Γιατί δεν ανοίγουν οι αυλές των σχολείων για στάθμευση;


Το καλοκαίρι του 2007, όταν ήμουν ακόμα υπεύθυνος παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου, είχαμε αποφασίσει και άνοιξαν οι αυλές του 1ου Λυκείου (Πολυκλαδικό) και του 3ου Λυκείου για να σταθμεύουν δωρεάν τα αυτοκίνητα κατά τις πρωινές ώρες.
 Με πολλή ευαισθησία είχαμε δει τότε το θέμα της σχολικής αυλής ως χώρου παιχνιδιού κι έτσι είχαμε αφήσει ελεύθερο το βόρειο τμήμα της αυλής του 1ου Λυκείου, όπου υπάρχουν και οι αθλητικές εγκαταστάσεις. Όσον αφορά στο 3ο Λύκειο, δίπλα ακριβώς είναι τα γήπεδα μπάσκετ των 4ων Μαρτύρων. Επιπρόσθετα, τις πρωινές ώρες, με την πολλή ζέστη, ελάχιστα είναι τα παιδιά που παίζουν έξω. Έτσι οι δύο σχολικές αυλές παρέμεναν ανοικτές για ελεύθερη στάθμευση από τις 8:00 έως τις 15:00, όπως ανέφεραν και οι πινακίδες που είχαν τοποθετηθεί έξω από τα σχολεία.

Το μέτρο είχε ανακουφίσει κυκλοφοριακά το Ρέθυμνο και μάλιστα σε μια περίοδο που στη Λεωφόρο Κουντουριώτη δεν είχε γίνει ακόμα η ανάπλαση και η στάθμευση επιτρεπόταν. Σύσσωμη η τοπική κοινωνία είχε χαιρετίσει αυτό το μέτρο και τα σχόλια του τοπικού Τύπου ήταν θετικότατα.

Με έκπληξη άκουσα προ ημερών, σε πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή, τον κ. Δήμαρχο, όταν του τέθηκε το ερώτημα, αν θα εφαρμοστεί ξανά το μέτρο των ανοικτών σχολικών αυλών, ως κοινωνική παροχή του Δήμου στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που περνάμε, να απαντά ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε την πόλη ένα απέραντο πάρκινγκ και να στερούμε από τα παιδιά ελεύθερο χώρο παιχνιδιού».

Δεν θα σχολιάσω την απάντηση, αφού η απάντηση υπάρχει στην αρχή του σημερινού άρθρου. Αλλά, πράγματι, αναρωτιέμαι, τώρα που θα ξεκινήσει η ανάπλαση Δημακοπούλου-Γερακάρη και οι θέσεις στάθμευσης της πόλης θα μειωθούν δραματικά και τον Αύγουστο, όπως κάθε χρόνο, η πόλη βουλιάζει από κόσμο, γιατί η Δημοτική Αρχή δεν προχωράει σε αυτήν την απλή κίνηση; Δεν θέλω να πιστέψω ότι το μέτρο είναι καθαρά οικονομικό και ο Δήμος θέλει να γεμίζει τους χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης, αδιαφορώντας για το κυκλοφοριακό χάος της πόλης.

Έστω και τώρα, καλώ τη Δημοτική Αρχή να ξαναδεί πιο σοβαρά το θέμα και να ανοίξει τις δύο σχολικές αυλές για στάθμευση. Είναι κι αυτό κάτι για τον τουρισμό μας, εγχώριο και ξένο, αλλά πρώτιστα για τους δημότες αυτής της πολιτείας, στους δύσκολους καιρούς που διάγουμε.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902

Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι: Μήπως χρειάζεται επανεκκίνηση;