Ελληνική παιδεία: Ώρα μηδέν!





Και να που φτάσαμε ένα μόλις μήνα πριν την έναρξη της καινούργιας σχολικής χρονιάς. Μιας χρονιάς που ξεκινάει όπως καμιά άλλη έως τώρα. Και δεν εννοώ τις μειώσεις στις αποδοχές των εκπαιδευτικών. Αυτές τις αποδεχτήκαμε όλοι ελέω…τρόικας! Για την Ελλάδα, ρε γαμώτο, που είχε πει και η Πατουλίδου.

Αυτός, που λέτε, ο ιός του ΔΝΤ, χτύπησε
 και την παιδεία. Μας είπε και η υπουργός μας ότι είμαστε τεμπέληδες και θα χρειαστούμε ιδιαίτερη αγωγή για τον ιό της τεμπελίτιδας. Μας είπαν και λουφατζήδες και έτσι σήκωσαν κάθε πέτρα, σαν να ψάχνουν χοχλιούς, για να βρουν πού κρύβονται οι δάσκαλοι και δεν δουλεύουν. Θεώρησαν περιττή και την παιδεία στην ομογένεια και έτσι, άρον άρον, επέστρεψαν πίσω όλοι οι εκπαιδευτικοί του εξωτερικού. Και για να μη φανεί ότι δεν νομοθετούν, κατέθεσαν και ψηφίστηκε ένα νομοσχέδιο που όμοιό του δεν ματάδαμε: «πρώτα ο μαθητής», το σλόγκαν του. Ήρθε και αντικατέστησε το «η παιδεία μπροστά» της προηγούμενης κυβέρνησης. Και για να καινοτομήσουμε, θα εφαρμόσουμε από το Σεπτέμβρη τον πιλοτικό θεσμό των 800 νέων ολοήμερων σχολείων, «χωρίς επιβάρυνση του προϋπολογισμού» όπως αναφέρει το ακροτελεύτιο άρθρο του νομοσχεδίου. Τα πρωτάκια, δηλαδή, θα κάθονται στο σχολείο, υποχρεωτικά, μέχρι τις 2:00, θα διδάσκονται αγγλικά και νέες τεχνολογίες, (αλήθεια, από ποιους και με τι υποδομές και βιβλία) και όλα καλά!

Και φτάνουμε στο σήμερα! 1.046 διορισμοί δασκάλων, 354 νηπιαγωγών και οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση, έως τώρα, 2.798! Το κομπιουτεράκι στο Υπουργείο Παιδείας έχει πάρει φωτιά! 25 μαθητές ανά τμήμα συν 10%, αν είμαστε στο όριο. Δηλαδή, τα 28άρια τμήματα στο δημοτικό δεν χωρίζονται. Να βρείτε τάξεις να τα χωράνε. Τα ολιγοθέσια σχολεία συμπτύσσονται!

- Άκου 5/θέσιο με 65 μαθητές! Να γίνει 4/θέσιο και χάρη σας κάνουμε! Κανονικά θα έπρεπε να λειτουργεί ως τριθέσιο. 3Χ25=75 μαθητές. Εσείς έχετε μόλις 65 μαθητές.

- Ναι, αλλά η ανάπτυξη της υπαίθρου; Αν συρρικνώσεις τα επαρχιακά σχολεία, τα παιδιά θα φύγουν, θα πάνε στην πόλη, που η παιδεία είναι καλύτερη.

- Δεν μας νοιάζει. Είπαμε, 25 μαθητές στην τάξη, ούτε ένας λιγότερος!

Δεν μιλάμε για τη χρηματοδότηση των σχολείων. Μας βλέπω το Σεπτέμβρη, ούτε πετρέλαιο να μην έχουμε λεφτά για να βάλουμε. Ούτε το 1/3 των περυσινών χρημάτων δεν έχουμε πάρει. Είπαμε όμως, πρώτα ο μαθητής! Πρώτος αυτός θα φέρνει την κιμωλία. Πρώτος αυτός θα φέρνει το «κουτσουράκι» του για τη σόμπα, γιατί, μάλλον στη σόμπα θα επιστρέψουμε!

Και για να σοβαρευτούμε: Παιδεία χωρίς κονδύλια δεν γίνεται. Απ’ τη μύγα ξύγκι δεν βγαίνει. Ο Σεπτέμβρης, προμηνύεται θερμός, πολύ θερμός. Αν τα σχολεία ανοίξουν και οι εκπαιδευτικοί δεν είναι στη θέση τους και τα τμήματα συμπτύσσονται, τα σχολεία υποβαθμίζονται, τότε δεν θα αντιδράσουν μόνο οι εκπαιδευτικοί. Αυτοί που θα ξεσηκωθούν θα είναι οι γονείς, που θα δουν την παρεχόμενη εκπαίδευση να υποβαθμίζεται. Και οι αντίδραση θα είναι μεγάλη, πολύ μεγάλη. Γι αυτό, κυρίες του Υπουργείου Παιδείας ξαναδείτε το θέμα της παιδείας με περισσότερη προσοχή. Δεν είναι η παιδεία ούτε ο Έλληνας εκπαιδευτικός που έφεραν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση. Αναζητήστε αλλού τις μαύρες τρύπες της ελληνικής οικονομίας για περικοπές. Η παιδεία δεν σηκώνει άλλες εκπτώσεις.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902