Φτωχό το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δ. Ρεθύμνης για το 2025

 


Θα γινόμουνα κοινότυπος αν έλεγα ότι βρισκόμαστε για μια ακόμη χρονιά «στο ίδιο έργο θεατές». Δυστυχώς, όμως, ούτε αυτό μπορώ να το πω, αφού το φετινό τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ρεθύμνης δεν έχει καμιά σχέση ούτε με το περυσινό, που ξεπερνούσε το ύψος των 80 εκ. ευρώ, και που προσωπικά είχα ψηφίσει, ούτε με τα τεχνικά προγράμματα άλλων ετών, από το 2007 που βρίσκομαι στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Άλλωστε, η ίδια η Δημοτική Αρχή δείχνει να απολογείται και να δικαιολογείται για το «φτωχό» τεχνικό πρόγραμμα που φέρνει προς ψήφιση, αναφέροντας ότι το 2025 είναι ένα μεταβατικό έτος και θα πρέπει να περιμένουμε τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027, για να ξαναδούμε μεγάλα έργα. Ακόμα και για τα έργα με τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ), που αναφέρονται στην εισηγητική έκθεση με το ποσό των 18,2 εκ. ευρώ, υπάρχει μόνο προέγκριση και γι αυτό δεν αναγράφονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα. Ελπίζω να ενταχθούν κάποια στιγμή και να μην έχουν την τύχη του πάρκινγ των 4ων Μαρτύρων.

Αντιλαμβανόμενη αυτή την πενία των έργων η Δημοτική Αρχή πήρε την πολιτική απόφαση, για πρώτη φορά, να εντάξει στο ΤΠ όλο το ποσό του τέλους παρεπιδημούντων, που μέχρι και πέρυσι το 50% από αυτό πήγαινε στα δημοτικά τέλη, δίνοντας μια, έστω μικρή ανάσα, στους συνδημότες μας. Με αυτά τα ψιχία προσπαθούμε να κάνουμε έργα!

Ερχόμενος στην ουσία του Τεχνικού Προγράμματος, διαπιστώνουμε ότι το μοναδικό μεγάλο έργο είναι τα ειδικά σχολεία στο πρώην ΚΕΓΕ, που επιτέλους, φαίνεται να μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης.

Από τους 354 κωδικούς που υπάρχουν στο ΤΠ, και αντιστοιχούν στο ποσό των 43,5 εκ. ευρώ, οι 265, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 75%, και φτάνουν στο ποσό των 15 εκ. ευρώ περίπου, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είναι πόροι του Δήμου και χρηματοδοτήσεις που έρχονται κάθε χρόνο, απαρέγκλιτα. Δηλαδή οι ΚΑΠ, τα ανταποδοτικά καθαριότητας και νεκροταφείων, οι εισφορές σε χρήμα, τα λατομεία, τα πρόστιμα των αυθαιρέτων, η ελεγχόμενη στάθμευση και βέβαια οι καθ’ αυτοί Πόροι του Δήμου.

Από τα 4,2 εκ. ευρώ του ΕΣΠΑ, τα περισσότερα έργα έχουν ολοκληρωθεί ή βαίνουν προς ολοκλήρωση. Το ίδιο συμβαίνει και με τα έργα των 6 εκ. περίπου από ΣΑΕΠ.

Από τα 13 εκ. ευρώ του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ και ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ τα 8,9 εκ. ευρώ του ΚΕΓΕ είναι νέο έργο.

Τα 3,7 εκ. ευρώ του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ, είναι καθαρά λογιστικά εγγεγραμμένα στο ΤΠ, αφού από χρόνια έχουν χαθεί.

Από τα πραγματικά ΝΕΑ ΕΡΓΑ, που για πρώτη φορά παίρνουν κωδικό στο ΤΠ, αυτά αντιστοιχούν στο ποσό των μόλις 2,8 εκ. ευρώ και είναι εγγεγραμμένα σε 65 κωδικούς.

Ακόμα και για το κυκλοφοριακό, που τόσος λόγος γίνεται και που αποτελεί βρόγχο στην πόλη και την κοινωνία του Ρεθύμνου, διατίθενται για κυκλοφοριακή μελέτη όλα κι όλα 10 χιλ. ευρώ για το 2025, ενώ το μεγαλύτερο ποσό πάει για το 2026. Άρα, ούτε το τρέχον έτος θα έχουμε μελέτη για το κυκλοφοριακό.

Ας δούμε όμως τους οικισμούς και την ενδοχώρα του Δήμου. 10 εκ. ευρώ από τα 43,5 του ΤΠ πηγαίνουν εκεί. Δηλαδή ούτε το 25% του ΤΠ. Αλλά και από τα 2,8 εκ. ευρώ των ΝΕΩΝ ΕΡΓΩΝ, μόνο οι 850 χιλ. ευρώ οδεύουν προς την περιφέρεια. Αλήθεια, με αυτά τα ποσά προσδοκούμε ανάπτυξη της υπαίθρου και των 103 οικισμών μας;

Και να ήθελα να ψηφίσω το συγκεκριμένο ΤΠ του Δήμου μας, με όλη μου την ειλικρίνεια, δεν βρίσκω το παραμικρό έρισμα για να το πράξω.

Ένα ΤΠ από τα παλιά, σε «κιτρινισμένο» από τον χρόνο χαρτί, με αναγραφόμενα έργα, μουχλιασμένα από την πολυκαιρία, που τα σέρνουμε έτη επί ετών και απλά προσπαθούμε ασθμαίνοντας να τα ολοκληρώσουμε δίνοντας τη μια παράταση πίσω από την άλλη.

Ένα ΤΠ με κολυβοποιημένα μικροεργάκια, στην πλειονότητά τους με απευθείας αναθέσεις.

Ένα ΤΠ χωρίς ίχνος οράματος, χωρίς φρεσκάδα, που στο σύνολό του, σχεδόν, είναι καθαρά διεκπεραιωτικό και λογιστικό.

Εν κατακλείδι, ένα Τεχνικό Πρόγραμμα, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ!

 

Το παρόν κείμενο αποτελεί την τοποθέτησή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο της 14/1/2025, κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Δήμαρχος ...εξ' αποστάσεως!

Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι: Μήπως χρειάζεται επανεκκίνηση;