Τα Νηπιαγωγεία στο κόκκινο!



Σε μείζον κοινωνικό θέμα δείχνει να εξελίσσεται η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή τόσο στο Ρέθυμνο αλλά και σε όλη τη χώρα. Η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης να θεσπίσει τη δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση σε προνήπιο και νήπιο έφερε μεγάλο πονοκέφαλο στους Δήμους της χώρας αλλά και στους γονείς που, σε πολλές περιπτώσεις, διαπιστώνουν ότι ο θεσμός «νηπιαγωγείο της γειτονιάς» παύει πλέον να υφίσταται.

Στον Δήμο του Ρεθύμνου για το επόμενο σχολικό έτος 2020-21 έχουν εγγραφεί 1.030 νήπια και προνήπια τα οποία θα φοιτήσουν στα 34 Νηπιαγωγεία του Καλλικρατικού Δήμου Ρεθύμνου. Από αυτά, τα 688 έχουν εγγραφεί στα 13 Νηπιαγωγεία της πόλης του Ρεθύμνου. Αυτό σημαίνει ότι το 67% του συνόλου των νηπίων θα φοιτήσει στο 1/3 των Νηπιαγωγείων του Δήμου Ρεθύμνου.
Το πρόβλημα φαίνεται να είναι οξύτερο στις δύο πιο πολυπληθείς συνοικίες του Ρεθύμνου, στην Καλλιθέα και στον Μασταμπά. Συγκεκριμένα, στο 4ο Νηπιαγωγείο, που βρίσκεται στην οδό Διογένη Απολλωνιάτη και είναι ένα νοικιασμένο ημιυπόγειο με μικρή αυλή, έχουν εγγραφεί 69 νήπια και προνήπια. Από αυτά στέλνονται 3 εκπρόθεσμα στο 2ο Νηπαγωγείο (Τούρκικο). Στο ίδιο Νηπιαγωγείο παραχωρήθηκε για δεύτερη χρονιά από τον Δήμο μέρος του Β’ Βρεφονηπιακού Σταθμού του «Ορφανοτροφείου» για να στεγάσει παράρτημά του.
Το 5ο Νηπιαγωγείο, που βρίσκεται στο νότιο τέρμα της Καλλιθέας, δίπλα στο 14ο Δημοτικό, έχουν εγγραφεί  87 νήπια. Από αυτά, στέλνονται 3 νήπια ως υπεράριθμα στο 9ο και 13ο νηπιαγωγείο της Καποδιστρίου. Το πρόβλημα με τα νηπιαγωγεία στην Καλλιθέα δείχνει ότι θα εξομαλυνθεί όταν ανεγερθεί καινούργιο Νηπιαγωγείο σε έκταση που έχει παραχωρήσει η Μητρόπολη Ρεθύμνου στον Δήμο από την κληρονομιά Τσικόγια.
Στον Μασταμπά βρίσκεται το 7ο Νηπιαγωγείο, που συστεγάζεται με το 13ο Δημοτικό. Έχει εγγεγραμμένα 84 νήπια, που αυτά κρατάει τα 66. Από τα υπόλοιπα, ως υπεράριθμα, στέλνει 12 νήπια στο 10ο νηπιαγωγείο, που βρίσκεται πιο πάνω από το ΙΚΑ στο 16ο Δημοτικό, 5 νήπια στο 3ο νηπιαγωγείο στη Στρατολογία και 1 νήπιο στο Τούρκικο. Οριακά λειτουργεί το 11ο Νηπιαγωγείο, που συστεγάζεται με το 15ο Δημοτικό της Κριάρη. Για να μπορέσει να ικανοποιήσει όλα τα εγγεγραμμένα νήπια και προνήπια αναγκάστηκε  να μετατρέψει την κουζίνα σε αίθουσα διδασκαλίας για να στεγάσει 12 νήπια. Για την περιοχή του Μασταμπά δεν φαίνεται ναι υπάρχει, προς το παρόν λύση, αφού αναζητείται οικοπεδικός χώρος για να τοποθετηθούν δύο προκατασκευασμένες αίθουσες που από την περυσινή χρονιά βρίσκονται χωρίς χρήση στον αύλειο χώρο του Δημοτικού σχολείου του Σταυρωμένου.
Υπερπλήρες με νήπια είναι και το 1ο Νηπιαγωγείο που συστεγάζεται με το 2ο Δημοτικό (Καμαράκι), στο οποίο το νέο έτος θα φοιτήσουν 63 παιδιά.
Ζήτημα φαίνεται ότι θα δημιουργηθεί και με τα δύο Νηπιαγωγεία των Περιβολίων κατά τα επόμενα έτη, αφού στην περιοχή εμφανίζεται έντονη οικιστική ανάπτυξη. Εδώ ο Δήμος διαθέτει οικόπεδο που έχει προκύψει από εισφορά γής από το σχέδιο πόλης και θα πρέπει να δει με σπουδή την αξιοποίησή του για χώρο παιδείας.
Κοινό χαρακτηριστικό όλων των παραπάνω Νηπιαγωγείων είναι ότι ελάχιστα από αυτά κατασκευάστηκαν για τέτοια χρήση, με αποτέλεσμα να στερούνται βασικών χώρων, με τις Νηπιαγωγούς να εργάζονται σε ένα περιβάλλον που δυσχεραίνει τόσο αυτές όσο και τη φοίτηση των μικρών παιδιών.
Όπως και να έχει πάντως η στέγαση των Νηπιαγωγείων είναι ένα θέμα που όπως όλα δείχνουν θα απασχολήσει έντονα το Ρέθυμνο και όχι μόνο τα επόμενα χρόνια. 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902

Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι: Μήπως χρειάζεται επανεκκίνηση;