Μια πρόταση για την ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού.
Πέρασε ο Σεπτέμβρης, που σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Δημάρχου, θα έμπαιναν οι μπουλντόζες για να αρχίσει να κατασκευάζεται το νέο πάρκινγκ στους 4 Μάρτυρες. Πέρασε και ο Νοέμβρης, που πάλι, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Δημάρχου, θα δημοπρατούνταν το παραπάνω έργο.
Μιας, λοιπόν, και δεν έχει γίνει, ακόμα, τίποτα, θεωρώ ότι δεν είναι αργοπορημένη μια πρόταση, σχετικά με τις υπέργειες κατασκευές που θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία των 4ων Μαρτύρων, για την ανάπτυξη του τουρισμού στο Ρέθυμνο, σε συνάρτηση με την ανάπτυξη και ανάδειξη της Παλιάς μας Πόλης.
Ιστορική αναδρομή
Η Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου είναι μια τριγωνική χερσόνησος που του νότια όριά της είναι οι οδοί Δημακοπούλου και Γερακάρη. Σε αυτό το κομμάτι της γης, που η βόρεια απόληξή του είναι ο λόφος του Παλαιόκαστρου που είναι χτισμένη η Φορτέτζα, αναπτύχθηκε η πόλη του Ρεθύμνου από την εποχή της βενετοκρατίας μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, που, μετά το γκρέμισμα των τειχών, η πολιτεία εξαπλώθηκε προς νότο, ανατολή και δύση.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 το Ρέθυμνο γνώρισε μια αλματώδη τουριστική ανάπτυξη, η οποία είχε κάνει τα πρώτα δειλά βήματά της μερικά χρόνια πριν. Πόλος έλξης των τουριστών, εκτός από τις παραλίες της πόλης, υπήρξε και η Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου, η οποία λόγω των αναγεννησιακών κτισμάτων της και τη διατήρηση του πολεοδομικού της ιστού, ατόφιου, σχεδόν, από την περίοδο της βενετοκρατίας, μαγνήτιζε του ξένους επισκέπτες.
Πρόταση για την ανάπτυξη της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου
Είναι πασιφανές ότι ο τουρισμός φθίνει χρόνο με το χρόνο. Δυστυχώς, όλα αυτά τα χρόνια σαν πολιτεία δεν έχουμε κάνει το παραμικρό για να επενδύσουμε σε άλλες μορφές τουρισμού που θεωρείται πιο ποιοτικός, όπως είναι ο συνεδριακός τουρισμός. Τα μεγάλα διεθνή συνέδρια, είναι πολυήμερα (+7 ημέρες), απευθύνονται σε άτομα ανώτατου οικονομικού, κοινωνικού και πολιτιστικού επιπέδου, που συνήθως, παρατείνουν τις ημέρες παραμονής τους στην πόλη, εάν μείνουν ευχαριστημένοι, και μετά τη λήξη του συνεδρίου.
Σαν πόλη έχουμε το ευτύχημα να έχουμε ένα πανεπιστήμιο με 7.000 φοιτητές και 2.500 διδάσκοντες. Το Ρέθυμνο, λοιπόν, θα μπορούσε να γίνει ευρέως γνωστό σαν πανεπιστημιούπολη, όπως την Οξφόρδη, το Κέμπριτζ, το Χάρβαρντ, και δευτερευόντως σαν μαζικός τουριστικός προορισμός. Άλλωστε το ¼ του πληθυσμού του το αποτελούν φοιτητές.
Δυστυχώς στο Ρέθυμνο δεν γίνονται μεγάλα διεθνή επιστημονικά συνέδρια, αφού απουσιάζουν παντελώς οι μεγάλες συνεδριακές αίθουσες. Σαν Δήμος Ρεθύμνης θα μπορούσαμε να επενδύσουμε σε αυτόν τον τομέα, προσφέροντας ένα πλέγμα συνεδριακών αιθουσών στα όρια της Παλιάς Πόλης. Αναγκαία προϋπόθεση, βέβαια, είναι να βρεθεί μια αίθουσα χωρητικότητας τουλάχιστον 500-600 ατόμων η οποία να αποτελέσει τη «ναυαρχίδα» των αιθουσών.
Πρόταση χρήσης των κτιρίων στο πάρκινγκ των 4ων Μαρτύρων
Στο πάρκινγκ των 4ων Μαρτύρων, όπως όλοι γνωρίζουμε, πρόκειται να κατασκευαστεί υπόγειο πάρκινγκ με υπέργεια κτίρια εμβαδού 2.500 τ.μ. Ένα μέρος των κτιρίων θα μπορούσε να διατεθεί για την κατασκευή ενός σύγχρονου συνεδριακού χώρου 500-600 ατόμων.
Τα οφέλη θα είναι μεγάλα γιατί θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν πολιτιστικό πολύκεντρο, αποδεσμεύοντας ο Δήμος άλλα κτήρια που νοικιάζει στην Παλιά Πόλη.
