Δεν θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.


Με πολλή προσοχή παρακολουθώ τις τελευταίες ημέρες τα τεκταινόμενα στο μητροπολιτικό Δήμο του Ρεθύμνου αναφορικά με τις επερχόμενες, πρώτες, «καλλικρατικές» εκλογές. Η διαπίστωση, όχι μόνο δική μου, είναι ότι αναπτύσσεται ένα νοσηρό πολιτικό κλίμα, που τα αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά απουσιάζουν παντελώς. Οι επικεφαλής των συνδυασμών αδιαφορούν παντελώς για το ιδεολογικοπολιτικό στίγμα της «ομάδας πολιτών» που ηγούνται ενώ οι «νέες αντιλήψεις» έχουν προ πολλού κριθεί παρωχημένες.

Αυτό που προσλαμβάνει και αντιλαμβάνεται ο μέσος πολίτης είναι η υπέρμετρη αλαζονεία και η έλλειψη αυτογνωσίας των επικεφαλής, οι οποίοι σύμφωνα με τα δικά τους ιδιοτελή κριτήρια κατέρχονται στις επερχόμενες εκλογές, αδιαφορώντας, ουσιαστικά, για το «κοινό» και προωθώντας το «ατομικό».

Δεν μπορεί να με πείσει κανείς ότι η αυτοδιοίκηση δεν αποτελεί το άρμα για την επίτευξη των προσωπικών στόχων του καθενός, οι οποίοι, δεν είναι απαραίτητο να ταυτίζονται. Κανείς τους δεν σκέφτεται την επόμενη μέρα και πώς θα μπορέσει ο νέος μεγάλος Δήμος Ρεθύμνου να πορευτεί στη μεγάλη πρόκληση που ονομάζεται Καλλικράτης.

Ακόμα και αυτή καθαυτή η συγκρότηση των συνδυασμών δεν γίνεται με αυτοδιοικητικά κριτήρια και χαρακτηριστικά, αλλά με καθαρά ψηφοθηρικά, δείχνοντας ότι κανείς τους δεν ενδιαφέρεται να συγκροτήσει «ψηφοδέλτιο εργασίας» για να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της επόμενης μέρας.

Βέβαια και τα πολιτικά κόμματα έχουν τεράστιες ευθύνες. Είναι σίγουρο ότι τις επιλογές τους θα τις βρουν σύντομα μπροστά τους…

Χωρίς να θέλω να γίνω μάντης κακών, θεωρώ ότι το επόμενο δημοτικό Συμβούλιο, με τα ετερόκλητα γεωγραφικά, κοινωνικά και πολιτικά χαρακτηριστικά των μελών του, ακόμα και στους κόλπους του ίδιου συνδυασμού, θα είναι ένα πεδίο μεγάλων αντιπαραθέσεων και όχι γόνιμου και παραγωγικού έργου.

Παρόλο που μου έχουν γίνει πολλές προτάσεις συμμετοχής σε διάφορα αυτοδιοικητικά σχήματα, για όλους τους παραπάνω λόγους, αποφάσισα να μη συμμετέχω στις επόμενες εκλογές. Θα παραμείνω ένας ενεργός πολίτης, όπως και τα προηγούμενα χρόνια και θα εκφράζω την άποψή μου και τις θέσεις μου, ελεύθερα και με παρρησία με αποκλειστικό γνώμονα το καλό και το συμφέρον του Ρεθύμνου και του Ρεθεμνιώτη.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902