Πότε ανοίγει η παραλία;



Τελικά, σε αυτή την πολιτεία τα έχουμε δει όλα. Μετά την πρωτοτυπία της διάσπασης της λαϊκής, είδαμε ακόμη μια καινοτόμα απόφαση. Αυτή τη φορά από το Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου.

Μέχρι σήμερα, εδώ και δεκαετίες, όλοι οι Ρεθεμνιώτες γνωρίζαμε ότι η παραλιακή οδός Ελευθερίου Βενιζέλου, η αγαπημένη μας προκυμαία, έκλεινε από την 1η του Μάη μέχρι το τέλος του Οκτώβρη. Ο λόγος προφανής: Για να μπορούμε, οι Ρεθεμνιώτες και οι επισκέπτες μας να απολαμβάνουμε τον περίπατό μας δίπλα στο κύμα χωρίς την παρουσία τροχοφόρων. Η απόφαση αυτή ίσχυε απαρέγκλιτα από τη δεκαετία του ’50 μέχρι τις μέρες μας. Τότε, μάλιστα, η προκυμαία δεν διέθετε πεζοδρόμια και πεζόδρομους, όπως σήμερα, οπότε η απαγόρευση της κυκλοφορίας κρινόταν επιβεβλημένη.

Φέτος, για πρώτη φορά, μετά την ανάπλαση, η προκυμαία δεν διαθέτει ούτε έναν ούτε δύο αλλά τέσσερις πεζόδρομους! Έναν νότια, μπροστά από τις προσόψεις των καταστημάτων, έναν βορειότερα, μπροστά από τα νοικιασμένα τμήματα των καταστημάτων, και δύο από τη νότια πλευρά του οδοστρώματος, που αποτελούν τα τμήματα της ανάπλασης, μαζί με ποδηλατόδρομο. (Ο ένας πεζόδρομος δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και είναι στρωμένος, προσωρινά, με χαλίκι). Άρα, χώρος για ασφαλή διέλευση των πεζών αλλά και των ποδηλατών, υπάρχει άπλετος.

Όλοι οι Ρεθεμνιώτες, λοιπόν, περιμέναμε την 1η Νοεμβρίου να ανοίξει η παραλιακή λεωφόρος για να διατεθεί ένας ακόμα σημαντικός δρόμος για τη διέλευση των τροχοφόρων σε μια πόλη που δεν φημίζεται για την επάρκεια των βασικών οδικών αρτηριών της.

Αντ’ αυτού, είδαμε την Κυριακή το βράδυ, 1η Νοεμβρίου, την καγκελόπορτα στην περιοχή του Αγνώστου να παραμένει ερμητικά κλειστή με μια παραλία, εντελώς άδεια να «φαντάσει» στην κυριολεξία. Σε επικοινωνία μου με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, με ενημέρωσαν ότι στο τελευταίο Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου πάρθηκε απόφαση για παράταση του μέτρου, έως τις 30 Νοεμβρίου που τελειώνει και το μέτρο του Δακτυλίου.

Εδώ, λοιπόν, γεννούνται κάποια εύλογα ερωτήματα, τα οποία χρήζουν απάντησης:

1. Γιατί δεν ανακοινώθηκε, έστω, στον Τύπο η απόφαση αυτή του Λιμενικού Ταμείου, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες;

2. Γιατί, δεν διορθώθηκαν οι ενημερωτικές πινακίδες στην είσοδο της παραλίας, που αναφέρουν, ακόμα Οκτώβριο;

3. Με ποια λογική συνδέθηκε ο Δακτύλιος με την παραλιακή λεωφόρο; Ο Δακτύλιος μπήκε σε χρήση πριν από αρκετά χρόνια για συγκεκριμένους λόγους: Για την ηχορύπανση που ταλάνιζε και ταλανίζει την παλιά Πόλη καθώς και για την ασφαλή διέλευση των πεζών, μιας και η παλιά Πόλη δεν διαθέτει πεζοδρόμια. Οι δύο παραπάνω λόγοι δεν συντρέχουν στην προκυμαία, μιας και εκεί υπάρχουν κατ’ ουσία μόνο καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και απ’ την άλλη οι πεζόδρομοι καταλαμβάνουν μεγαλύτερη έκταση απ’ το οδόστρωμα.

4. Ποια προβλήματα θα λύσει το συγκεκριμένο μέτρο; Γιατί, όταν παίρνεται μια τέτοια απόφαση, παίρνεται με τη λογική ότι θα λύσει κάποια προβλήματα και αυτά θα είναι μεγαλύτερα απ’ αυτά που θα δημιουργήσει.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902

Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι: Μήπως χρειάζεται επανεκκίνηση;