Τα θυρανοίξια της Βιβλιοθήκης του Ρεθύμνου


           

Πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή τα θυρανοίξια του νέου κτηρίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Ρεθύμνου. Μια αλυσίδα από 1.000 περίπου μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων της πόλης μετέφεραν συμβολικά το τελευταίο βιβλίο, «το Χρονικό μιας Πολιτείας» του Παντελή Πρεβελάκη, από το παλιό κτήριο της Βιβλιοθήκης στην Αγία Βαρβάρα, στο νέο υπέρ σύγχρονο κτήριο, στην οδό Μπίρη στον Κουμπέ.

Ας θυμηθούμε όμως την ιστορική διαδρομή της Βιβλιοθήκης του Ρεθύμνου, που για πάνω από 100 χρόνια αποτελεί τον πνευματικό φάρο του Ρεθύμνου, της πόλης των Γραμμάτων όπως ακούγεται.

Η πρώτη προσπάθεια για τη δημιουργία Βιβλιοθήκης έγινε από τον Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Ρεθύμνης, που ιδρύθηκε το 1887 και αριθμούσε περίπου 3000 τόμους. Μετά τη διάλυση του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου, στο τέλος της δεκαετίας του 1910, τα βιβλία περιήλθαν στην κυριότητα της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ρεθύμνης, η οποία στην πράξη ουδέποτε λειτούργησε, αφού τα βιβλία παρέμειναν αποθηκευμένα μέχρι το 1946, οπότε ιδρύθηκε η Πνευματική Εστία Ρεθύμνης. Τα βιβλία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης αποτέλεσαν τον πυρήνα της Βιβλιοθήκης της Πνευματικής Εστίας. Η Βιβλιοθήκη στεγάστηκε από τότε στο παλαιό Παρθεναγωγείο στην περιοχή της Αγ. Βαρβάρας, όπου βρισκόταν μέχρι και χθες.  Με την πάροδο του χρόνου και με τη συνδρομή των Ρεθεμνιωτών η Βιβλιοθήκη εμπλουτίστηκε με ένα μεγάλο αριθμό βιβλίων. ​Επειδή η Πνευματική Εστία δεν είχε τις απαιτούμενες οικονομικές δυνατότητες να συντηρήσει τη Βιβλιοθήκη, άρχισαν προσπάθειες για να αναλάβει το κράτος το βάρος των δαπανών λειτουργίας. Οι προσπάθειες αυτές καρποφόρησαν το 1953, οπότε έγινε Δημόσια και πέρασε στην ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, για να γίνει το 1972 Κεντρική. Στα εξήντα και πλέον χρόνια της λειτουργίας της,  η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου, η μόνη Δημόσια Βιβλιοθήκη στην Κρήτη, γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη. Σήμερα οι συλλογές της φτάνουν τις 200.000 τόμους βιβλίων, στις οποίες πρέπει να προστεθούν περί τους 10.000 τόμους περιοδικών, καθώς και ένα πλούσιο αρχείο τοπικών και αθηναϊκών εφημερίδων.

            Τέτοια μέρα είναι σίγουρα μέρα χαράς για όλο το πνευματικό Ρέθυμνο. Αλλά δεν μπορώ να μην εκφράσω και το παράπονό μου. Το νέο κτήριο της Βιβλιοθήκης του Ρεθύμνου είναι το μοναδικό δημόσιο κτήριο, πλην των σχολείων, που φτιάχτηκε στο Ρέθυμνο τα τελευταία σαράντα χρόνια. Ένα τέτοιο κτήριο, σύμβολο για την πόλη ολόκληρη, αντί να το κατασκευάσουμε στο κέντρο της πολιτείας πήγαμε και το καταχωνιάσαμε σε ένα αδιέξοδο στενό του Κουμπέ. Ρώτησα σήμερα τους μαθητές μου αν ήξεραν πού βρίσκεται η νέα Βιβλιοθήκη. Κανείς δεν ήξερε. Θα τη μάθουν θα μου πείτε. Σίγουρα ναι. Αλλά χάσαμε για μια ακόμη φορά την ευκαιρία να κοσμήσουμε το κέντρο του Ρεθύμνου με ένα εμβληματικό κτήριο που θα αποτελέσει πόλο έλξης και για τους μικρούς μαθητές. Η περιοχή του Κουμπέ δεν θα είναι τόσο εύκολα προσβάσιμη όσο το παραδοσιακό δρομάκι της Αγ. Βαρβάρας.

            Όπως και να ‘χει πάντως, είμαι σίγουρος, ότι το νέο κτήριο θα επιτελέσει και με το παραπάνω τους σκοπούς του!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Δήμαρχος ...εξ' αποστάσεως!

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου