Μουσείο Φορτέτζας: Πήγαμε για μαλλί και βγήκαμε κουρεμένοι!



Πριν από μερικούς μήνες, στις 28-12-2009, ήρθε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ένα θέμα που αφορούσε τη δημιουργία «Μουσείου Ιστορίας της Κρήτης» στο φρούριο της Φορτέτζας, από ένα Σωματείο με την επωνυμία «Φίλοι του μουσείου της Ιστορίας της Κρήτης». Το Σωματείο αυτό αποτελούν επιφανείς Ρεθυμνιώτες και φιλορεθυμνιώτες, όπως η κ. Βιργινία Τσουδερού, ο πρέσβυς κ. Ζαχαράκης κ.α.

Τότε, επί μιας πρόχειρης και ανεπαρκούς ημισέλιδης εισήγησης, ο κ. Λαμπρινός, εγώ, αλλά και το σύνολο της αντιπολίτευσης, είχαμε εκφράσει τους προβληματισμούς μας τόσο για το είδος του μουσείου που θα δημιουργούνταν, όσο και για τη σχέση που θα υπήρχε ανάμεσα στο Δήμο Ρεθύμνου και το Σωματείο και καταψηφίσαμε, ουσιαστικά, το θέμα, αφού κανείς δεν ήξερε να μας ενημερώσει για το τι τελικά θα γινόταν στη Φορτέτζα και με ποιους όρους.

Το θέμα παραπέμφθηκε σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, για να γίνουν οι απαραίτητες διευκρινίσεις και διαβουλεύσεις και στις 15-3-2010 ξαναήρθε το θέμα, αφού το είχε επεξεργαστεί επιτροπή του Δήμου που αποτελούνταν από το Δήμαρχο, τον κ. Νίνο και τον κ. Αλεφαντινό. Η επιτροπή διαβεβαίωσε το Σώμα ότι έγιναν διαβουλεύσεις με το Σωματείο και κατέληξαν από κοινού ότι θα παραχωρηθούν τα κτίρια στη Φορτέτζα για δημιουργία μουσείου, «η λειτουργία του οποίου θα τεθεί υπό την ευθύνη και επ’ ωφελεία του Δήμου». Παρότι και σε αυτή τη συνεδρίαση είχα εκφράσει νέους προβληματισμούς, ψήφισα τελικά το θέμα για να μην σταθώ τροχοπέδη στην ανάπτυξη το κάστρου. Μιας ανάπτυξης που ο Δήμος, δυστυχώς, φάνηκε αδύναμος να επιτελέσει κι έτσι στραφήκαμε αλλού για να αναπτύξουμε το μνημείο μας.

Στο πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας «Ρέθεμνος» της 3-7-2010, που υπογράφει η δημοσιογράφος κα. Αθηνά Πετρακάκη, διάβασα με έκπληξη ότι η σύμβαση που στέλνει το Σωματείο στο Δήμο Ρεθύμνου για υπογραφή, μιλάει για ένα καθαρά ιδιωτικό μουσείο, με 50ετή παραχώρηση των κτιρίων, που ο Δήμος δεν θα έχει καμιά συμμετοχή και ο Δήμαρχος θα είναι απλά προσκεκλημένος στο Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα! Επίσης, η πρόεδρος του Σωματείου κα. Βιργινία Τσουδερού, σε επιστολή της προς τα μέλη του Σωματείου, ζητά αναστολή όλων των δραστηριοτήτων, φανερά ενοχλημένη λόγω των «δεκάδων αναπάντητων κλήσεων» προς το Δήμαρχο Ρεθύμνου. Αναφέρει, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι είναι η τελευταία προ δεκαημέρου υπόσχεση προς μέλος του Δ.Σ. (του σωματείου) ότι βρίσκεται καθοδόν απάντηση (από το Δήμο) που θα διαλεύκανε τις εκκρεμότητες. Ούτε ελήφθη ούτε γνωρίζουμε το περιεχόμενό της».

Από τα παραπάνω, επιβεβαιώνεται η λαϊκή θυμοσοφία ότι, «πήγαμε για μαλλί και βγήκαμε κουρεμένοι», αφού:

1. Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν οι προβληματισμοί που είχαμε εκφράσει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

2. Για μια φορά ακόμη η δημοτική Αρχή έφερε ένα θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο εντελώς πρόχειρα, χωρίς να το έχει επεξεργαστεί.

3. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η κάθε πλευρά είχε διαφορετική φιλοσοφία γι αυτό το Μουσείο. Έπρεπε να περάσουν όμως σχεδόν τέσσερις μήνες για να το αντιληφθεί ο Δήμος.

4. Οι επιφανείς Ρεθυμνιώτες που ήθελαν να βοηθήσουν το Ρέθυμνο, μιλούν, πλέον, με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για το Δήμο.

5. Η ανάπτυξη του κάστρου, που είναι και το ζητούμενο, παραπέμπεται στις καλένδες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902

Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι: Μήπως χρειάζεται επανεκκίνηση;