Η νομιμοποίηση της Εθνικής Αντίστασης

 


Σύμφωνα με τους πολιτικούς επιστήμονες, όλων των κομματικών αποχρώσεων, η μεταπολίτευση στην Ελλάδα μπορεί να ήρθε το 1974, με την πτώση της Χούντας και την επάνοδο της Δημοκρατίας, ολοκληρώθηκε, όμως, το 1981 με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Θυμάμαι σαν χθες, την 28η Οκτωβρίου του 1980. Ήμουν μαθητής της ΣΤ’ τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χαϊδαρίου, παραστάτης στη σχολική παρέλαση. Την παραμονή της εθνικής επετείου η σημαία με τους παραστάτες πήγαμε στην πλατεία Ηρώων, όπου θα καταθέταμε, όπως κάθε χρόνο, στεφάνι για τους ήρωες του αλβανικού μετώπου. Δίπλα μας ο τότε Δήμαρχος Χαϊδαρίου, ο Δημήτρης Σκαμπάς, στέλεχος του ΚΚΕ. Ο Δήμαρχος είχε ενημερώσει ότι θα κατέθετε στεφάνι για την εθνική αντίσταση. Από την άλλη πλευρά υπήρχε μια κλούβα της αστυνομίας. Όταν ο Δήμαρχος πήρε το στεφάνι και κινήθηκε προς το Ηρώο για να το καταθέσει, μπρος στα έκπληκτα παιδικά μας μάτια, η αστυνομία ήρθε και συνέλαβε τον Σκαμπά και τον οδήγησε στην κλούβα!

Ασφαλώς δεν καταλάβαμε εμείς οι μαθητές του δημοτικού σχολείου την αιτία της σύλληψης. Ούτε για εθνική αντίσταση ξέραμε τότε, ούτε ότι ήταν παράνομη. Η εικόνα που έμεινε χαραγμένη στη μνήμη μας, μαζί με την απορία, ήταν γιατί η αστυνομία να συλλάβει τον Δήμαρχό μας, αφού δεν είχε κάνει κάτι!

Έπρεπε να περάσουν δύο χρόνια, να βγει στην κυβέρνηση το 1981 το ΠΑΣΟΚ και με τον Ν. 1285/1982 να νομιμοποιήσει την εθνική αντίσταση. Ένα γεγονός που σήμερα θεωρούμε δεδομένο, εκείνα τα πρώτα χρόνια, όμως, της μεταπολίτευσης αρκετά πράγματα δεν ήταν δεδομένα. Όπως και σήμερα, που η δημοκρατία στη χώρα μας, με τις ελλείψεις και τις ατέλειές της θεωρείται δεδομένη, κάποιοι πάλεψαν, πολιτικά, για να την στεριώσουν! Ας μην τα ξεχνάμε αυτά…

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902

Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι: Μήπως χρειάζεται επανεκκίνηση;