Νύχτα Ρεθυμνίων: Η ελίτ τάξη δηλώνει «παρών»!


«Οι χοροί που δινότανε στις Απόκριες είχαν μεγάλη επιτυχία. Όλοι οι άνδρες φορούσαν σμόκιν ή μαύρα ρούχα, αι δε κυρίαι και δεσποινίδες θαυμάσια φορέματα που ετόνιζαν ακόμη περισσότερο την χάρη και την ομορφιά των. …Αυτός ο χορός ήταν μεταμφιεσμένων, όπου οι μεν άνδρες φορούσαν τα συνήθη επίσημα ρούχα των, για τις γυναίκες όμως το ζήτημα ήταν διαφορετικό. Έπρεπε από παλαιές εικόνες ή άλλα παλαιά σχέδια να διαλέξουν το σχέδιο φορέματος που θα τους πήγαινε καλλίτερα και να το φτιάξουν…» (Θεμιστοκλή Βαλαρή, Μια πόλη αναμνήσεις, σελ. 241-243)

«…Τα παπούτσια ήταν είδος πολυτελείας. Στο Δημοτικό Σχολείο τα πλείστα παιδιά ήταν ξυπόλυτα και το χειμώνα τα ποδαράκια των ήταν κατάμπλαβα από το κρύο…Μετρημένοι στα δάκτυλα ήταν οι λιμενεργάται που φορούσαν παντόφλες με φτέρνα ή τσόκαρα και τα οποία βγάζανε όταν εργαζότανε για να μην τα χαλάσουν». (Θεμιστοκλή Βαλαρή, Μια πόλη αναμνήσεις, σελ. 124).

…………………………………………………………………………………………

Σε πριγκιπάτο του Μονακό, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, θα μετατραπεί την Κυριακή 27 Ιουνίου ο Δημοτικός Κήπος του Ρεθύμνου! Αιτία, το επίσημο δείπνο που διοργανώνει ο Δήμος Ρεθύμνου, στο πλαίσιο της Γιορτής του κρασιού με τον τίτλο «Νύχτα Ρεθυμνίων». Μια γκλαμουράτη βραδιά με ροτόντες, λινά τραπεζομάντιλα, κρυστάλλινα ποτήρια, ίσως και ασημένια μαχαιροπήρουνα! Και όλα αυτά στην εκπληκτική τιμή των 30 ευρώ το άτομο!

Πρόθεση και σκέψη των διοργανωτών είναι να αναβιώσουν, ως κοσμικό γεγονός, τη γιορτή του κρασιού που διοργάνωνε παλιότερα η Περιηγητική Λέσχη του Ρεθύμνου, «για να τιμήσουμε τους προγόνους μας». (Ποια κοινωνική ομάδα των προγόνων, δεν μας είπαν). Μόνο, που εκείνη την εποχή, αρκετές δεκαετίες πίσω, το Ρέθυμνο χαρακτηριζόταν ως «παντέρμο», λόγω της οικονομικής ανέχειας που το μάστιζε! Και η γιορτή του κρασιού ήταν μια λαϊκή κοινωνική εκδήλωση, που οι Ρεθεμνιώτες την περίμεναν πώς και πώς, για να πιουν ένα ποτηράκι «ξιδόκρασο», να φάνε σουβλάκια με πατάτες στη λαδόκολλα και να διασκεδάσουν με καμιά λαϊκή φίρμα που μόνο στο «Ρομάντζο» είχαν δει!

Και σήμερα τι κάνουμε; Ένα ελιτίστικο gala, που η ελίτ θα είναι μέσα και η πλέμπα απέξω, οι πατρίκιοι μέσα και οι πληβείοι απέξω! Μια «κοινωνική εκδήλωση» που προκαλεί, σε μια περίοδο διεθνούς οικονομικής ύφεσης, που οι εργαζόμενοι απολύονται ο ένας μετά τον άλλο, που οι υπάλληλοι έχουν χάσει ένα μεγάλο μέρος του μισθού τους που τα 30 ευρώ αποτελούν άπιαστο όνειρο ημερομισθίου για τη μεγαλύτερη μερίδα της κοινωνίας μας!

Είναι φανερό, ότι στην πόλη των γραμμάτων του Παντελή Πρεβελάκη, μετά από πολλές δεκαετίες, προσπαθεί να επανεγκαθιδρυθεί μια νέα άρχουσα μεγαλοαστική τάξη, μια τάξη των Αλατσάδων και των Κόνσουλων, των Βουκέφαλων του Νενεδάκη. Μια τάξη, που χρόνια τώρα βρισκόταν σε χειμερία νάρκη, που πάντα, όμως, ήθελε να ξεχωρίζει και να διαφοροποιείται από το πόπολο!

Τώρα, λοιπόν, ήρθε η ώρα τους! Το «κοινωνικό» χέρι του Δήμου τους τράβηξε και τους ξεχώρισε από τη μάζα και τους επανέφερε στο θρόνο τους! Και απόψε, όλοι αυτοί που αποτελούν την «άρχουσά τάξη», την άρια φυλή του Ρεθύμνου, μαζί με τα επίφυτα, τα ζιζάνια, τους κόλακες και τους παλιάτσους, που θέλουν να αρπάξουν κάτι από την αίγλη τους, θα μαζευτούν στο Δημοτικό Κήπο, να λανσάρουν τα φινετσάτα μοντελάκια τους, να βγάλουν τις πολιτικές υποχρεώσεις τους, να μιλήσουν για κοινωνική δικαιοσύνη και να κουνήσουν το κεφάλι τους για τις μαύρες μέρες που περνάμε. Για μια ακόμη χρονιά οι «ημέτεροι» θα αναγκαστούν, πιεστικά, να αγοράσουν δεκάδες προσκλήσεις και να τις προσφέρουν σε φίλους, συνεργάτες και υπάλλήλους, ώστε να φανεί ότι «πέτυχε» και η φετινή Νύχτα Ρεθυμνίων.

Και βέβαια, όλοι, θα χορέψουν υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής και θα τραγουδούν εν χορώ, «Δεν θα μας πάρεις τα Καγιέν, Όλι Ρεν-Όλι Ρεν»!!!



ΥΓ. Το άρθρο αυτό, με μικρές παραλλαγές, δημοσιεύτηκε πέρυσι στο deredakis.blogspot.com





Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πολύ πολύ ωραίος!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902

Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι: Μήπως χρειάζεται επανεκκίνηση;