Με αυτή την προϋπόθεση, οι αίθουσες που θα μπορεί ο Δήμος να διαθέσει σαν συνεδριακές είναι:
ΑΙΘΟΥΣΑ 4ΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ
600 άτομα
600 άτομα
ΩΔΕΙΟ
310 άτομα
ΣΠΙΤΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
220 άτομα
ΑΓΙΟΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ
300 άτομα
ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ
200 άτομα
ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΩΝ
110 άτομα
ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ
150 άτομα
ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
130 άτομα
ΣΥΝΟΛΟ 2.000 ΑΤΟΜΑ
Όλες αυτές οι αίθουσες βρίσκονται σε μικρή απόσταση η μια από την άλλη και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε παράλληλες συνεδρίες του ίδιου συνεδρίου. Η κύρια αίθουσα των 4ων Μαρτύρων, που θα γίνονται οι πανηγυρικές συνεδρίες, αρχικές και καταληκτικές, βρίσκεται έξω από την κεντρική είσοδο της Παλιάς Πόλης, τη Μεγάλη Πόρτα.
Ένα προσόν της Παλιάς Πόλης είναι η ίδια η μορφολογία της, αφού αποτελεί ένα τεράστιο υπαίθριο μουσείο, με μνημεία τουρκικά και βενετικά. Ακόμα, ο πολεοδομικός ιστός της πόλης διατηρείται σχεδόν αναλλοίωτος από τα χρόνια της βενετοκρατίας, δίνοντας την αίσθηση στον επισκέπτη ότι βρίσκεται σε μια πόλη άλλης εποχής. Έτσι, μαζί με τις συνεδριακές αίθουσες, που στο σύνολό τους, σχεδόν, αποτελούν μνημεία της πόλης και σαν τέτοια θα πρέπει να προβληθούν και να παρουσιαστούν, θα δίνεται η ευκαιρία στους συνέδρους να μετακινούνται από τη μια αίθουσα στην άλλη, μέσα από δρόμους - πολιτιστικές διαδρομές, που φυσικά και αβίαστα θα παρουσιάζουν στο σύνεδρο τη μακρόχρονη ιστορία της πόλης μέσα από τα μνημεία που θα συναντά στο διάβα του. Θα είναι μια μοναδική συνεδριακή πρόταση σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού θα ξεφεύγει από τις πολυτελείς μεν, άχρωμες και ψυχρές δε, αίθουσες των μεγάλων ευρωπαϊκών ξενοδοχείων και θα προσφέρει μια εναλλακτική πρόταση συνεδριακού-πολιτιστικού τουρισμού .
Ακόμα, η Παλιά Πόλη διαθέτει ικανό αριθμό εστιατορίων, όλων των ποιοτικών και οικονομικών διαβαθμίσεων, που σε συνεννόηση με τους διοργανωτές των συνεδρίων, μπορούν να σιτίσουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό σύνεδρο. Επίσης, διαθέτει πολλές μικρότερες ή και μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες, που μπορούν να φιλοξενήσουν αρκετούς απ’ τους συνέδρους που δεν θα επιθυμούν τα μεγάλα ξενοδοχεία της περιφέρειας.
Οι υποδομές που χρειάζονται αυτές οι αίθουσες, δεν θεωρώ ότι είναι οικονομικά απαγορευτικές για το Δήμο Ρεθύμνης, αφού οι περισσότερες ήδη διαθέτουν κάποιες απ’ αυτές.
Βέβαια, για να μπορέσει να έχει επιτυχία ένα τέτοιο εγχείρημα πρέπει να υπάρχει η τεχνογνωσία, την οποία μπορεί να προσφέρει η πανεπιστημιακή κοινότητα, η οποία έχει τεράστια εμπειρία σε τέτοιου είδους συνέδρια. Θα πρέπει, λοιπόν να συσταθεί ένας Δημοτικός Οργανισμός οργανισμός-εταιρεία που θα διαχειρίζεται αυτό το προϊόν, με τη συμμετοχή μελών του Δήμου και της Πανεπιστημιακής κοινότητας.
Αναγκαία, βέβαια, προϋπόθεση όλων των παραπάνω είναι να αποκτήσει η Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου τη μορφή και το ύφος που της ταιριάζουν, απαλλαγμένη από ηχορύπανση, με αυστηρή τήρηση του δακτυλίου και με καταστήματα και προσφερόμενες υπηρεσίες που να συνάδουν με ένα ιστορικό κέντρο που πρώτα απ’ όλα σέβεται την ιστορία του αλλά και τον κάτοικο και επισκέπτη, Έλληνα και ξένο.
Πιστεύω ότι το εγχείρημα αξίζει τον κόπο. Θα έχουμε, έτσι, δώσει ένα όραμα, μια κατεύθυνση και μια ποιοτική προοπτική ανάπτυξης στον τόπο. Πρέπει να προσπαθήσουμε!
Σχόλια