Κινέζικος Δράκος-Η αποκριάτικη γιορτή του 10ου Δημοτικού Σχολείου

 


Τελικά, οι ευφάνταστες αποκριάτικες γιορτές έχουν γίνει θεσμός στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου. Μετά το «Λούνα-Παρκ ΚΑΡΑΜΕΛΛΑ» του 2019 και το «Εργοστάσιο Σοκολάτας» του 2020, ήρθε η υγειονομική κρίση για να μας βάλει προσωρινό φρένο. Το προηγούμενο σχολικό έτος, 2022, συνεχίσαμε με το «Προστατεύω-Προσέχω το περιβάλλον», για να φτάσουμε στις φετινές απόκριες.

Για φέτος, λοιπόν, αποφασίσαμε να εμπλέξουμε και τους μαθητές μας στην όλη προετοιμασία και διοργάνωση της αποκριάτικης γιορτής μας. Με δεδομένο ότι την τελευταία Παρασκευή της Αποκριάς οι μαθητές μας έρχονται μασκαρεμένοι στο σχολείο, με συγκεκριμένες στολές, δουλέψαμε ως Σύλλογος Διδασκόντων την ιδέα να γράψουν οι ίδιοι οι μαθητές θεατρικά σενάρια που να εμπλέκουν μέσα τους ήρωες που θα ενσαρκώσουν με τις αποκριάτικες στολές τους. Ο Χάρι Πότερ, η θεά Άρτεμη, ο Νίνζα, ο αστυνόμος, ο Βελζεβούλ, η Βασίλισσα του παραμυθιού, αποτέλεσαν τους ήρωες μιας ευφάνταστης θεατρικής δραματοποίησης. Παράλληλα αποφασίσαμε να κατασκευάσουμε έναν κινέζικο δράκο, μεγάλων διαστάσεων, με τη συνδρομή των μαθητών κατά τη διάρκεια του μαθήματος των Εικαστικών, που να τον κινούν οι ίδιοι οι μαθητές, ώστε να δώσουμε και μια πολυπολιτισμική διάσταση στη γιορτή μας.


Το δύσκολο, πράγματι, εγχείρημα ανέλαβαν οι Γ’ και Δ’ τάξεις με την βοήθεια των δασκάλων τους και άλλων εκπαιδευτικών του σχολείου και πράγματι, το παράτολμο αυτό πρότζεκτ, πέτυχε! Έτσι, την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου η γιορτή άρχισε με την παρουσίαση του δρώμενου από τους μαθητές της Γ’ τάξης σε όλους τους μαθητές αλλά και γονείς του σχολείου.

Στη συνέχεια και μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, ξεκίνησε το δεύτερο μέρος της αποκριάτικης γιορτής. Δημιουργήθηκαν σταθμοί δραστηριοτήτων που οι μαθητές περνούσαν κυκλικά.


Στην μπαλονομαχία, τα παιδιά, με δεμένα μπαλόνια στα πόδια τους, προσπαθούσε το ένα να σπάσει το μπαλόνι του άλλου.


Το παραδοσιακό γαϊτανάκι, με κορδέλες στα χρώματα της Ουκρανίας, μας θύμιζε την θλιβερή επέτειο του ενός χρόνου από την έναρξη του πολέμου.




Στην αίθουσα της Δ’ τάξης οι μαθητές παρουσίαζαν τα δικά τους, σύντομα θεατρικά δρώμενα.


Στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης του σχολείου, υπήρχε εργαστήριο αποκριάτικων κατασκευών.


Τέλος, ο κινεζικός δράκος με τις πύρινες γλώσσες, και την εντυπωσιακή όψη του, προσκαλούσε-προκαλούσε τους μαθητές να παρελάσουν μαζί του.


Η ώρα είχε ήδη φτάσει 11.30 και η τσίκνα από τα σουβλάκια που ήδη ψήνονταν από το κυλικείο του σχολείου δεν έδιναν περιθώριο για άλλες δραστηριότητες. Η μέρα συνεχίστηκε με πολλή μουσική, χορό και παιχνίδι από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Μετά το τέλος της κοπιαστικής αλλά άκρως επιτυχημένης ημέρας, οι εκπαιδευτικοί μαζευτήκαμε στο γραφείο, και ήπιαμε ένα ποτήρι κρασί ευχόμενοι καλή Σαρακοστή!




Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, που υπερέβαλλαν, για μια ακόμη φορά, εαυτούς για να χαρίσουν χαμόγελα ξεγνοιασιάς και ικανοποίησης στους μαθητές μας, αλλά και για να διοργανώσουν μια ποιοτική και γεμάτη δεξιότητες, όλων των ειδών, αποκριάτικη γιορτή.

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου