Η ανάπλαση του Πολωνικού Νεκροταφείου στην οδό Κριάρη

 


Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024, η 1η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής για τον Δήμο Ρεθύμνης. Το θέμα το οποίο έθεσα ως Δημοτικός Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης ήταν η ανάπλαση του πολωνικού Νεκροταφείου στην οδό Κριάρη, καταθέτοντας την παρακάτω εισήγηση με τα σχετικά ερωτήματα προς τη Δημοτική Αρχή.

«Οι Πολωνοί βρέθηκαν στο Ρέθυμνο, ως στρατιωτικό τμήμα της πάλαι ποτέ μεγάλης Τσαρικής Ρωσίας, τα έτη 1897-1905, αφού η Ρωσία είχε αναλάβει τη Διοίκηση του τμήματος του Ρεθύμνου ως εγγυήτρια Δύναμη επί Κρητικής Πολιτείας. Οι Ρώσοι, ως ομόδοξοι χρησιμοποιούσαν για τις λατρευτικές τους ανάγκες το ναό της Αγ. Βαρβάρας, ενώ οι νεκροί τους τάφονταν στο ορθόδοξο Κοιμητήριο του Αγ. Κωνσταντίνου. Για τους καθολικούς Πολωνούς ανεγέρθηκε ο ναός του Αγ. Αντωνίου (στην οδό Μελισσηνού) ενώ για τους νεκρούς τους κατασκευάστηκε ειδικό, καθολικό κοιμητήριο, στη συμβολή των σημερινών οδών Κριάρη και Τιμολέοντος Βάσσου.

Το 2008 επισκέφθηκε το Ρέθυμνο πολυμελής αντιπροσωπεία Πολωνών, αποτελούμενη από τον Πρέσβη της Πολωνίας στην Αθήνα, τον Υπουργό Μνημείων της χώρας, τον Καθολικό Επίσκοπο Κρήτης, καθώς κι έναν Πολωνό Αρχιτέκτονα. Σκοπός της επίσκεψης της αντιπροσωπείας ήταν να δουν τη μελέτη που είχε εκπονήσει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνου, μέσω του αρχιτέκτονα Χαράλαμπου Κυδωνάκη, σχετικά με την ανάπλαση του χώρου του Πολωνικού Νεκροταφείου, αφού ο Δήμος είχε εξαγοράσει, σε πρότερο χρόνο, έναντι ευνοϊκού τιμήματος από την καθολική Εκκλησία τον συγκεκριμένο χώρο, μαζί με τον διπλανό χώρο, που σήμερα χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης.

Η μελέτη ικανοποίησε την πολωνική αντιπροσωπεία και ο κ. Δήμαρχος τους υποσχέθηκε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η μελέτη θα αρχίσει να υλοποιείται και θα παραδοθεί στους Ρεθεμνιώτες μια πλατεία σε έναν χώρο της πόλης που ασφυκτιά. Οι Πολωνοί υποσχέθηκαν ότι με δικά τους έξοδα θα κατασκευάσουν Μνημείο προς τιμή των Πολωνών πεσόντων που θα τοποθετηθεί στον αναπλασμένο χώρο.

Έξι χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 2014, επανήλθε στο Ρέθυμνο η Πρόξενος της Πολωνίας, με σκοπό να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την τοποθέτηση του Μνημείου. Δυστυχώς, δεν είχε υπάρξει καμιά πρόοδος στην πορεία των εργασιών για την ανάπλαση του συγκεκριμένου χώρου.

Ερωτάται ο κ. Δήμαρχος και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων:

·         Γιατί σταμάτησαν οι ενέργειες ανάπλασης του συγκεκριμένου χώρου, σε μια περιοχή που ασφυκτιά από την πυκνή οικιστική δόμηση;

·         Έχει πρόθεση η δημοτική Αρχή να προχωρήσει στη συγκεκριμένη ανάπλαση

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Μαρινάκης ανέλαβε να τοποθετηθεί και να απαντήσει στο συγκεκριμένο θέμα, χωρίς να αμφισβητήσει κανένα μέρος της παραπάνω εισήγησης και τα στοιχεία της.

Ανέφερε ότι η ανάπλαση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στον παρόντα χρόνο, μιας και η περιοχή στερείται χώρων στάθμευσης και το ένα μέρος της υπό ανάπλασης περιοχής χρησιμοποιείται χρόνια τώρα για αυτόν τον σκοπό. Όταν θα κατασκευαστεί το υπόγειο πάρκινγκ της πλατείας 4ων Μαρτύρων, ίσως θα μπορούσε να συζητηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το τμήμα, όμως, που αφορά το αμιγές πολωνικό νεκροταφείο, έκτασης περίπου 300 τ.μ. θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αναπλαστεί, εκφράζοντας όμως τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του περί βεβήλωσης του υπό ανέγερση πολωνικού μνημείου, αναφέροντας άλλες σχετικές περιπτώσεις μνημείων στο Ρέθυμνο. Ανέθεσε, παρόλα αυτά στον κ. δημοτικό Σύμβουλο και αρχιτέκτονα κ. Ηλιάκη να δει πιο προσεκτικά το θέμα και να καταθέσει τις ανάλογες προτάσεις.

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902