Η ανάπτυξη του Ρεθύμνου περνά μέσα από το Πανεπιστήμιο.


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ρέθεμνος» της 22/5/2010 συνέντευξη του αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Πετράκη, για τις τύχες του Πανεπιστημίου Κρήτης και για την ενδεχόμενη μεταφορά της έδρας του Ιδρύματος από το Ρέθυμνο στο Ηράκλειο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη του κ. Πετράκη για τις σχέσεις του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου, τις οποίες θεωρεί ουσιαστικά ανύπαρκτες. Σχέσεις, που ουσιαστικά θα συμβάλλουν στην παραμονή ή όχι της έδρας του Ιδρύματος στην πόλη μας.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επαναλάβω την πρότασή μου, την οποία είχα δημοσιοποιήσει πριν από πέντε μήνες και αφορούσε στην κατασκευή πρότυπου συνεδριακού κέντρου στην πλατεία των Τεσσάρων Μαρτύρων.

Σαν πόλη έχουμε το ευτύχημα να έχουμε ένα πανεπιστήμιο με 7.000 φοιτητές και 2.500 διδάσκοντες. Το Ρέθυμνο, λοιπόν, θα μπορούσε να γίνει ευρέως γνωστό σαν πανεπιστημιούπολη, όπως την Οξφόρδη, το Κέμπριτζ, το Χάρβαρντ, και δευτερευόντως σαν μαζικός τουριστικός προορισμός. Άλλωστε το ¼ του πληθυσμού του το αποτελούν φοιτητές.

Δυστυχώς στο Ρέθυμνο δεν γίνονται μεγάλα διεθνή επιστημονικά συνέδρια, αφού απουσιάζουν παντελώς οι μεγάλες συνεδριακές αίθουσες. Σαν Δήμος Ρεθύμνης θα μπορούσαμε να επενδύσουμε σε αυτόν τον τομέα, προσφέροντας ένα πλέγμα συνεδριακών αιθουσών στα όρια της Παλιάς Πόλης. Αναγκαία προϋπόθεση, βέβαια, είναι να βρεθεί μια αίθουσα χωρητικότητας τουλάχιστον 500-600 ατόμων η οποία να αποτελέσει τη «ναυαρχίδα» των αιθουσών.

Στο πάρκινγκ των 4ων Μαρτύρων, όπως όλοι γνωρίζουμε, πρόκειται να κατασκευαστεί υπόγειο πάρκινγκ με υπέργεια κτίρια εμβαδού 2.500 τ.μ. Ένα μέρος των κτιρίων θα μπορούσε να διατεθεί για την κατασκευή ενός σύγχρονου συνεδριακού χώρου 500-600 ατόμων.

Τα οφέλη θα είναι μεγάλα γιατί θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν πολιτιστικό πολύκεντρο, αποδεσμεύοντας ο Δήμος άλλα κτήρια που νοικιάζει στην Παλιά Πόλη.

Επίσης, στην παλιά Πόλη υπάρχουν πολλές αίθουσες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν γι αυτό το σκοπό. Ενδεικτικά αναφέρω, το Ωδείο, το Σπίτι του Πολιτισμού, την αίθουσα του Α. Φραγκίσκου, την Περιηγητική Λέσχη και ακόμα το Λύκειο Ελληνίδων, το Κέντρο Νέων, το Κέντρο Κρητικής Λαϊκής Τέχνης.

Όλες αυτές οι αίθουσες βρίσκονται σε μικρή απόσταση η μια από την άλλη και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε παράλληλες συνεδρίες του ίδιου συνεδρίου. Η κύρια αίθουσα των 4ων Μαρτύρων, που θα γίνονται οι πανηγυρικές συνεδρίες, αρχικές και καταληκτικές, βρίσκεται έξω από την κεντρική είσοδο της Παλιάς Πόλης, τη Μεγάλη Πόρτα.

