Το νέο δάνειο του Δήμου Ρεθύμνου



Ψηφίστηκε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο της 6/10/2010, η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για σύναψη δανείου ύψους 1,5 εκ. ευρώ περίπου. Δεν θα σταθώ στο κωμικοτραγικό σημείο της συνεδρίασης, που ενώ αρχικά η πρόταση ήταν για 2 εκ. ευρώ, μην συγκεντρώνοντας τα 2/3 των ψήφων του Σώματος, όπως απαιτείτο, ο Δήμαρχος έκανε «έκπτωση» στις απαιτήσεις φέρνοντας πρόταση για 1,5 εκ. ευρώ, που δεν ήθελε αυξημένη πλειοψηφία. Ό,τι πιάσουμε δηλαδή!

Είναι δεδομένη η δεινή οικονομική θέση που έχουν περιέλθει οι Δήμοι της χώρας, μετά την περικοπή των ΚΑΠ από την κυβέρνηση. Παρόλα αυτά, καταψήφισα το δάνειο, γιατί:

1. Ενώ είναι γνωστή εδώ και μήνες η κακή οικονομική κατάσταση του Δήμου Ρεθύμνου, ο κ. Δήμαρχος επέλεξε να φέρει το θέμα στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο πριν τις εκλογές.

2. Ένιωσα ότι το θέμα μπήκε εκβιαστικά και διλημματικά, αφού εκτός κάποιων ποσών για μισθοδοσία, στο δάνειο υπήρχαν και ποσά που αφορούσαν τιμολόγια προμηθευτών.

3. Θεώρησα ότι όλο αυτό ήταν ένα πολιτικό παιχνίδι για να φθάσει ο Δήμαρχος στις εκλογές ως «λευκή περιστερά» χωρίς κανένα χρέος προς τρίτους.

4. Ο Δήμος Ρεθύμνου, σύμφωνα με έκθεση της Ένωσης Τραπεζών, είναι ο πιο χρεωμένος Δήμος της Κρήτης. Τα δάνεια που έχει συνάψει και οφείλει μέχρι σήμερα είναι της τάξης των 11,5 εκ. ευρώ. Μαζί με αυτό, θα φθάσει τα 13 εκ. ευρώ. Το τοκοχρεωλύσιο θα πλησιάζει το 1,5 εκ. ευρώ το χρόνο.

5. Από 1/1/2011, που θα συνενωθούν και οι όμοροι Δήμοι, θα συνενωθούν και τα χρέη τους. Έτσι ο Καλλικρατικός Δήμος Ρεθύμνου θα έχει χρέη περί τα 20 εκ ευρώ.

6. Δεν έχω πειστεί ότι ο Δήμος Ρεθύμνου έχει εκείνο το αναπτυξιακό πρόγραμμα, ώστε να μπορέσει να έχει ένταση εσόδων ή να βρει νέους πόρους, ώστε να ανταπεξέλθει στα δάνειά του.

7. Θεωρώ ότι ο Δήμος Ρεθύμνου έχει μπει σε ένα κυκεώνα δανεισμού που τα δάνεια θα συνάπτονται για να εξοφλούνται τα τοκοχρεωλύσια.



Εύχομαι να έχω κάνει λάθος και εκ των υστέρων να μετανιώσω για την αρνητική μου ψήφο το συγκεκριμένο θέμα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902