Οι νέες αυξήσεις της ΔΕΥΑΡ


Σε μια γνώριμη για τους Ρεθυμνιώτες κίνηση είναι έτοιμη, για μια ακόμη φορά, να προχωρήσει η ΔΕΥΑΡ. Αυτή της αύξησης των τιμολογίων της. Η επιχείρηση, μην μπορώντας να αντεπεξέλθει, όπως ισχυρίζεται ο Πρόεδρός της, στα τεράστια έξοδά της, αποφάσισε να προτείνει αύξηση 6% στην αξία του νερού για κατανάλωση άνω των 50 κ.μ. και αύξηση στο πάγιο από 14,18 ευρώ σε 18 ευρώ. Για μια ακόμη φορά, δηλαδή, η επιχείρηση, μην μπορώντας να τα βγάλει πέρα, προχωράει στην εύκολη λύση, στις αυξήσεις, μετακυλώντας, ουσιαστικά, τις δικές τις ευθύνες, στο Ρεθυμνιώτη, ο οποίος καλείται, ξανά, αυτός να πληρώσει τα σπασμένα.

Η εύκολη λύση των αυξήσεων, δεν είναι μια άγνωστη πρακτική για τη ΔΕΥΑΡ, αφού, όπως φαίνεται και από τον πίνακα, την τελευταία 20ετία, οι αυξήσεις είναι σχεδόν σε ετήσια βάση, κατατάσσοντας το Ρέθυμνο σε μια από τις ακριβότερες πόλεις στο τιμολόγιο του νερού. Όσον αφορά στις φετινές αυξήσεις, θεωρώ, έως ένα βαθμό δίκαια την αύξηση του 6% για τις χρήσεις άνω των 50 κ.μ., αφού το μεγαλύτερο ποσοστό των νοικοκυριών καταναλώνει περίπου στα 50 κ.μ. το τρίμηνο. Η αύξηση αυτή έρχεται να χτυπήσει τους μεγαλοκαταναλωτές και την αλόγιστη και άσκοπη, πολλές φορές, χρήση του πολύτιμου, πλέον, αυτού αγαθού.
Η αύξηση, όμως του παγίου από τα 14,18 ευρώ στα 18 ευρώ είναι υπέρογκη και μάλιστα σε μια εποχή διεθνούς οικονομικής ύφεσης που τα εισοδήματα των εργαζομένων πλήττονται σε αφάνταστο βαθμό. Χαρακτηριστικό είναι, ότι κανείς δημόσιος υπάλληλος στη χώρα δεν πήρε για το 2009 ούτε ένα σεντ αύξηση, λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει και τη χώρα μας. Παρ’ όλα αυτά η ΔΕΥΑΡ, μέσω της αύξησης του παγίου επιβάλλει δυσανάλογες για την εποχή αυξήσεις. Και όσο πιο μικρή είναι η κατανάλωση, τόσο μεγαλύτερη είναι η αύξηση! Όπως φαίνεται και από τον πίνακα για κατανάλωση 20 κ.μ. νερού, η αύξηση θα είναι 4,54 ευρώ, ή 11,5%, ενώ για κατανάλωση 50 κ.μ. η αύξηση θα είναι 4,35 ευρώ ή 4,8%. Οι αυξήσεις αυτές είναι οι υψηλότερες που έχουν μπει τα τελευταία χρόνια. Όλα αυτά βέβαια έρχονται σε αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής, που διακήρυττε ότι «κανένα ευρώ αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΡ». Προεκλογικές δεσμεύσεις που κράτησαν μόλις δύο χρόνια, αφού ουδέποτε υπήρξε ένας στρατηγικός σχεδιασμός για την εξυγίανση της επιχείρησης. Έτσι, τα δύο πρώτα χρόνια που ήταν Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ ο κ. Δήμαρχος τα οφειλόμενα προς την επιχείρηση δεν μειώθηκαν ούτε κατ’ ελάχιστο, ενώ σήμερα ο νέος Πρόεδρος ο κ. Λαμπρινός καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά έχοντας παραλάβει τεράστια χρέη και οφειλές από δημότες προς τη ΔΕΥΑΡ που υπερβαίνουν τα 2 εκ. ευρώ!
Δυστυχώς, ούτε η τωρινή Δημοτική Αρχή δεν είδε με τη δέουσα σοβαρότητα το θέμα της ΔΕΥΑΡ, μιας επιχείρησης που θα μπορούσε να είναι κερδοφόρα στα πρότυπα της ΔΕΥΑ Λάρισας. Αντίθετα, συνεχίζει να ακολουθεί την πεπατημένη των αυξήσεων, χωρίς ουσιαστικά να κάνει την παραμικρή κίνηση για να τη βγάλει από το τέλμα που έχει πέσει τις τελευταίες δεκαετίες.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
http://teatri.bg/data/nexium.html
nexium and ed

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902

Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι: Μήπως χρειάζεται επανεκκίνηση;