Το πριγκιπάτο του Μονακό στο Δημοτικό Κήπο!


Σε πριγκιπάτο του Μονακό θα μετατραπεί απόψε Σάββατο 30 Μαΐου ο Δημοτικός Κήπος του Ρεθύμνου! Αιτία, το επίσημο δείπνο που διοργανώνει ο Δήμος Ρεθύμνου, στο πλαίσιο της Γιορτής του κρασιού με τον τίτλο «Νύχτα Ρεθυμνίων». Μια γκλαμουράτη βραδιά με ροτόντες, λινά τραπεζομάντιλα, κρυστάλλινα ποτήρια, ίσως και ασημένια μαχαιροπήρουνα! Και όλα αυτά στην εκπληκτική τιμή των 35 ευρώ το άτομο!

Πρόθεση και σκέψη των διοργανωτών είναι να αναβιώσουν, ως κοσμικό γεγονός, τη γιορτή του κρασιού που διοργάνωνε παλιότερα η Περιηγητική Λέσχη του Ρεθύμνου. Μόνο, που εκείνη την εποχή, αρκετές δεκαετίες πίσω, το Ρέθυμνο χαρακτηριζόταν ως «παντέρμο», λόγω της οικονομικής ανέχειας που το μάστιζε! Και η γιορτή του κρασιού ήταν μια λαϊκή κοινωνική εκδήλωση, που οι Ρεθεμνιώτες την περίμεναν πώς και πώς, για να πιουν ένα ποτηράκι «ξιδόκρασο», να φάνε σουβλάκια με πατάτες στη λαδόκολλα και να διασκεδάσουν με καμιά λαϊκή φίρμα που μόνο στο «Ρομάντζο» είχαν δει!
Και σήμερα τι κάνουμε; Ένα ελιτίστικο gala, που η ελίτ θα είναι μέσα και η πλέμπα απέξω, οι πατρίκιοι μέσα και οι πληβείοι απέξω! Μια «κοινωνική εκδήλωση» που προκαλεί, σε μια περίοδο διεθνούς οικονομικής ύφεσης, που οι εργαζόμενοι απολύονται ο ένας μετά τον άλλο, που οι υπάλληλοι παίρνουν μηδενικές αυξήσεις, που τα 35 ευρώ αποτελούν άπιαστο όνειρο ημερομισθίου για μεγάλη μερίδα της; κοινωνίας μας!
Είναι φανερό, ότι στην πόλη των γραμμάτων του Παντελή Πρεβελάκη, μετά από πολλές δεκαετίες, προσπαθεί να επανεγκαθιδρυθεί μια νέα άρχουσα μεγαλοαστική τάξη, μια τάξη των Αλατσάδων και των Κόνσουλων, των Βουκέφαλων του Νενεδάκη. Μια τάξη, που χρόνια τώρα βρισκόταν σε χειμερία νάρκη, που πάντα, όμως, ήθελε να ξεχωρίζει και να διαφοροποιείται από το πόπολο!
Τώρα, λοιπόν, ήρθε η ώρα τους! Το «κοινωνικό» χέρι του Δήμου τους τράβηξε και τους ξεχώρισε από τη μάζα και τους επανέφερε στο θρόνο τους! Και απόψε, όλοι αυτοί που αποτελούν την «άρχουσά τάξη», την άρια φυλή του Ρεθύμνου, μαζί με τα επίφυτα, τα ζιζάνια και τους κόλακες, που θέλουν να αρπάξουν κάτι από την αίγλη τους, θα μαζευτούν στο Δημοτικό Κήπο, να λανσάρουν τα φινετσάτα μοντελάκια τους, να μιλήσουν για κοινωνική δικαιοσύνη και να εκφράσουν τη συμπάθειά τους στο Θεοδόση, που για 40η μέρα συνεχίζει την απεργία πείνας έξω από το Δημαρχείο, επειδή το κράτος δεν θα τον αφήσει να μαζέψει τα αποφάγια και τα απορρίμματα από το Δημοτικό Κήπο! Και όλα αυτά, την ώρα που τα παιδιά των διπλανών πολυκατοικιών θα διαβάζουν για τις εξετάσεις τους υπό τους ήχους της μποσανόβα και του xάλι-γκάλι…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902

Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι: Μήπως χρειάζεται επανεκκίνηση;