Υπερυψωμένες διαβάσεις πεζών

 


Κατασκευάστηκαν, πριν από μερικές ημέρες, δύο υπερυψωμένες διαβάσεις πεζών στο τέρμα του παραλιακού δρόμου και στην οδό Αυστραλών πολεμιστών, με δαπάνη ξενοδόχου, μετά από σχετική απόφαση και έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου. Ανάλογη διάβαση κατασκευάστηκε και σε άλλο ξενοδοχείο, στην περιοχή της Καλλιθέας. Οι υπερυψωμένες αυτές διαβάσεις πεζών δέχθηκαν ευμενή σχόλια από τη μεγαλύτερη μερίδα των συμπολιτών μας.



Σε έναν Δήμο που δέχεται χιλιάδες ξένους επισκέπτες κατά την περίοδο του καλοκαιριού, οι οποίοι έχουν συγκεκριμένη οδική κουλτούρα και συμπεριφορά, οι διαβάσεις πεζών είναι αναπόσπαστο κομμάτι των δρόμων της πόλης μας. Πρέπει να είναι εμφανείς, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Άρα, ο Δήμος πρέπει να φροντίζει για την άμεση και συνεχή διατήρηση των διαβάσεων στη βέλτιστη κατάσταση. Θυμόμαστε όλοι την περυσινή καλοκαιρινή περίοδο, που ο Δήμος Ρεθύμνης δεν είχε χρήματα στον συγκεκριμένο κωδικό του προϋπολογισμού του, για βάψιμο των διαβάσεων, αναγκάστηκε να τις «πλύνει» ώστε να «ζωντανέψει» το χρώμα τους.

Από το 2009 είχα προτείνει να κατασκευαστούν υπερυψωμένες διαβάσεις πεζών στην παραλιακή λεωφόρο, εξαιτίας ενός θανατηφόρου τροχαίου που είχε συμβεί τότε. Άλλωστε, ο παραλιακός δρόμος της πόλης είναι ένας δρόμος που η κίνηση των πεζών αυξάνεται ραγδαία κατά την καλοκαιρινή περίοδο και το όριο ταχύτητας των αυτοκινήτων δεν μπορεί να υπερβεί τα 30 χλμ/ώρα.

Θεωρώ ότι είναι ώρα πλέον ο Δήμος Ρεθύμνης να αναθεωρήσει την πολιτική του σχετικά με την κατασκευή των διαβάσεων πεζών. Οι δύο αυτές «πιλοτικές» διαβάσεις που κατασκευάστηκαν πρόσφατα δείχνουν τον δρόμο. Στην παραλιακή οδό, σε συγκεκριμένα σημεία, θα μπορούσαν να δοθούν άδειες ώστε να κατασκευαστούν από επιχειρηματίες του τουρισμού ανάλογες υπερυψωμένες διαβάσεις. Το αποτέλεσμα και το κέρδος θα είναι διττό: Αφενός θα δημιουργούν ανάσχεση στις υψηλές ταχύτητες των τροχοφόρων και θα είναι ευδιάκριτες και αφετέρου δεν θα θέλουν συντήρηση κάθε χρόνο.

Ανάλογες διαβάσεις, αν όχι υπερυψωμένες, αλλά με την τοποθέτηση κυβόλιθων ή κάποιου άλλου δομικού υλικού, ώστε να δημιουργεί οπτική και αισθητηριακή αντίθεση με τον ασφαλτοτάπητα, μπορούν να κατασκευαστούν και σε άλλα κεντρικά και πολυσύχναστα μέρη και κόμβους της πόλης.  

Η βιώσιμη κινητικότητα, που ο Δήμος Ρεθύμνης ασπάζεται και εφαρμόζει παντού, ας περάσει και στις διαβάσεις των πεζών. Είναι κι αυτές ένα πολύ σημαντικό τμήμα και αναπόσπαστο μέρος των οδών της πόλης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902

Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι: Μήπως χρειάζεται επανεκκίνηση;