Κατάργηση σχολικών Επιτροπών: Το απόλυτο μπάχαλο!

 

Σαράντα ολόκληρες μέρες έχουν περάσει από την έναρξη του σχολικού έτους και το σήριαλ με την κατάργηση των σχολικών Επιτροπών δεν δείχνει να έχει τέλος!

 Εκεί που όλα τα σχολεία περίμεναν ως μάνα εξ’ ουρανού την «πάγια προκαταβολή» των 500 ευρώ για να καλύψουν τα πρώτα τους έξοδα, το Υπουργείο Εσωτερικών, με μια κίνηση της τελευταίας στιγμής και βλέποντας ότι τα 500 ευρώ, ως οριζόντια προκαταβολή για όλες τις σχολικές μονάδες, ανεξαρτήτων μεγέθους, δει μπορεί να λειτουργήσει, προχώρησε σε νέα εγκύκλιο που ανέτρεψε τις έως τώρα διαδικασίες των Δήμων. Θέσπισε 500 ευρώ πάγια προκαταβολή για σχολικές μονάδες έως 11 αίθουσες, 1000 ευρώ για μεγαλύτερες σχολικές μονάδες και 4000 ευρώ για σχολεία με εργαστήρια.

Έτσι, η διαδικασία ξεκινά από την αρχή! Στον Δήμο Ρεθύμνης ψηφίσαμε στη χθεσινή Δημοτική Επιτροπή της 8/10/ 2024 τις νέες πάγιες προκαταβολές και περιμένουμε πλέον τις ενέργειες από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου για να πιστωθούν οι λογαριασμοί των σχολείων! Εν τω μεταξύ, τα σχολεία δεν μπορούν να προμηθευτούν ούτε στιλό, αφού το ταμείο είναι «μείον». Κατά το κοινώς λεγόμενο, δεν υπάρχει φράγκο!

Αλλά και οι υπόλοιπες διαδικασίες είναι μπλεγμένες στα γρανάζια μιας άκρατης γραφειοκρατίας! Βιβλία για τη β’ ξένη Γλώσσα, που διδάσκεται στις Ε’ και ΣΤ’ τάξεις των σχολείων και που έως σήμερα πληρώνονταν από τις Σχολικές Επιτροπές, δεν έχουν έρθει ακόμα, αφού ο Δήμος δεν έχει βρει την κατάλληλη φόρμουλα για να πληρωθούν οι Εκδοτικοί Οίκοι που προμηθεύουν τα σχολεία με τα ξενόγλωσσα βιβλία. Έτσι, οι μαθητές κάνουν μάθημα από φωτοτυπίες!

Για να αγοράσουμε ένα μελάνι για το φωτοτυπικό μηχάνημα, χρειάζεται πλέον μια σειρά από εγκρίσεις, διαφόρων υπηρεσιών, ενώ, έως τώρα αρκούσε ένα απλό τηλέφωνο στον προμηθευτή για να το έχουμε.

Ακόμα και οι σχολικοί τροχονόμοι, που έως τώρα προσλαμβάνονταν με μια απλή αίτηση στο κάθε σχολείο, πλέον χρειάζονται ένα «βουνό» από έγγραφα για να πάρουν το μυθικό ποσό των 173 ευρώ ανά μήνα!

Θα μπορούσα να γεμίσω σελίδες ολόκληρες με τα δεινά που έχει επιφέρει στην καθημερινή λειτουργία των σχολικών μονάδων το «γονατογράφημα» του Υπουργείου Εσωτερικών, που απερίσκεπτα κατάργησε τις Σχολικές Επιτροπές. Οι Διευθυντές, πλέον, αναζητούμε τον κάθε ευφάνταστο, νόμιμο ή νομότυπο τρόπο για να μπορέσουμε να προμηθευτούμε τα άκρως απαραίτητα. Οι συντηρήσεις των σχολείων έχουν σταματήσει και μόνο τα πολύ σημαντικά που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των μαθητών γίνονται.

Η ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος) έχει ήδη πάρει θέση και ζητά την επαναφορά των Σχολικών Επιτροπών και την κατάργηση του απαράδεκτου, όπως αποδεικνύεται, νόμου 5056/2023. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν με αποφάσεις τους και τα Δημοτικά Συμβούλια και να πιέσουν τις κατά τόπους ΠΕΔ αλλά και την ΚΕΔΕ να πιέσει με τη σειρά της το Υπουργείο Εσωτερικών να πάρει πίσω τον νόμο που λειτουργεί, πλέον, ως τροχοπέδη στην καθημερινή, εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Δήμαρχος ...εξ' αποστάσεως!

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου