Αιδώς! Κυρίες και Κύριοι του Δήμου!



Δεν ξέρω αν ένιωσα έκπληξη ή οργή, θυμό ή αηδία για τη χθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου, με την οποία χορήγησε άδεια σε τροχήλατη καντίνα Ηρακλειώτη επιχειρηματία η οποία θα στηθεί το Σάββατο το βράδυ, παραμονή της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης, στην πλατεία Μικρασιατών.
Και δεν είναι μια καντίνα, όπως ίσως θα νομίζετε, που θα πουλάει σάντουιτς και hot-dog. Πρόκειται για ένα ειδικά διαμορφωμένο όχημα, που ο ιδιοκτήτης του το έχει μετατρέψει σε μπαρ! Μάλιστα! Σε μπαρ που το Σάββατο το βράδυ θα πουλάει αποκλειστικά αλκοόλ! Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν έχω τίποτα απολύτως με τον επιχειρηματία ο οποίος έχει κάνει μια εξαιρετικά καλαίσθητη και πρωτότυπη «επιχείρηση» και αναλαμβάνει διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις.
Αλλά άλλο το beach party ή το μπάτσελορ που θα διοργανώσω με την παρέα μου και άλλο το καρναβάλι του Ρεθύμνου που διοργανώνεται από τον ίδιο τον Δήμο του Ρεθύμνου.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Τη Δευτέρα 4 Μαρτίου συνεδρίασε η Δημοτική Κοινότητα Ρεθύμνου και μέσα στα θέματα ήταν και η παραχώρηση ή όχι χώρου στη συγκεκριμένη καντίνα τρεις διαφορετικές ημέρες και σε τρία διαφορετικά σημεία. Την Τσικνοπέμπτη (που είχε ήδη περάσει) στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη, το Σάββατο το βράδυ πριν το καρναβάλι στην πλατεία Μικρασιατών και την ημέρα και ώρα του καρναβαλιού σε κάποιο σημείο κοντά στο σινεμά Παντελής. Ομόφωνα η Δημοτική Κοινότητα απέρριψε το αίτημα, αφού  και η εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου ήταν αρνητική. Δύο μέρες μετά, την Τετάρτη 6/3 το θέμα ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Με έκπληξη ακούστηκε διά στόματος της Προέδρου της ΚΕΔΗΡ ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είναι οικονομικός χορηγός του καρναβαλιού κι έτσι δόθηκε η άδεια για την πλατεία Μικρασιατών με τις ψήφους των μελών της ΝΕΑΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ! Μάλιστα, το συγκεκριμένο όχημα είχε ήδη πάρει «άτυπη» άδεια, αφού ήδη υπάρχουν πάνω σε αυτό τα διαφημιστικά λογότυπα του Ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού και του Δήμου Ρεθύμνου, όπως φαίνεται από φωτογραφίες στο σχετικό προφίλ στο facebook.
Αναρωτιέμαι: Αυτή είνα η κουλτούρα μας και ο πολιτισμός μας; Αυτές τις αρχές πρεσβεύει ο Δήμος του Ρεθύμνου; Η δημοτική αρχή και ο κ. Μαρινάκης νιώθει υπερήφανος όταν το λογότυπο του Δήμου Ρεθύμνου φιγουράρει πάνω σε μια καντίνα-μπαρ; Αλήθεια, ο Πρεβελάκης, ο Νενεδάκης και τόσοι άλλοι λόγιοι του Ρεθύμνου, έτσι φαντάζονταν την πόλη των Γραμμάτων; Ο αείμνηστος Κώστας Κανάς, μια καντίνα-μπαρ είχε κατά νού όταν δημιουργούσε το πρώτο μεταπολεμικό ρεθεμνιώτικο καρναβάλι;
Κυρίες και κύριοι της δημοτικής αρχής δεν είστε άνθρωποι του πολιτισμού ούτε κατά διάνοια! Ή καλύτερα έχετε στρεβλή άποψη για το τι είναι πολιτισμός. Για εσάς, προφανώς, ο πολιτισμός είναι φανφάρες, χρώμα και βεγγαλικά. Θυσιάζετε την ουσία και την ποιότητα στο βωμό του χρήματος και των χορηγιών. Προδώσατε τον θεσμό του καρναβαλιού για τριάκοντα αργύρια!
Αλλά το σοβαρότερο όλων είναι η νομιμοποίηση του αλκοόλ με τη σφραγίδα του Δήμου! Τη δική σας σφραγίδα και υπογραφή! Το Ρέθυμνο έχει θρηνήσει θύματα από το αλκοόλ και συνεχίζει να θρηνεί. Τι κι αν  γίνονται προσπάθειες για την καταπολέμηση της χρήσης αλκοόλ; Τι κι αν γίνονται ημερίδες ευαισθητοποίησης της νεολαίας εναντίον του αλκοόλ; Εσείς το νομιμοποιείτε με τον πιο βροντερό τρόπο!
Ποιος, αλήθεια, θα ελέγξει τη χρήση αλκοόλ από ανηλίκους το Σάββατο το βράδυ; Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας θα ζητάει ταυτότητες; Ή η αστυνομία θα ελέγχει στην πλατεία Μικρασιατών τους νεαρούς που θα κυκλοφορούν με ένα ποτήρι στο χέρι;
Είναι θλιβερή η απόφασή σας Κυρίες και Κύριοι του Δήμου. Και εύχομαι, ειλικρινά, να μην συμβούν περιστατικά που θα επιβεβαιώσουν τους φόβους μου. Αν και ο κύβος έχει ήδη ριφθεί! Πήραμε άλλη μια πρωτιά ως Δήμος! Αυτή της χρήσης αλκοόλ με τη βούλα!
Ντροπή και αίσχος!!!


Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλή σου μέρα Νίκο δεν έχεις άδικο σε τίποτα απ' αυτά που γράφεις , απλά τέτοιες αποφάσεις εδραιώνουν ότι έχει ξεφύγει ο θεσμός καρναβάλι και έχει μετατραπεί σε μια ατέλειωτη αρπαχτή από τους πάντες
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
κύριε Δερεδάκη έχετε δίκιο. πραγματικά λυπάμαι γι αυτά που γίνονται στον τόπο μας, ειστε η φωνή της λογικής
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μη τρελαθουμε τωρα...ξεκαθαρα το προβλημα σας ειναι οικονομικης φυσεως κι οχι κοινωνικο...αν μη τι αλλο γελαει καθε πικραμενος στη προφαση οτι την καντινα περιμενε κανεις στο Ρεθυμνιωτικο καρναβαλι για να ξωκυλει οσον αφορα το αλκοολ οταν παμπολλα μελη πληρωματων ειναι με ενα μπουκαλι γεματο αλκοολ στο χερι...ελεος...τι υποκρισια....επιπλεον με τι αυθαδεια δημοσιοποιειτε τις τοσο τοπικιστικες και αναχρονιστικες αντιληψεις " σας ηρακλειωτης επιχειρηματιας"...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Προφανώς, κάποιοι που αντιδρούν και αφήνουν σχόλια, αντίθετα προς το άρθρο, δεν καταλαβαίνουν το νόημα ή προφανώς θίγονται από την αλήθεια.

Η προσπάθεια είναι αν όχι να σταματήσει εντελώς η κατανάλωση αλκοόλ, τουλάχιστον να μειωθεί η κατανάλωση και ακόμα περισσότερο στους νέους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, γίνετε το αντίθετο, διευκολύνετε η πρόσβαση στο αλκοόλ και δίνονται λάθος εντυπώσεις ΣΕ ΟΛΟΥΣ… το συμπέρασμα είναι « πιείτε περισσότερο» το εγκρίνει και… ο Δήμος…

