Κτήριο Εθνικής Τράπεζας στην Τσουδερών: Επιζητεί άμεση λύση

 


Πέρασαν πέντε ολόκληρα χρόνια, από τον Μάιο του 2019, που το ιστορικό κτήριο της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Τσουδερών, στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, έβαλε οριστικά λουκέτο. Το κτήριο είχε συνδέσει το όνομά του με την οικονομική ζωή της πόλης για πολλές δεκαετίες, αλλά και με ένδοξες ιστορικές στιγμές του Ρεθύμνου.

Δεν γνωρίζουμε την ακριβή χρονολογία ανέγερσης του εξαιρετικής αρχιτεκτονικής νεοκλασικού κτηρίου. Το 1900, πρώτα χρόνια της αυτόνομης Κρητικής Πολιτείας, στέγασε την πρώτη Τράπεζα Κρήτης, ενώ στις 22 Ιουνίου 1919, η Κρήτη εντάχθηκε στο δίκτυο της Εθνικής Τράπεζας, η οποία αγόρασε και το ακίνητο.

Κατά τη μάχη της Κρήτης, τον Μάιο του 1941, στο κτήριο είχε μεταφερθεί το κέντρο στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ρεθύμνου. Στους γερμανικούς βομβαρδισμούς της 22ας Μαΐου 1941, το κτήριο καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά. Μέσα βρίσκονταν ο τότε Νομάρχης Ρεθύμνου, ιατρός Γεώργιος Τσαγρής και ο Διοικητής της Χωροφυλακής Ρεθύμνου, Συνταγματάρχης, Στυλιανός Μενιουδάκης, οι οποίοι βρήκαν τραγικό αλλά και ένδοξο θάνατο. Μετά την απελευθέρωση, το κτήριο ανακατασκευάστηκε, σχεδόν, εκ βάθρων, και το 1949 τοποθετήθηκε, στην πρόσοψη του κτηρίου, μαρμάρινη αναθηματική πλάκα στη μνήμη των προαναφερθέντων πεσόντων.


Την περίοδο της πρώτης δημοτικής θητείας του αείμνηστου Δημάρχου Δημήτρη Αρχοντάκη, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας σκόπευε να κατεδαφίσει το υπάρχον νεοκλασικό κτήριο και να αναγείρει στη θέση του νέο, υπερμεγέθες κτήριο, εκμεταλλευόμενη τον συντελεστή δόμησης της μεγάλης έκτασης  του οικοπέδου. Ο εκλιπών Δήμαρχος σταμάτησε τις προθέσεις της Τράπεζας. Πρότεινε, μάλιστα στη Διοίκηση των Αθηνών να περάσει το κτήριο στην ιδιοκτησία του Δήμου Ρεθύμνης και ως αντάλλαγμα ο Δήμος να δώσει στην Τράπεζα νέο, μεγαλύτερο οικόπεδο στη νέα πόλη, προσφορά που η Τράπεζα δεν αποδέχτηκε.

Το κτήριο της πρώην Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται σε οικόπεδο έκτασης 1.400 τ.μ. περίπου και είναι συνολικής επιφάνειας 700 τ.μ., διαρθρωμένο σε τρία επίπεδα: Υπόγειο, 200 τ.μ., ισόγειο και όροφος από 250 τ.μ. αντίστοιχα.

Το κτίσμα, μετά το κλείσιμο της Τράπεζας, πέρασε στην ιδιοκτησία της «Εθνική Πανγαία A.E.», που ήταν εταιρεία επενδύσεων ακίνητης περιουσίας, η μεγαλύτερη στη χώρα και θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας. Σταδιακά, η «Εθνική Πανγαία» άρχισε να πωλείται, μέχρις ότου το σύνολο των μετοχών της, μαζί με τα ακίνητά της, πέρασε στην αμερικανική εταιρεία Invel Real Estate, η οποία είναι σήμερα η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ακινήτου της οδού Τσουδερών.

Περνώντας σήμερα έξω από το κτήριο, πέντε χρόνια μετά το κλείσιμο της Τράπεζας, η ψυχή σου ματώνει. Τα σημάδια εγκατάλειψης είναι εμφανή και οι πρώτες φθορές ορατές. Η ογκώδης περίφραξη εμφανίζει τις πρώτες ρωγματώσεις, το χρώμα στην πρόσοψη του κτηρίου έχει αρχίσει να ξεφτίζει, ενώ η αυλή και ο κήπος του άλλοτε πολύβουου κτηρίου έχουν αφεθεί στην εγκατάλειψη.


Ασφαλώς, κανείς Ρεθεμνιώτης δεν θα ήθελε να δει κάποιο πολυκατάστημα ή κάποιο πολυτελές ξενοδοχείο να ξεφυτρώνει στη θέση του εμβληματικού και ιστορικού κτηρίου. Είναι ώρα ο Δήμος μας να αναλάβει πρωτοβουλία και με οποιοδήποτε τρόπο να καταφέρει να περάσει το κτήριο στην ιδιοκτησία του. Χρηματοδοτικά προγράμματα για ιστορικά κέντρα υπάρχουν. Είναι χρέος αυτός ο μοναδικός χώρος να αποδοθεί στο Ρέθυμνο και στους κατοίκους του.




Το κτήριο μπορεί να στεγάσει οποιαδήποτε δραστηριότητα, διοικητική ή πολιτιστική, ενώ ο άπλετος, για τα δεδομένα της παλιάς πόλης, αύλειος χώρος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για θερινές πολιτιστικές δραστηριότητες, όσο και για ελεύθερη χρήση από τους κατοίκους.

Οι καιροί ου μενετοί!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902

Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι: Μήπως χρειάζεται επανεκκίνηση;