Πάρκο συνοικίας στο ρέμα «Κόρακα Καμάρα»




Στο τελευταίο συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Ρεθύμνου της 16/7/2019 ήρθε σαν θέμα γνωμοδότησης η «Τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου στην περιοχή Κόρακα Καμάρα Ρεθύμνου με την άρση ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης από το τεμάχιο με ΚΑΕΚ 41111...»

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος ζήτησα να παρευρεθεί στη συζήτηση υπάλληλος της Πολεοδομίας Ρεθύμνου, ώστε να μας γίνει μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση του θέματος και να απαντηθούν ερωτήματα που σίγουρα θα προέκυπταν.
Για την ιστορία και μετά από προσεκτική και ενδελεχή μελέτη του θέματος προέκυψαν τα παρακάτω στοιχεία: Το ρέμα «Κόρακα Καμάρα», όσον αφορά το νότιο τμήμα του που εκτείνεται νότια της Παλαιάς Εθνικής οδού Εμμ. Πορτάλιου (απέναντι από τη νησίδα πρασίνου), έχει συνολική έκταση περίπου τεσσάρων στρεμμάτων. Από αυτά, τα 1,2 στρέμματα, περίπου, ανήκουν σε συγκεκριμένο ιδιώτη, ενώ τα υπόλοιπα αποτελούν κοινόχρηστο χώρο, τμήμα του ρέματος.
Ο ιδιώτης-ιδιοκτήτης, μέσω του μηχανικού του, έφερε με αίτησή του το θέμα προς συζήτηση στο συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας. Στον πλήρη φάκελο που κατέθεσε ζητούσε τη δημιουργία δύο οικοδομικών τετραγώνων, ίσης επιφάνειας με την ιδιοκτησία του, εντός του ρέματος, που να καταλαμβάνουν όλο το βόρειο μέτωπο του υφιστάμενου, αδόμητου έως σήμερα, ρέματος. Η εισήγηση της Πολεοδομίας, όπως ήταν λογικό, ήταν αρνητική, όπως αρνητική ήταν και η γνωμοδότηση σύσσωμου του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας. Οι λόγοι προφανείς: Έχοντας ακόμα νωπά στη μνήμη μας τα γεγονότα στη Μάνδρα Αττικής, στο Μάτι, πρόσφατα στη Χαλκιδική, αλλά και τα πλημμυρικά φαινόμενα του περασμένου χειμώνα στην Κρήτη και ειδικότερα στο Ρέθυμνο, δεν θα μπορούσε κανείς σώφρων άνθρωπος να συναινέσει στη δόμηση ενός ρέματος και να παρουσιαστούν στο εγγύς ή απώτερο μέλλον ανάλογα με τα παραπάνω φαινόμενα.
Στον αντίποδα, όμως, έχουμε έναν ιδιοκτήτη που κατέχει νόμιμα μια συγκεκριμένη, καθόλου ευκαταφρόνητη περιουσία και που είκοσι χρόνια τώρα δεν μπορεί να την αξιοποιήσει προς όφελός του. Ούτε να την οικοδομήσει μπορεί, ούτε, βέβαια, να την πουλήσει σε ιδιώτη. Ο συγκεκριμένος, δηλαδή, ιδιοκτήτης βρίσκεται όμηρος της κατάστασης.
Παράλληλα, ο εν λόγω χώρος βρίσκεται στο κέντρο ακριβώς της πόλης του Ρεθύμνου, στα σύνορα των πολεοδομικών ενοτήτων Περιβολίων και Καλλιθέας. Μιας περιοχής πυκνοδομημένης που στερείται κοινόχρηστων χώρων για να αποδοθούν στους δημότες.
Η πρόταση είναι συγκεκριμένη και απλή: Να εξαγοραστεί η ιδιοκτησία του ιδιώτη από τον Δήμο Ρεθύμνου και αφού αναπλαστεί να αποδοθεί στους δημότες ως χώρος πρασίνου. Άλλωστε, σύμφωνα με την υπ. αρ. 27553/938/4-4-1986 Υπουργική απόφαση περί έγκρισης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του Δήμου Ρεθύμνου, χωροθετείται στη συγκεκριμένη περιοχή «πάρκο συνοικίας».
 Η έκταση των τεσσάρων στρεμμάτων, με μήκος έως την οδό Κολοκοτρώνη περίπου 200 μέτρα και πλάτος από 15 έως 35 μέτρα, θα μπορέσει να διαμορφωθεί ως ένα πρότυπο πάρκο που να ενώνει αντί για να χωρίζει τις δύο συνοικίες. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι το κοντινότερο και μοναδικό, έως τώρα πάρκο, είναι ο Δημοτικός μας Κήπος. Ιδού λοιπόν η πρόκληση για τη δημοτική Αρχή!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902