Η πλατεία ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ



Τελικά αυτή η έρμη η πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη φαίνεται ότι δεν δημιουργήθηκε για να λειτουργήσει ως πλατεία, αλλά ως χώρος Λούνα-Παρκ! Και μην με περάσετε για γκρινιάρη! Ούτε για αντιπολιτευόμενο της Δημοτικής Αρχής! Η κάθε πλατεία πρέπει να δέχεται χρήσεις σύμφωνα με τον συμβολισμό της. Και δεν είναι η πρώτη φορά που αρθρογραφώ για το συγκεκριμένο θέμα.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η πλατεία του Άγνωστου Στρατιώτη αναπλάστηκε το καλοκαίρι του 2008, δίνοντας την προσήκουσα αξία και τιμή στον ανδριάντα του Άγνωστου Στρατιώτη που δεσπόζει στον χώρο. Κανείς δεν πίστευε ότι στη συγκεκριμένη πλατεία, με τον ιδιαίτερο εθνικό συμβολισμό, θα αναπτύσσονταν δράσεις που θα προκαλούσαν το κοινό αίσθημα. Και δεν μιλάω για συναυλίες, ομιλίες και κονωνικές συναθροίσεις, αλλά για λούνα-πάρκ και κάθε άλλου είδους εμπορικές δραστηριότητες.

Η πλατεία Αγνώστου στο Καρναβάλι του 2010. Σε πρώτο πλάνο άρμα παλαιότερων ετών και στο βάθος το ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ

Η αρχή έγινε τον Φεβρουάριο του 2010, παραμονές του Καρναβαλιού, όταν η Δημοτική Αρχή έδωσε άδεια για να τοποθετηθούν «νταλίκες» με παιχνίδια δίπλα σε καρναβαλικό άρμα παλαιότερων ετών και σε απόσταση αναπνοής από το άγαλμα του Αγνώστου Στρατιώτη. Μετά την κοινωνική κατακραυγή, ο Δήμαρχος κ. Μαρινάκης αναγκάστηκε να απαντήσει και να ζητήσει δημόσια συγνώμη μέσω «δανεικού προφιλ» στο φβ, μιας και τότε δεν διέθετε δικό του προφίλ. Η απάντησή του παρατίθεται παρακάτω:
«Συμμερίζομαι απόλυτα την ανησυχία σας μια και η κατάσταση που δημιουργήθηκε στην πλατεια Αγνώστου Στρατιώτη δεν ικανοποιεί ούτε εμάς. Δυστυχώς το γραφείο της παλιάς πόλης που διαχειρίστηκε το όλο θέμα δεν έλεγξε λεπτομερειακώς τις προδιαγραφές των αιτούντων ιδιωτών λόγω έλλειψης ανάλογης εμπειρίας, αφού ας μην ξεχνάμε μέχρι και πριν από λίγα χρόνια δεν είχαμε πλατείες στο Ρέθυμνο. Η σημερινή εικόνα λοιπόν της πλατείας του Αγνώστου, η οποία δυστυχώς δεν μπορεί να λήξει πριν τις 15 Φεβρουαρίου, αφού υπάρχει συμβατική δέσμευσή μας, είναι μια αστοχία που οφείλεται σε απειρία. Αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη παρότι δεν συμμετείχα στην έγκριση της άδειας μια και ως Δήμαρχος αποδέχομαι με υπευθυνότητα το μερίδιο μου στις επιτυχίες αλλά και τις αστοχίες του συστήματος. Δεν θα ξανασυμβεί, σας διαβεβαιώ. Εφεξής κάθε αίτηση θα ελέγχεται με ιδιαίτερα σχολαστικό τρόπο σε ότι αφορά την ποιότητα των εγκαταστάσεων και τις επιπτώσεις στο αισθητικό και ηχητικό περιβάλλον, ώστε να αποφύγουμε ανάλογες δυσάρεστες για όλους μας καταστάσεις. Σε ότι αφορά το σωστό ψυχαγωγικό παιχνίδι, δε νομίζω ότι το θέμα εξαντλείται σε μια διαμαρτυρία. Ας μην ξεχνάμε ότι, συχνά αποτελεί κοινωνικό αίτημα των δημοτών η δυνατότητα ψυχαγωγίας σε κοινόχρηστους χώρους. Παρ’ όλα αυτά, η σκέψη μας είναι στην πλατεία Αγνώστου να μην επιτραπεί ξανά ουδεμία εγκατάσταση, οποιασδήποτε φύσης».
Η νταλίκα της κινητής τηλεφωνίας τον Οκτώβριο του 2010.

