ΠΑΙΧΝΙΔΟΧΩΡΑ 2019. Απολογισμός-Προτάσεις



Εγκρίθηκε στο Συμβούλιο της 7/2/2020 της ΚΕΔΗΡ ο απολογισμός της Παιχνιδοχώρας του 2019-2020. Ο οικονομικός απολογισμός ανήλθε στις 78.811 ευρώ. Από αυτά τα 45.000 ευρώ πήγαν στην εταιρεία που είχε αναλάβει την τεχνική υποστήριξη των εκδηλώσεων.  Δυστυχώς η Παιχνιδοχώρα δεν είχε καμιά χορηγία, αφού το μεν ΕΒΕ-Εμπορικός Σύλλογος είχε τις δικές του παράλληλες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, αφετέρου η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, που πάντα συμβάλλει σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, δέχτηκε πολύ αργά το αίτημα από την ΚΕΔΗΡ και δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί για τυπικούς λόγους.

Εκπρόσωπος της δημοτικής Παράταξης «ΡΕΘΥΜΝΟ ΑΞΙΖΕΙΣ» στην οργανωτική επιτροπή της Παιχνιδοχώρας ήταν η κα. Βιργινία Γιάνιτσα Γεωργακάκη η οποία, εθελοντικά, προσέφερε τα μέγιστα, σε καθημερινή βάση, στο σύνολο των εκδηλώσεων.
Ο παρακάτω απολογισμός των δράσεων καθώς και οι προτάσεις που ακολουθούν κατατέθηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΗΡ από τους Δημοτικούς Συμβούλους της παράταξης «ΡΕΘΥΜΝΟ ΑΞΙΖΕΙΣ» Νίκο Δερεδάκη και Ρένια Τσιχλάκη, που συμμετέχουν στο Δ.Σ. της ΚΕΔΗΡ.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Παραδοχές
·         Φάνηκε ξεκάθαρα η ανάγκη και η προσμονή του Ρεθεμνιώτη για χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις.
·         Η έλλειψη επαρκούς χριστουγεννιάτικης διακόσμησης της πόλης επηρέασε αρνητικά και τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις της Παιχνιδοχώρας, αφού δεν υπήρξε χριστουγεννιάτικη διάθεση και κλίμα (mood) στους Ρεθεμνιώτες.
·         Η προετοιμασία των εκδηλώσεων, χρονικά, ήταν ελλιπής. (Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε λίγες ημέρες πριν την έναρξη και το φυλλάδιο κυκλοφόρησε την ημέρα της έναρξης).
·         Εθελοντές, παρότι είχαν υπολογιστεί, ήρθαν ελάχιστοι, κυρίως τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής της Παιχνιδοχώρας. Ούτε φοιτητές του Πανεπιστημίου παρότι είχε ειπωθεί ότι θα συμμετάσχουν.
·         Ενώ είχαν «κλειστεί» περισσότερες επιχειρήσεις για να συμμετάσχουν, αυτές ποτέ δεν προσήλθαν.
·         Θετική ήταν η παρουσία εμπορικής δραστηριότητας.
·         Δεν υπήρχε συντονισμός στον χώρο. Πολλές φορές υπήρξαν ελλείψεις και απορίες και δεν υπήρχε κανείς υπεύθυνος.

Επισημάνσεις
·         Η χωροθέτηση των δραστηριοτήτων δεν ήταν σωστή. Ούτε στον εξωτερικό χώρο, ούτε μέσα στο Σπίτι του Πολιτισμού.
·         Η διακόσμηση ήταν κακόγουστη, ελλιπέστατη,  το ίδιο και ο φωτισμός. Σε καμία περίπτωση δεν φάνηκε «η υπερβολή» που απαιτούν τα Χριστούγεννα για να προσδώσει μεγαλοπρέπεια και να εντυπωσιάσει τον επισκέπτη. Θα τολμούσαμε να πούμε ότι ήταν μια «κακορίζικη» ΠΑΙΧΝΙΔΟΧΩΡΑ.
·         Η εμπορική δραστηριότητα θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη και να καταλαμβάνει μεγαλύτερη έκταση στον χώρο.
·         Έπρεπε να υπάρξει μέριμνα και προνοητικότητα για τα καιρικά φαινόμενα, ιδίως τη βροχή και το κρύο. Θα μπορούσε να τοποθετηθεί μια μεγάλη τέντα καθώς και σόμπες (μανιτάρια). Επίσης τα ξύλινα «μαγαζάκια» θα μπορούσαν  να διαθέτουν τέντες καθώς και μικρά καθιστικά.
·         Οι εκδηλώσεις δεν είχαν καινοτομία. Για μια χρονιά ακόμη παρακολουθήσαμε μια από τα ίδια με ελάχιστες προσθήκες. Αυτό στάθηκε τροχοπέδη στο να προσέλθουν οι Ρεθεμνιώτες στην πλατεία.
·         Ο ακριβοπληρωμένος τεχνικός υποστηρικτής δεν τα κατάφερε ή δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει τα χρήματα που πήρε.
·         Το «Σπίτι του Αη-Βασίλη», το οποίο είχε δοθεί σε ιδιώτη φωτογράφο, λειτούργησε μόνο τις πρώτες μέρες. Τις επόμενες ημέρες παρέμεινε κλειστό, αφού ο φωτογράφος διαπίστωσε ότι ήταν ασύμφορη γι αυτόν η συγκεκριμένη εμπορική δραστηριότητα.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

·         Η οργάνωση των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως μετά το Καρναβάλι. Η επιτροπή να ανασυσταθεί και να προστεθούν σε αυτή άτομα που να γνωρίζουν και να έχουν διάθεση ουσιαστικής προσφοράς. Απαραίτητη είναι η συμμετοχή μουσικού, θεατρολόγου, εικαστικού, αρχιτέκτονα-διακοσμητή. Η οργάνωση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του Νοέμβρη ώστε το πλάνο να παρουσιαστεί στους Ρεθεμνιώτες και να κληθούν οι εμπορικές επιχειρήσεις να στελεχώσουν τις εκδηλώσεις. ΧΩΡΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΑΙΧΝΙΔΟΧΩΡΑ.
·         Να χρησιμοποιηθεί το 1ο Δημοτικό σχολείο (Τούρκικο) για τις εσωτερικές δράσεις. Το κτήριο να φωτιστεί εξωτερικά ανάλογα. Να χρησιμοποιηθούν οι αίθουσες του ισογείου, οι οποίες, αφού διακοσμηθούν ανάλογα να είναι θεματικές.  Εκεί μέσα να τοποθετηθεί και το «Σπίτι του Αη Βασίλη».
·         Το Σπίτι του Πολιτισμού να χρησιμοποιηθεί για θεατρικές παραστάσεις αλλά και για μουσικές εκδηλώσεις ορθίων, όταν ο καιρός δεν θα επιτρέπει τις εξωτερικές συναυλίες.
·         Μια μεγάλη τέντα να τοποθετηθεί σε όλο το αύλειο-υπερυψωμένο τμήμα του Σπιτιού του Πολιτισμού.
·         Να τοποθετηθεί ένα μικρότερο stage. Το συγκεκριμένο δεν είχε λόγο ύπαρξης και ήταν και πολύ ακριβό στην ενοικίαση.
·         Να τοποθετηθούν και άλλα παιχνίδια πιο ευφάνταστα (τρομπολίνο, πύργος αναρρίχησης κλπ)
·         Να εμπλακούν στο χριστουγεννιάτικο διάκοσμο της πόλης, ο οποίος πρέπει να ανανεωθεί, και οι ομάδες του καρναβαλιού, που έχουν την τεχνογνωσία και να δημιουργήσουν ευφάνταστες κατασκευές σε διάφορες γωνιές της πόλης.
·         Να εμπλακούν τα εργαστήρια του Δήμου στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις (εργαστήρια ΕΟΜΕΧ και Κέντρου Νέων).



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Δήμαρχος ...εξ' αποστάσεως!

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου