Η παρουσίαση του βιβλίου για το δημοτικό σχολείο του Πλατανέ

 


Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου το βράδυ η παρουσίαση του βιβλίου του δασκάλου και ιστορικού ερευνητή Νίκου Δερεδάκη, Διευθυντή του 10ου Δημοτικού σχολείου Ρεθύμνου, με τίτλο: «Το Δημοτικό Σχολείο του Πλατανέ Ρεθύμνου, Πλατανές-Τσεσμές, 100 χρόνια από την έλευση των προσφύγων».


Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στον φιλόξενο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Γενιάς Τσεσμέ-Πλατανέ, στον οποίο φιλοξενείται και το ΚΑΠΗ της περιοχής και ήταν μια συνδιοργάνωση των παραπάνω φορέων, μαζί με το 10ο Δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου, ενώ η τεχνική υποστήριξη της εκδήλωσης έγινε αφιλοκερδώς από τον Τίμο Βροντάκη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα της υπεύθυνης του ΚΑΠΗ και κοινωνικής Λειτουργού Μαρίας Μπαγουράκη, που συντόνιζε και την εκδήλωση, για να συνεχιστεί με τον χαιρετισμό του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Κωνσταντίνου Γασπαράκη. 


Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Πρόδρομος, ο οποίος εξήρε το εγχείρημα, τονίζοντας ότι η περίοδος της καραντίνας, εκτός από τα προβλήματα που επέφερε, έδωσε τη δυνατότητα για πνευματικές και όχι μόνο αναζητήσεις και δημιουργίες.


 Η αντιδήμαρχος κοινωνικής μέριμνας Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα, στον χαιρετισμό της συνεχάρη την πρωτοβουλία των τριών φορέων, ευχόμενη, παρόμοιες εκδηλώσεις να συνεχιστούν και στο μέλλον.

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε η υπερ80χρονη, συνταξιούχος δασκάλα Μαρία Λέκκα-Μυγιάκη, η οποία υπηρέτησε στο σχολείο του Πλατανέ για 15 χρόνια, από το 1969 έως το 1984. Σκαλίζοντας τις αναμνήσεις της, με στεντόρεια φωνή, με αμεσότητα αλλά και πολύ χιούμορ, θυμήθηκε στιγμές από την εκπαιδευτική της εμπειρία στο σχολείο, σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης, αλλά και ξεθάβοντας ξεχασμένες ιστορίες στους παρευρισκόμενους, πολλές και πολλοί από τους οποίους ήταν μαθητές της.

 Συγκινητική στιγμή, η επίδοση μιας ανθοδέσμης στην παλιά του δασκάλα από τον εφημέριο της ενορίας του Πλατανέ παπά Δημήτρη Τακπίνη, που όπως ανέφερε, δεν ξεχνά ποτέ του τη δασκάλα που σε αυτήν χρωστά τα πάντα.


Ο παλιός δάσκαλος του σχολείου και Διευθυντής, Γιάννης Δάνδολος, που υπηρέτησε στο σχολείο για 19 χρόνια, θυμήθηκε και αυτός περιστατικά από τη σχολική ζωή, τονίζοντας ότι η καλύτερη πληρωμή για τον δάσκαλο είναι η συνείδησή του.

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι ομιλήτριες της βραδιάς, η Ταξιαρχούλα Σαμένου και η Ελένη Κανταρτζή-Κατιμερτζόγλου, παλιές μαθήτριες του σχολείου, που με τον δικό της μοναδικό τρόπο η καθεμία, μετέφεραν τους παρευρισκόμενους σε περασμένες αλλά αλησμόνητες εποχές της σχολικής ζωής του Πλατανέ και του Τσεσμέ, δημιουργώντας κλίμα συγκίνησης στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα.



Τελευταίος ομιλητής, ο συγγραφέας του βιβλίου Νίκος Δερεδάκης, ο οποίος μέσα από μια σειρά επιλεγμένων, παλιών φωτογραφιών παρουσίασε την ιστορία του Δημοτικού σχολείου που ιδρύθηκε το 1924 για να στεγάσει τα παιδιά των προσφύγων της μικρασιατικής καταστροφής.


Κλείνοντας η εκδήλωση, ο παλιός Διευθυντής του σχολείου και γνωστός μαντιναδολόγος, Μανώλης Παπουτσιδάκης, απήγγειλε μαντινάδες για τον αφανή δάσκαλο, που χάρις σε αυτόν γενιές ολόκληρες Ελλήνων μορφώθηκαν.


Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ένα πλούσιος μπουφές, δημιουργία των κυριών της περιοχής και των δραστήριων μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου, μαζί με τσικουδιά, έδωσε την ευκαιρία για περισσότερη συζήτηση, μέσα από σχολικές, παλιές αναμνήσεις, που κράτησε μέχρι αργά το βράδυ.




Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός από τους προαναφερθέντες, ο Αντιδήμαρχος οικονομικών Στέλιος Σπανουδάκης, η Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ρένα Κουτσαλεδάκη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γιώργος Μοτάκης και Βούλα Μαρινάκη και ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάμπρος Καρβούνης, ενώ παρόντες ήταν και οι παλιοί Διευθυντές του σχολείου, Νίκος Φωτάκης και Μάνος Πιταράς, ο παλιός δάσκαλος Αρκάδιος Σπανουδάκης, καθώς και οι κόρες των αείμνηστων δασκάλων Σταύρου Βογιατζή και Στέλιου Περάκη.

Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την πώληση των βιβλίων θα διατεθούν εξολοκλήρου για τις ανάγκες του Δημοτικού σχολείου.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου