Πάρκο αναψυχής στα Περιβόλια


Το Πάρκο στη συμβολή των οδών Μπακογιάννη και Χαριτάκη

Στην περιοχή των Περιβολίων, στο ΚΦ 351, βρίσκεται έκταση δύο περίπου στρεμμάτων, που ορίζεται από τις οδούς Παύλου Μπακογιάννη και Χαριτάκη, στα όρια του σχεδίου πόλεως.  Η συγκεκριμένη έκταση, για να την προσδιορίσουμε επακριβώς, βρίσκεται νότια από το παλιό πανεπιστήμιο, πάνω από τον ναό του Αγ. Νικολάου και αποτελεί τον ελεύθερο, αδόμητο χώρο των εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων.

Το πάρκο κατάφυτο από πεύκα

Από το 2000, περίπου και πριν διανοιχτούν οι δρόμοι της περιοχής, με πρωτοβουλία και ευθύνη του Πολιτιστικού Συλλόγου Περιβολίων Μισιρίων «Εμμ. Παχλάς», ο χώρος είχε δεντροφυτευθεί με διάφορα δέντρα, κυρίως πεύκα, τα οποία ο Σύλλογος φρόντιζε και πότιζε. Αργότερα, πάλι με πρωτοβουλία του Συλλόγου, η έκταση περιτοιχίστηκε από τη βόρεια πλευρά της, μιας και από εκεί υπάρχει μεγάλη υψομετρική διαφορά με το επίπεδο που βρίσκεται ο ναός.
Μαγευτική η θέα από το πάρκο

Ο χώρος μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «μπαλκόνι του Ρεθύμνου», μιας και η θέα που προσφέρει προς τη θάλασσα είναι πραγματικά μοναδική, ενώ με το πέρασμα του χρόνου τα δέντρα έχουν αναπτυχθεί δημιουργώντας την αίσθηση του δάσους. Παράλληλα, η ευρύτερη περιοχή, με την πάροδο των χρόνων, έχει αναπτυχθεί οικιστικά, στερούμενη, όμως, κάποιον δημόσιο ελεύθερο χώρο.
Ο ναός του Αγ. Νικολάου και από πάνω το πάρκο

Σε αυτή την έκταση μπορεί να δημιουργηθεί ένας οργανωμένος αστικός χώρος πρασίνου, που να προσφέρει στους περιοίκους, και όχι μόνο, χαλάρωση, ανάπαυση και αναψυχή. Πρέπει να εκπονηθεί μια μελέτη από τον Δήμο που θα μπορούσε να περιλαμβάνει περιτοίχιση του χώρου με φυσικά υλικά που να ταιριάζουν στο περιβάλλον, διακριτικό φωτισμό, μονοπάτια περιπάτου, παγκάκια, κρήνες και καθιστικά για πικ-νικ. Παράλληλα, θα μπορούσε να υπάρξει και άλλη φύτευση στα άδεια σημεία του χώρου, με θάμνους και δέντρα, ενώ, δυνητικά, λόγω της κατωφέρειας του εδάφους, θα μπορούσαν να κατασκευαστούν πέτρινες βαθμίδες  δημιουργώντας ένα μικρό θεατράκι που θα μπορεί να φιλοξενεί μικρές μουσικές εκδηλώσεις. Επίσης ο χώρος, με τα ανισοϋψή μονοπάτια που θα διαθέτει,   λόγω μορφολογίας του εδάφους, θα μπορεί να αποτελέσει έναν εξαιρετικό χώρο ποδηλατοβόλτας για mountain bikes αλλά και άθλησης.
Θεωρούμε αναγκαία και επιτατική τη δημιουργία αυτού του αλσυλίου- πάρκου αναψυχής, σε μια περιοχή που στερείται ελεύθερων δημόσιων χώρων και που θα προσδώσει υπεραξία στην ποιότητα ζωής των κατοίκων του Ρεθύμνου.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902