Πάρκινγκ Τεσσάρων Μαρτύρων: Colpo grosso, Colpo fiasco.



Άγονος, τελικά, απέβη ο διαγωνισμός για την κατασκευή του υπόγειου πάρκινγκ στην πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων. Ένα έργο για το οποίο χύθηκαν τόνοι μελάνι και σπαταλήθηκαν ατέλειωτες ώρες συζήτησης και αντιπαράθεσης. Ένα έργο το οποίο χρησιμοποιήθηκε για μικροπολιτικές προεκλογικές σκοπιμότητες και «εντελώς τυχαία» σαν ημερομηνία του διαγωνισμού επιλέχθηκε η 16η Νοεμβρίου, 2 ημέρες, δηλαδή, μετά και τη 2η Κυριακή των εκλογών, όταν θα είχαν τελειώσει όλα, με οποιοδήποτε σενάριο.

Τώρα, δύο σενάρια μπορεί να υπάρξουν: Ή να μην υπάρξει παραπέρα ενδιαφέρον, ή ο Δήμος να υποκύψει σε περαιτέρω απαιτήσεις των επενδυτών και να αυξήσει την επιφάνεια κτισμάτων που δίνει στους ιδιώτες ή το χρόνο εκμετάλλευσης του πάρκινγκ στα 25 έτη από 20 που ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στην πρώτη περίπτωση είναι ξεκάθαρο ότι χάθηκαν 2, ακόμα, πολύτιμα χρόνια, σε ένα θέμα που δεκαετίες τώρα ταλανίζει την πόλη του Ρεθύμνου. Στη δεύτερη περίπτωση, θα ξεπουληθεί, ολοκληρωτικά, πλέον, το φιλέτο της δημοτικής περιουσίας στο βωμό των ιδιωτικών συμφερόντων και ενός προσωπικού καπρίτσιου.

Από το Μάρτιο του 2009, εδώ και 20 μήνες, είχα εκφράσει τις αντιρρήσεις μου και τη διαφωνία μου, όχι τόσο στην ουσία του έργου (που κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με την αναγκαιότητά του) αλλά με τον τρόπο κατασκευής του, τις υπέργειες κατασκευές και με τα εν γένει δελεαστικά ανταλλάγματα που θα προσφέρονταν στους επίδοξους κατασκευαστές για την υλοποίηση του έργου. Είχα, τότε, προτείνει, μαζί με άλλους Δημοτικούς Συμβούλους , την κατασκευή του υπόγειου πάρκινγκ από ιδίους πόρους του Δήμου, μέσω προπώλησης συγκεκριμένων θέσεων στάθμευσης σε κατοίκους του Ρεθύμνου και ανέγερση νέου Δημοτικού Μεγάρου στην πλατεία, που να καλύπτει τις νέες ανάγκες του Δήμου. Παράλληλα, πρότεινα να κατεδαφιστεί το υπάρχον Δημαρχείο και στη θέση του να δημιουργηθεί πλατεία ώστε να «αναπνεύσει» η Παλιά Πόλη και παράλληλα να αναδειχθεί μια από τις σημαντικότερες εισόδους του ιστορικού κέντρου.

Στη συνέχεια και βλέποντας ότι το τουριστικό μας προϊόν περνάει βαθιά κρίση, πρότεινα, στο χώρο να κατασκευαστεί ένα σύγχρονο συνεδριακό κέντρο, ώστε να επενδύσουμε ως πόλη στο συνεδριακό τουρισμό, προβάλλοντας και εκμεταλλευόμενοι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, που είναι η Παλιά μας Πόλη.

Δυστυχώς, όλες αυτές οι προτάσεις έπεσαν στον Καιάδα. Σήμερα, όμως, που τα δεδομένα φαίνεται να αλλάζουν, πρέπει όλοι να σκεφτούμε τι είναι το καλύτερο για το Ρέθυμνο και τους Ρεθεμνιώτες, μακριά από ιδιοτελή συμφέροντα και μικροπολιτικές σκοπιμότητες που μόνο κακό έχουν κάνει διαχρονικά στο Ρέθυμνο.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
η σωστή εκμετάλλευση του χώρου είναι πολύ σημαντική για τη πόλη
και οι σχετικές συζητήσεις χρήσιμες
αν κατάλαβα καλά η πρόταση σου είναι
το υπόγειο πάρκινγκ και το νέο δημαρχείο που θα φτιαχτεί να χρηματοδοτηθεί με τα έσοδα που θα προκύψουν από την πώληση θέσεων στάθμευσης σε ιδιώτες συμπολίτες μας
σωστά ?
Ο χρήστης Νίκος Δερεδάκης είπε…
Ακριβώς όπωςτο λές. Η πλατεία των 4ων Μαρτύρων ε.ιναι το κεντρικότερο σημείο της πόλης, αφενός και αφετέρου οι παρακείμενες πολυκατοικίες καθώς και τα σπίτια της Παλιάς Πόλης στερούνται χώρων στάθμευσης. Ως εκ τούτου, θεωρώ, ότι θα υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον για την αγορά θέσεων στάθμευσής στον εν λόγω χώρο.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
συγνώμη που επιμένω αλλά
μου φαίνεται αδύνατον να χτιστεί τέτοιο κτίριο μόνο με τα χρήματα που θα εισπραχτούν από τη πώληση κάποιων θέσεων στάθμευσης
πόσο θα πουληθεί κάθε τέτοια θέση ? πόσο θα κοστίσει όλο το οικοδόμημα ?
υπάρχει σαφής απάντηση ?
Ο χρήστης Νίκος Δερεδάκης είπε…
http://deredakis.blogspot.com/2009/03/blog-post_7667.html

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902

Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι: Μήπως χρειάζεται επανεκκίνηση;