Λίγους μήνες μετά, τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου και παρά τη δέσμευση του κ. Μαρινάκη, εμφανίστηκε πάλι στην πλατεία του Άγνωστου Στρατιώτη μια υπερμεγέθης νταλίκα που λειτουργούσε ως εκθετήριο-πωλητήριο εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. Οι αντιδράσεις πάλι έντονες, αλλά κανενός το αυτί δεν ίδρωσε.
25η Μαρτίου 2011. Τα παιχνίδια του ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ και στο βάθος η Φιλαρμονική και το στρατιωτικό άγημα.

Την επόμενη χρονιά η πρόκληση ξεπέρασε κάθε όριο. Η πλατεία παραχωρήθηκε πάλι για τοποθέτηση παιχνιδιών για το καρναβάλι του 2011, αλλά αυτά παρέμειναν εκεί μέχρι και την 25η Μαρτίου. Έτσι είχαμε το «εξαιρετικό» θέαμα οι επίσημοι να καταθέτουν  στέφανα στο μνημείο, το στρατιωτικό άγημα να αποδίδει τιμές και η φιλαρμονική να στριμώχνεται ανάμεσα στα παιχνίδια του λούνα πάρκ.
Τα επόμενα χρόνια η δημοτική Αρχή έδειχνε να αντιλαμβάνεται τη συμβολική αξία της πλατείας και δεν είχαμε τέτοια απαράδεκτα φαινόμενα. Τα κάθε είδους ψυχαγωγικά παιχνίδια τοποθετούνταν στην πλατεία Μικρασιατών. Όμως η πλατεία έχει καταντήσει αφιλόξενη για τους κατοίκους του Ρεθύμνου, αφού έχει μετατραπεί σε χώρο συγκέντρωσης περιθωριακών ομάδων κι έτσι κανείς επιχειρηματίας δεν θέλει να δραστηριοποιηθεί στον συγκεκριμένο χώρο κατά τις εορταστικές περιόδους.
Η πλατεία του Αγνώστου σήμερα, με τον πύργο αναρρίχησης σε πρώτο πλάνο.

Τον Νοέμβριο του 2018 ήρθε σαν θέμα στη Δημοτική Κοινότητα του Ρεθύμνου αίτημα για τοποθέτηση ψυχαγωγικών παχνιδιών στην πλατεία του Άγνωστου Στρατιώτη κατά την περίδο των Χριστουγέννων και του καρναβαλιού. Δυστυχώς το θέμα πέρασε, παρότι καταψηφίστηκε από τον κ. Μανώλη Καπετανάκη και τον γράφοντα. Το θέμα πέρασε και από το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού, θεωρώ, ότι τουλάχιστον η αντιπολίτευση, δεν έδωσα τη δέουσα σημασία στο θέμα, αφού ήρθε, σκόπιμα θεωρώ, εξαιρετικά πρώιμα. Με λίγα λόγια «πιάστηκαν στον ύπνο».
Έτσι σήμερα έχουμε πάλι ένα λούνα πάρκ να «κοσμεί» την κεντρικότερη πλατεία της πόλης. Κι εδώ πράγματι αναρωτιέμαι: Τόσο μεγάλη ανάγκη υπάρχει για διάσκέδαση στο Ρέθυμνο την περίοδο του Καρναβαλιού που από μόνο του είναι μια διασκέδαση;  Γιατί δεν δόθηκε η πλατεία Μικρασιατών για να τοποθετηθούν οι συγκεκριμένες δράσεις; Εν τέλει το μνημείο έχει καμιά σημασία για τους πολίτες της πόλης των Γραμμάτων; Γιατί, καταληκτικά, είναι σαν να βλέπουμε να εμφανίζεται ένα λούνα πάρκ στην πλατεία Συντάγματος, δίπλα στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, πλάι πλάι με τους Εύζωνες!
Καλό και ξεφαντωτικό καρναβάλι!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Δήμαρχος ...εξ' αποστάσεως!

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου