικά, επίστηλα φωτιστικά και καλαθάκια απορριμμάτων. Η φύτευση αλλάζει, δίνοντας χώρο για κίνηση στον πεζό, ενώ οι δυο υψηλόκορμοι φοίνικες παραμένουν και το μνημείο του άγνωστου εργάτη αναδεικνύεται.
Αποτελεί δέσμευση της δημοτικής παράταξης «ΡΕΘΥΜΝΟ ΑΞΙΖΕΙΣ» και του επικεφαλής Θοδωρή Νίνου ότι η ανάπλαση της συγκεκριμένης πλατείας θα είναι μέσα στις πρώτες πρωτεραιότητες, αφού το κόστος δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό ενώ τα οφέλη που θα προκύψουν στην περιοχή θα είναι πολλαπλά.
Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα «pocket parks» (πάρκα τσέπης) σε κάθε ελεύθερο χώρο που θα προκύψει σε κάθε συνοικία σε κάθε γειτονιά της πόλης. Γιατί η ποιότητα ζωής είναι πρώτη μας προτεραιότητα!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902