Οπότε, εφόσον όλα είναι καλά και ωραία ο εν λόγο επιχειρηματίας, ( Αθηναίος ή Ηρακλειώτης ή Ρεθυμνιώτης το ίδιο κάνει), ας γίνει και χορηγός του νοσοκομείου, που για μια ακόμα φορά θα σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος του… απόηχου ενός ακόμα «καρναβαλιού»
Και οι κύριοι του Δήμου ας αναλάβουν τις ευθύνες τους που ενθαρρύνουν τη κατανάλωση του αλκοόλ...
Ο χρήστης EVA είπε…
Νικο, Ο Διονύσιος Σολωμός, κατά την εποχή της μεγάλης επανάστασης (1821), από την οποία δεν έλειπαν τα αδελφοκτόνα μίση και οι εμφύλιοι, μας άφησε μια παραγγελιά: «το έθνος πρέπει να θεωρεί ειδικόν ό,τι είναι αληθές».....λοιπον ενοιωσα αγανακτηση βλεποντας μια δημοσιευση στο προφιλ του δημαρχου μας περι αληθειας ....σου στελνω τη φωτογραφια της αναρτησης και την απαντηση μου...Ειναι τιμητικο για το ρεθυμνο οτι η αναρτηση εχει μονο 20 like,που σημαινει οτι οσοι απο τους υποψηφιους του εχουν τσιπα...δεν εκφρασθηκαν καν.....ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΒΡΕ ΓΙΩΡΓΟ ? ΠΩΣ ΤΟΛΜΑΣ ΕΤΣΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΛΗ? ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΕΚΑΝΑΝ ΦΤΕΡΑ ΚΙ ΕΣΥ ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΟΥΣ ΚΟΙΤΑΞΕΣ ΝΑ ΤΑ ΚΟΥΚΟΥΛΩΣΕΙΣ ? ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΣΚΟΠΑ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ , ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΑΚΟ ? ΚΑΜΜΙΑ 20ΡΙΑ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ,ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΣΤΩ ΤΑ ΤΥΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΑΝΟΥΝ ΜΕ ΨΕΜΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ, …. .ΝΑΙ ΕΙΣΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑΤΙ ΟΛΗΜΕΡΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 20ΑΤΟΜΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. …..ΤΑ ΠΕΡΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΑΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ…ΚΑΙ ΚΟΙΤΑ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΘΕΙΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ,ΓΙΑΤΙ ΕΣΥ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΦΕΡΕΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ Σ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ,ΔΗΛ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΡΕΖΙΛΙΚΙΑ ΜΑΣ….ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΙΑΣ ΗΤΑΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Ο ΠΕΘΕΡΟΣ…ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΣΕΣΜΕ ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΑΤΗΘΗΚΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΒΓΑΛΑΤΕ ΤΡΕΛΛΗ ΚΑΙ ΓΡΑΦΙΚΗ ΤΗ ΜΗΝΥΤΡΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΗΤΑΝ ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗ....ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΕΔΗΡ ΑΝΤΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙΤΕ ΛΟΥΖΑΤΕ ΤΟΝ ΝΙΝΟ ΜΕ ΑΝΕΠΙΤΡΕΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥΣ... …ΔΕΝ ΦΘΑΝΕΙ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΦΤΕΡΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΞΕΦΩΝΙΣΜΑ ΜΕΡΟΣ ΕΠΕΣΤΡΑΦΗ ΑΠΟ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ...ΔΕΝ ΦΘΑΝΕΙ ΠΟΥ ΔΩΣΑΤΕ ΑΔΕΙΑ ΣΕ ΚΑΝΤΙΝΙΕΡΗ ΠΑΡΑΚΑΜΠΤΟΝΤΑΣ ΕΥΘΑΡΣΩΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ .....ΚΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΠΑΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΜΑΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΣ ΔΗΘΕΝ ΑΡΘΡΑ ΠΕΡΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ….ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΚΤΡΟΠΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ ....ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΣΗΜΕΡΑ….ΠΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΧΑΖΟΙ ΑΝ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΞΥΠΝΟΙ...ΠΟΙΟΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΛΟΓΙΑ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΔΙΑΣΕΙΣΤΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ…ΠΟΥ ΣΕ ΠΟΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΒΟΗΘΗΣΕΣ ΝΑ ΛΑΜΨΕΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ? ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΑΛΛΟΥ ΑΥΤΑ…ΤΟ ΨΕΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΟΝΤΑ ΠΟΔΙΑ ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΜΥΤΗ......

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902