Γήπεδα beach volley στο Ρέθυμνο

 

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου το 4ο Συμβούλιο Λογοδοσίας του Δήμου Ρεθύμνης. Σε αυτό ρώτησα τη Δημοτική Αρχή ποιος είναι ο προγραμματισμός της σχετικά με τα γήπεδα beach volley στο Ρέθυμνο. Αναλυτικά η τοποθέτησή μου ήταν:

«Το beach volley, ως παιχνίδι παραλίας, έκανε την εμφάνισή του τη δεκαετία του 1920 στις παραλίες της Χαβάης και της Καλιφόρνιας. Στην Ελλάδα οι πρώτοι αγώνες έγιναν στα μέσα της δεκαετίας του 1980, στις παραλίες της Αττικής από εν ενεργεία βολεϊμπολίστες για να διατηρήσουν τη φόρμα τους και την καλοκαιρινή περίοδο, ενώ οι πρώτες εθνικές ομάδες δημιουργήθηκαν το 1990. Το 1996, εντάχθηκε ως κανονικό άθλημα στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ατλάντα.

Στο Ρέθυμνο, οι πρώτοι οργανωμένοι αγώνες, αν και χωρίς τους αυστηρούς επίσημους κανονισμούς, ήταν το ΚΟΥΡΟΥΜΠΕΛΟ, το 1998. Σε αυτό συμμετείχαν διαχρονικά 18 ομάδες με περίπου 150 αθλητές από διάφορα «καφέ» της πόλης και παρουσίαζαν, μέχρι το 2020, μεγάλο ενδιαφέρον και εξαιρετική επιτυχία.

Το 2008, ο τότε Δημοτικός Αθλητικός Οργανισμός Ρεθύμνου (ΔΑΟΡ), με τη χρηματοδότηση του Λιμενικού Ταμείου, εγκατέστησε διάφορες καλοκαιρινές αθλητικές εγκαταστάσεις στο αμμώδες τμήμα της λιμενολεκάνης: Δύο γήπεδα beach volley, γήπεδο beach soccer, ακόμα και γήπεδο beach basket. Ειδικά στο ένα γήπεδο beach volley, τοποθετήθηκαν, για την καλοκαιρινή περίοδο, και πτυσσόμενες κερκίδες από το κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη». Εκεί πραγματοποιούνταν όλα τα παγκρήτια πρωταθλήματα και τα τουρνουά beach volley, ακόμα και με τη συμμετοχή διεθνών παικτών και βέβαια το ΚΟΥΡΟΥΜΠΕΛΟ που κάθε χρόνο ήταν το αθλητικό γεγονός του καλοκαιριού με πολλές ομάδες, υψηλότατο επίπεδο και πλήθος κόσμου στις κερκίδες. Το καλοκαίρι του 2014 πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο και το 1ο εργασιακό πρωτάθλημα beach volley, με μεγάλη επιτυχία.

Φτάνοντας στο καλοκαίρι του 2020, τέσσερα χρόνια πριν, δεν ξανατοποθετήθηκαν γήπεδα beach volley στο αμμώδες τμήμα της χερσαίας ζώνης του λιμένα. Μετά από διάφορες καταγγελίες, προέκυψε θέμα νομιμότητας των εγκαταστάσεων. Επακολούθησαν δύο θυελλώδεις συνεδριάσεις: Μια του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου και μια του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνης, όπου εν μέσω αντεγκλήσεων και βαρέων χαρακτηρισμών, προκρίθηκε η λύση να αναζητηθεί χώρος εκτός του αμμώδους τμήματος του λιμένα, ώστε να διαμορφωθούν νόμιμες εγκαταστάσεις beach volley.

Τον Μάρτιο του 2023, διά στόματος του τότε εντεταλμένου, για θέματα αθλητισμού, δημοτικού Συμβούλου κ. Λαχνιδάκη, είχε ανακοινωθεί ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λειτουργήσουν νέες, σύγχρονες, νόμιμες εγκαταστάσεις beach volley, σε χώρο που έχει ήδη εξευρεθεί. Πέρασε η καλοκαιρινή περίοδος του 2023 και γήπεδο beach volley δεν δημιουργήθηκε πουθενά.

Το φετινό καλοκαίρι, το 2024, διαβάσαμε στο τοπικό Τύπο για έναρξη προπονήσεων beach volley από το σωματείο ΟΚΑ ΑΡΚΑΔΙ. Αναφέρει η σχετική ανακοίνωση: «Ανατολικά του κτιρίου Δελφίνι τοποθετήθηκαν, ανάμεσα στα αρμυρίκια, δύο φιλέ βόλεϊ, έγινε η οριοθέτηση και δημιουργήθηκαν 2 γήπεδα για να φιλοξενήσουν το αγαπημένο άθλημα της παραλίας το beach volley».

Τα συγκεκριμένα γήπεδα, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που επισυνάπτονται, δεν πληρούν καμία προδιαγραφή.

Ερωτάται ο Δήμαρχος και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος:

1.      Αυτή θα είναι η οριστική θέση των γηπέδων beach volley;

2.      Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που τα γήπεδα beach volley, ως προσωρινές κατασκευές, απομακρύνθηκαν από τη χερσαία ζώνη του λιμένα;»

Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής είχε ως εξής:

Ο Δήμος Ρεθύμνης βρίσκεται σε επαφή με την Κτηματική Υπηρεσία, στην οποία ανήκει ο αιγιαλός, και αναζητούν χώρο στο ανατολικό τμήμα της παραλίας του Ρεθύμνου ώστε να χωροθετηθούν γήπεδα beach volley. Αυτά θα είναι απλά γήπεδα για αθλοπαιδιές και προπονήσεις, χωρίς άλλες υποδομές, κατά τη διάρκεια της ημέρας, αφού η ύπαρξη της χελώνας καρέτα-καρέτα απαγορεύει τον βραδινό φωτισμό.

Παράλληλα, αν επιθυμούμε γήπεδα με κερκίδες και άλλους βοηθητικούς χώρους, όπως αποδυτήρια, ντουζ, τουαλέτες κλπ στη χερσαία ζώνη του λιμένα, που να διαθέτουν και νυχτερινό φωτισμό, τότε αυτό πρέπει να προβλεφθεί στο master plan του λιμανιού που θα περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου

Δήμαρχος ...εξ' αποστάσεως!