Χώρος εκπαίδευσης και πολιτισμού στα Περιβόλια




Στο ΚΦ 405 στα Περιβόλια, βρίσκεται οικοπεδική έκταση ενός περίπου στρέματος, η οποία έχει προκύψει από εισφορά γης των κατοίκων στο πλαίσιο του σχεδίου πόλεως. Η συγκεκριμένη έκταση βρίσκεται δυτικά των εγκαταστάσεων του παλιού Πανεπιστημίου και περικλείεται από τις οδούς Γεωργίου Σκουλούδη, Παύλου Μπακογιάννη και Ιωάννη Παπαδογιωργάκη.

Στην έκταση αυτή, που αρχικά είχε χαρακτηριστεί ως «χώρος πολιτιστικών εγκαταστάσεων», επρόκειτο να ανεγερθεί το δεύτερο Τμήμα του ΤΕΙ, ώστε τα δύο Τμήματα να αποτελέσουν Σχολή. Για τον λόγο αυτό είχε γίνει και τροποποίηση του σχεδίου πόλεως. Για τεχνικούς λόγους, όμως, η πρόταση αυτή δεν προχώρησε.
Σήμερα, που οι ανάγκες της περιοχής αλλά και του Δήμου Ρεθύμνου έχουν αλλάξει, το οικόπεδο αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αρχικά πρέπει να σημειωθεί ότι η περιοχή των Περιβολίων έχει τα τελευταία χρόνια σημειώσει εκρηκτική οικιστική ανάπτυξη. Το 8ο Δημοτικό σχολείο των Περιβολίων, που παλαιότερα δεν υπερέβαινε τους 180 μαθητές, σήμερα πλησιάζει τους 250, με τάσεις περαιτέρω αύξησης. Παράλληλα, στον χώρο του Δημοτικού σχολείου στεγάζεται το 14ο Νηπιαγωγείο,  που λειτουργεί ως μονοθέσιο κλασικό Νηπιαγωγείο, λόγω έλλειψης χώρων. Έτσι, και το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο ασφυκτιούν σε μικρούς χώρους. Επίσης, στον ίδιο χώρο στεγάζονται και οι διοικητικές υπηρεσίες του ΔΙΕΚ. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και η δίχρονη υποχρεωτική, πλέον, προσχολική αγωγή, που τα νηπιαγωγεία της περιοχής αδυνατούν να την υποτηρίξουν λόγω έλλειψης χώρων. Τέλος, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η ανατολική περιοχή του Δήμου Ρεθύμνου στερείται παντελώς πολιτιστικών χώρων.
Στη συγκεκριμένη οικοπεδική έκταση, που είναι πλέον «καθαρή» από ενστάσεις και ιδιωτικά δικαιώματα και εκμεταλλευόμενοι το επικλινές του εδάφους μπορεί να ανεγερθεί κτηριακό συγκρότημα σε τρία επίπεδα. Το 1ο επίπεδο, με είσοδο από την οδό Σκουλούδη, μπορούν να μεταστεγαστούν οι υπηρεσίες του ΔΙΕΚ. Στο 2ο επίπεδο, μπορεί να κατασκευαστεί ένα πρότυπο αυτόνομο διθέσιο ολοήμερο Νηπιαγωγείο, από τα ελάχιστα που διαθέτει σήμερα ο Δήμος Ρεθύμνου, που να καλύπτει τις σύγχρονες απαιτήσεις της προσχολικής αγωγής και να μετακομίσει εκεί το 14ο Νηπιαγωγείο. Στο 3ο επίπεδο θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια αίθουσα πολιτιστικών και άλλων κοινόχρηστων χρήσεων, που τόσο λείπει από τα ανατολικά προάστια του Δήμου Ρεθύμνου.
Με αυτον τον τρόπο θα λυθούν πολλά προβλήματα, εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα στην ευρύτερη περιοχή των Περιβολίων, που τόσο παραμελημένη είναι τα τελευταία χρόνια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902