Ένα προσόν της Παλιάς Πόλης είναι η ίδια η μορφολογία της, αφού αποτελεί ένα τεράστιο υπαίθριο μουσείο, με μνημεία τουρκικά και βενετικά. Ακόμα, ο πολεοδομικός ιστός της πόλης διατηρείται σχεδόν αναλλοίωτος από τα χρόνια της βενετοκρατίας, δίνοντας την αίσθηση στον επισκέπτη ότι βρίσκεται σε μια πόλη άλλης εποχής. Έτσι, μαζί με τις συνεδριακές αίθουσες, που στο σύνολό τους, σχεδόν, αποτελούν μνημεία της πόλης και σαν τέτοια θα πρέπει να προβληθούν και να παρουσιαστούν, θα δίνεται η ευκαιρία στους συνέδρους να μετακινούνται από τη μια αίθουσα στην άλλη, μέσα από δρόμους - πολιτιστικές διαδρομές, που φυσικά και αβίαστα θα παρουσιάζουν στο σύνεδρο τη μακρόχρονη ιστορία της πόλης μέσα από τα μνημεία που θα συναντά στο διάβα του. Θα είναι μια μοναδική συνεδριακή πρόταση σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού θα ξεφεύγει από τις πολυτελείς μεν, άχρωμες και ψυχρές δε, αίθουσες των μεγάλων ευρωπαϊκών ξενοδοχείων και θα προσφέρει μια εναλλακτική πρόταση συνεδριακού-πολιτιστικού τουρισμού .

Ακόμα, η Παλιά Πόλη διαθέτει ικανό αριθμό εστιατορίων, όλων των ποιοτικών και οικονομικών διαβαθμίσεων, που σε συνεννόηση με τους διοργανωτές των συνεδρίων, μπορούν να σιτίσουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό σύνεδρο. Επίσης, διαθέτει πολλές μικρότερες ή και μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες, που μπορούν να φιλοξενήσουν αρκετούς απ’ τους συνέδρους που δεν θα επιθυμούν τα μεγάλα ξενοδοχεία της περιφέρειας.

Οι υποδομές που χρειάζονται αυτές οι αίθουσες, δεν θεωρώ ότι είναι οικονομικά απαγορευτικές για το Δήμο Ρεθύμνης, αφού οι περισσότερες ήδη διαθέτουν κάποιες απ’ αυτές.

Βέβαια, για να μπορέσει να έχει επιτυχία ένα τέτοιο εγχείρημα πρέπει να υπάρχει η τεχνογνωσία, την οποία μπορεί να προσφέρει η πανεπιστημιακή κοινότητα, η οποία έχει τεράστια εμπειρία σε τέτοιου είδους συνέδρια. Θα πρέπει, λοιπόν να συσταθεί ένας Δημοτικός Οργανισμός οργανισμός-εταιρεία που θα διαχειρίζεται αυτό το προϊόν, με τη συμμετοχή μελών του Δήμου και της Πανεπιστημιακής κοινότητας.

Στο χώρο της παλιάς πόλης και σε αυτές τις αίθουσες θα πραγματοποιηθεί το 11ο Κρητολογικό Συνέδριο τον Οκτώβριο του 2011, που πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια σε μια από τις τέσσερις πρωτεύουσες των νομών της Κρήτης και θα διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα. Το συνέδριο αυτό αποτελεί πόλο έλξης για τους απανταχού μελετητές της Κρήτης και θα το παρακολουθήσουν εκατοντάδες σύνεδροι.

Θεωρώ, ότι υπάρχει ακόμα χρόνος να αλλάξει η βούληση της Δημοτικής Αρχής για τη χρήση των υπέργειων κτισμάτων της πλατείας των Τεσσάρων Μαρτύρων.

Αν τελικά γίνει αυτό, το Ρέθυμνο θα αποκτήσει την όψη και τη φήμη της Πανεπιστημιούπολης και τα οφέλη, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, θα είναι πολλαπλά.

Πιστεύω ότι το εγχείρημα αξίζει τον κόπο. Θα έχουμε, έτσι, δώσει ένα όραμα, μια κατεύθυνση και μια ποιοτική προοπτική ανάπτυξης στον τόπο. Πρέπει να προσπαθήσουμε!



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902