Μερικές σκέψεις για τη σχολική στέγη



Διαβάζω τις τελευταίες ημέρες στον τοπικό Τύπο αλλά και στα social media τις ανακοινώσεις της δημοτικής Αρχής για τη σχολική στέγη στο Ρέθυμνο. Σαν εκπαιδευτικός δεν μπορώ παρά να χαίρομαι που η όντως παραμελημένη σχολική στέγη αρχίζει να μπαίνει σε προτεραιότητα.

Διαβάζω και ακούω ότι επί δημαρχίας του κ. Μαρινάκη έχουν κατασκευαστεί πέντε καινούργιες σχολικές μονάδες στον Δήμο Ρεθύμνου. Και όντως, έτσι είναι, και πράγματι πρέπει να επαινεθεί αυτή η προσπάθεια. Οφείλω όμως να καταθέσω κάποιες σκέψεις και επισημάνσεις:
1.      Καμιά σχολική μονάδα δεν έχει χτιστεί στη δημοτική ενότητα Ρεθύμνου, δηλαδή στον Καποδιστριακό Δήμο Ρεθύμνου. Όλες έχουν χτιστεί στον πρώην Δήμο Νικηφόρου Φωκά και στον πρώην Δήμο Αρκαδίου. Εκεί δηλαδή που μπόρεσαν να βρεθούν κατάλληλες οικοπεδικές εκτάσεις για την ανέγερση σχολικών μονάδων. Το τελευταίο σχολείο που κατασκευάστηκε στον καποδιστριακό Δήμο Ρεθύμνου είναι το 14ο Δημοτικό σχολείο, στην Καλλιθέα, που κατασκευάστηκε από τη Νομαρχία Ρεθύμνου, όταν αυτή ήταν υπεύθυνη για τη σχολική στέγη.
2.      Το μόνο σχολείο που μελετήθηκε στη δημοτική ενότητα Ρεθύμνου ήταν το Δημοτικό Σχολείο Ρουσσοσπιτίου. Για την ιστορία να αναφέρω ότι τον Οκτώβριο του 2009, ο τότε Υπουργός Παιδεία Ευρυπίδης Στυλιανίδης είχε κατέβει στο Ρέθυμνο και είχε εξαγγείλει την ανέγερση του Δημοτικού του Ρουσσοσπιτίου. Μάλιστα, μετά από μερικούς μήνες ήρθε .έγγραφο από το υπουργείο παιδείας που ανακοίνωνε ότι επιχορηγούσε τον Δήμο Ρεθύμνου με την υπ’ αριθμ. Ο47/6 ΣΑΕ με το ποσό του 1,5 εκ. ευρώ για την ανέγερση 6/θεσίου δημοτικού σχολείου στο Ρουσσοσπίτι. Στάλθηκε το κτιριολογικό πρόγραμμα από το υπουργείο, ήρθε η επιτροπή καταλληλότητας και ενέκρινε το οικόπεδο, έγιναν οι εδαφολογικές μελέτες, και έγινε και η μελέτη του σχολείου. Όλα αυτά βέβαια, με βραδύτατους ρυθμούς, χωρίς κανείς να γνωρίζει  την αιτία… Με τα πολλά δημοπρατήθηκε το έργο, εγκαταστάθηκε και ο εργολάβος, ο οποίος όμως πτώχευσε και το παράτησε, πριν καν το ξεκινήσει! Είχαν ήδη περάσει δύο και πλέον χρόνια από την επίσκεψη Στυλιανίδη. Είχαμε μπει στο πρώτο μνημόνιο και τα χρήματα που είχε εξαγγείλει ο Στυλιανίδης είχαν εξαφανιστεί…  Η ολιγωρία που επέδειξε το δημοτικό σύστημα, με αποτέλεσμα να μην έχει ακόμα μπει σε τροχιά εκτέλεσης το συγκεκριμένο έργο, τολμώ να πω ότι έχει να κάνει με το ότι ήμουν εγώ τότε Διευθυντής στο Δημοτικό Σχολείο Ρουσσοσπιτίου και παράλληλα ανεξαρτητοποιημένος Δημοτικός Σύμβουλος από την παράταξη «ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ».
3.      Σχετικά με το 16ο Δημοτικό Σχολείο, που βρίσκεται χε χώρο πρασίνου στα νότια του Μασταμπά κι εδώ οφείλω να πω ένα μεγάλο μπράβο. Αυτό όμως που με προβληματίζει και το έχω εκφράσει δημόσια σε συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Ρεθύμνου, είναι η χωροθέτησή του σε περιοχή άσχετη με τις κατοικίες των δημοτών που σήμερα στέλνουν τα παιδιά τους στο συγκεκριμένο σχολείο. Σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Ρεθύμνης «η σχολική περιφέρεια του 16ου Δημοτικού Σχολείο Ρεθύμνου περικλείεται από τις οδούς: Αρχίζει από τη νότια γωνία των οδών Κονδυλάκη και Μόσχων και εκτείνεται προς τα νότια. Περιλαμβάνει επίσης το ανατολικό τμήμα της συνοικίας Ακροβατερής και τη συνοικία Τρία Μοναστήρια». Το νέο 16ο Δημοτικό σχολείο πρόκειται να χτιστεί στο οικόπεδο που ανήκε στη ΧΕΝ δίπλα στο 1ο Γυμνάσιο στον λόφο του Τιμίου Σταυρού. Και εδώ γεννάται το ερώτημα: Από ποιον δρόμο θα μεταφέρουν οι γονείς του πάνω Μασταμπά τα παιδιά τους στον Τίμιο Σταυρό; Αναγκαστικά όλοι οι μαθητές, τόσο του Δημοτικού όσο και του Νηπιαγωγείου, θα πρέπει να μεταφέρονται με αυτοκίνητο από την περιοχή κατοικίας τους στο νέο σχολείο, που βρίσκεται σε άλλη περιοχή. Η περιοχή του Τιμίου Σταυρού, με τους στενούς της δρόμους, είναι ήδη επιβαρυμένη με το 1ο Γυμνάσιο. Ας φανταστούμε άλλους 150 μεταφερόμενους μαθητές στην ίδια περιοχή…
Καταθέτω αυτές τις λίγες σκέψεις μόνο ως προβληματισμό….

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Δήμαρχος ...εξ' αποστάσεως!

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου