Βατερλώ του Δήμου στο θέμα της λαϊκής.



Σε Βατερλώ για το μητροπολιτικό Δήμο του Ρεθύμνου κατέληξε η απόφαση, κατά πλειοψηφία, του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τη χωροθέτηση της λαϊκής αγοράς της Πέμπτης. Σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία ο Δήμαρχος κ. Γιώργης Μαρινάκης πρότεινε τη διάσπασή της σε δύο τμήματα: Το ένα, με τους εμπόρους, να τοποθετηθεί στην αδιέξοδο οδό Δημοκρατίας, δίπλα στο μνημείο του Παλαιοντολογικού μουσείου και το άλλο, με τους παραγωγούς, στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, κόβοντας την κυκλοφορία της οδού Καποδιστρίου.

Το χειρότερο, όμως, όλων, ήταν ότι, ο κατά τα
 άλλα έμπειρος νομικός κ. Μαρινάκης, συνεπικουρούμενος και απ’ το νομικό Σύμβουλο του Δήμου, χωροθέτησε τις δύο λαϊκές αγορές, ερήμην του καθ’ ύλην αρμόδιου οργάνου, του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Κάλεσε, μάλιστα, τους ανθρώπους της λαϊκής να τοποθετήσουν τους πάγκους τους από την ερχόμενη, κιόλας, Πέμπτη στους παραπάνω χώρους. Και βέβαια, έκπληξη δημιουργεί η ασυνέπεια λόγων και έργων του πρώτου πολίτη, που τη μια Πέμπτη δεν δέχεται από τους ανθρώπους της λαϊκής δημοτικά τέλη και ενοίκιο για την πλατεία των Τεσσάρων Μαρτύρων, θεωρώντας τους παράνομους καταληψίες και την επόμενη Πέμπτη τους τα απαιτεί!

Η συνέχεια είναι γνωστή. «Πριν αλέκτωρ λαλήσει», το δημοτικό σύστημα διασύρθηκε από μια ομάδα κατοίκων της οδού Κωνσταντινουπόλως, η οποία προσέφυγε στον εισαγγελέα κατά της εξώφθαλμης παράνομης απόφασης και φυσικά…δικαιώθηκε!

Εμείς, στο συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο, είχαμε προτείνει και εκ του αποτελέσματος δικαιωθήκαμε, η λαϊκή αγορά της Πέμπτης να πραγματοποιείται στην περιοχή των Τεσσάρων Μαρτύρων, έως ότου δημιουργηθεί η νέα πλατεία στην ιδιοκτησία Τσουρλάκη. Ένας χώρος, που σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, θα είναι έτοιμος έως το τέλος του χρόνου.

Τώρα, εν μέσω αντιδράσεων, καταγγελιών και προσφυγών, καλείται το Νομαρχιακό Συμβούλιο να αποφασίσει επί της γνωμοδότησης του Δημοτικού Συμβουλίου. Μιας γνωμοδότησης, που «σπάει» τη λαϊκή στα δύο, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων από τον Εμπορικό Σύλλογο, περί παράνομης απόφασης. Μιας γνωμοδότησης που χωροθετεί το ένα της τμήμα στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, σε αδιέξοδο δρόμο, με πολλές δημόσιες υπηρεσίες και το μνημείο του Παλαιοντολογικού Μουσείου να δεσπόζει εν μέσω «ενδυμάτων και άλλων τινών», χωρίς, βέβαια να λαμβάνουμε υπόψη μας το κυκλοφοριακό χάος που θα δημιουργηθεί. Και βέβαια, το άλλο της τμήμα θα δημιουργήσει κι αυτό κυκλοφοριακό «πονοκέφαλο», αφού η οδός Καποδιστρίου, ο κεντρικότερος οδικός άξονας της Καλλιθέας, δεν θα είναι προσπελάσιμος.

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν την ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής να διαχειριστεί και να βρει λύση σε ένα «απλό» θέμα, παρά τις φιλότιμες μεν, άκαρπες δε προσπάθειες που καταβάλλει. Ένα πρόβλημα που ταλανίζει την πόλη μήνες τώρα και έχει οδηγήσει σε προπηλακισμούς, σε παραιτήσεις Διοικητικών Συμβουλίων, σε αντιδράσεις και προσφυγές κατοίκων, ακόμα και σε παρέμβαση Εισαγγελέα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902

Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι: Μήπως χρειάζεται επανεκκίνηση;