Γεώργιου Φρυγανάκη: Η ρεθεμνιώτικη πένα και οι πρόσφυγες της μικρασιατικής καταστροφής.





Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Κυριακή, στην κατάμεστη αίθουσα του «Σπιτιού του Πολιτισμού», στην πλατεία Μικρασιατών, όπως εμφατικά ανέφερε και η πρόσκληση, η παρουσίαση του βιβλίου του συνταξιούχου, πλέον, φιλόλογου Γιώργου Φρυγανάκη, με τίτλο: Η ρεθεμνιώτικη πένα και οι πρόσφυγες της μικρασιατικής καταστροφής.

Σαν ένας σύγχρονος Νίκος Πολίτης, ο συγγραφέας, με πολύ κόπο και μεράκι, ο συγγραφέας κατάφερε να συλλέξει οτιδήποτε, διαχρονικά, έχει γραφτεί σχετικά με τη μικρασιατική καταστροφή και του πρόσφυγες της Μικρασίας, εδώ, στη δεύτερη του πατρίδα, στο Ρεθυμνο. Γιατί, ο Γιώργος Φρυγανάκης είναι Μικρασιάτης δεύτερης γενιάς, αφού ο πατέρας του, ο αείμνηστος Δημήτρης Φρυγανάκης, στην τρυφερή ηλικία των 10 ετών βίωσε τη φρίκη όχι μόνο του πολέμου αλλά και το φριχτό συναίσθημα της προσφυγιάς. Με τις μνήμες από τις αλησμόνητες πατρίδες μεγάλωσε και γαλούχησε τα παιδιά του.

Και ο Γιώργος Φρυγανάκης ποτέ δεν ξέχασε ούτε απεμπόλησε τη μικρασιατική καταγωγή του, παρόλη τη χλεύη και το στιγματισμό του «πρόσφυγγα» που βίωσε στην παιδική του ηλικία, όπως ο ίδιος σε ανύποπτο χρόνο μου είχε εκμυστηρευτεί. Αντίθετα, ποτέ δεν έχανε την ευκαιρία να παρουσιάζει και αναδεικνύει θέματα της Μικρασίας, καθώς και του μικρασιάτικου στοιχείου στο Ρέθυμνο, που, αναμφίβολα με την παρουσία του επέδρασε καταλυτικά στην αλλαγή της εσωστρεφούς και «σφιχτής» ρεθεμνιώτικης κοινωνίας.

Ο συγγραφέας επέλεξε την εβδομαδιαία εφημερίδα «Ρέθεμνος» για να δημοσιεύσει, σε 15 συνέχειες, από τις 30/1/2010 έως τις 5/6/2010, σε μακροσκελή άρθρα του, αναφορές Ρεθυμνίων συγγραφέων, ιστορικών, λογοτεχνών, ποιητών και αρθογράφων, σχετικά με τη μικρασιατική καταστροφή, και τη ζωή των Μικρασιάτικων προσφύγων στη νέα τους πατρίδα, το Ρέθυμνο.

Τελειώνοντας το επίπονο, πραγματικά, αυτό έργο, κατάλαβε ότι θα ήταν κρίμα η αξιόλογη αυτή εργασία να «χαθεί» μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας. Γιατί, μια εφημερίδα προσφέρει «φρέσκια» είδηση και γνώση, αλλά «μπαγιατεύει» με την έκδοση του επόμενου φύλλου της. Επιπρόσθετα, το «μνημείο της Μικρασιάτικης Καταστροφής και Αλησμόνητων Πατρίδων», που θα τοποθετηθεί στην Πλατεία Μικρασιατών, κοστίζει αρκετά και τα κονδύλια για την ανέγερσή του δεν επαρκούν. Έτσι, ο φιλόπατρις συγγραφέας αποφάσισε να εκδώσει σε βιβλίο την εργασία του, τα έσοδα από την πώληση του οποίου, θα διατεθούν για την κατασκευή και την ανέγερση του μνημείου.

Το βιβλίο ξεκινά με ένα συνοπτικό αλλά ουσιαστικό χρονολόγιο της Μικρασιατικής Καταστροφής και του προσφυγικού ζητήματος και συνεχίζεται με τα δεκαπέντε δημοσιεύματα της «ρεθεμνιώτικης πένας», όπως τα ονομάζει ο ίδιος ο συγγραφέας.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου παρατίθενται οκτώ επιλεγμένα δημοσιεύματα του Γιώργου Φρυγανάκη, από τον τοπικό Τύπο που αφορούν τις ημέρες μνήμης του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, της Γενοκτονίας των Αρμενίων και των Ποντίων, την τελευταία Πρωτοχρονιά στη Μικρά Ασία, την πλατεία Μικρασιάτικων του Ρεθύμνου, το Δημήτριο Φρυγανάκη, την ανέγερση μνημείου για τη μικρασιατική καταστροφή και την επαναονοματοδότηση οδού Λαβτζόι.

Ανάμεσα στα δύο μέρη παρατίθεται η πρόταση του Χάρη Στρατιδάκη, για διοργάνωση επιστημονικού συνεδρίου το 2012, με τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη μικρασιατική καταστροφή.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια τόσο στο φίλο Γιώργο Φρυγανάκη για την κοπιώδη και σημαντική εργασία του όσο και σε όλους του Μικρασιάτες, δεύτερης και τρίτης γενιάς, που με το πείσμα και την επιμονή τους κατάφεραν να δοθεί το όνομα των «Μικρασιατών» στην πλατεία της παλιάς Πόλης. Είναι σίγουρο, πως επιδεικνύοντας το ίδιο πείσμα και επίμονη, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε τα αποκαλυπτήρια του μνημείου «της Μικρασιάτικης Καταστροφής και Αλησμόνητων Πατρίδων», του δικού τους μνημείου!



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902