Ο Δήμος Ρεθύμνου, οι Δήμαρχοι και το έργο τους.

 


Στην πολυετή λειτουργία του Δήμου Ρεθύμνου, από το 1880, περίπου, μπορούμε να ξεχωρίσουμε, σίγουρα, κάποιους Δημάρχους που με την πολύχρονη εκλογή τους στον δημαρχιακό θώκο άφησαν το στίγμα τους στη νεότερη ιστορία της πόλης.

Πρώτος ο Τίτος Πετυχάκης που εξελέγη Δήμαρχος για πέντε θητείες, από το 1926 έως το 1950. Στη δύσκολη, για τη χώρα, ιστορική εποχή, ο Πετυχάκης κατάφερε να επιτελέσει ένα τιτάνιο έργο. Δημιούργησε το Δημοτικό Κήπο και αναδάσωσε το κάστρο της Φορτέτζας καθώς και το λόφο του Ευβληγιά με τους γειτονικούς λόφους. Κατασκεύασε ένα ευρύ δίκτυο υπονόμων με πρώτο και καλύτερο το μεγάλο υπόνομο «Καμαράκι». Επί των ημερών του φτιάχτηκε το πρώτο σχέδιο πόλης και γκρεμίστηκαν μεγάλος αριθμός σπιτιών και μαγαζιών για να δημιουργηθεί η πλατεία στον «Πλάτανο» που φέρει το όνομά του, καθώς και άλλες «ανάσες» στην παλιά πόλη. Κατασκεύασε δρόμους προς τα γύρω χωριά, ασφαλτόστρωσε τους δρόμους της πόλης και φρόντισε για τον ηλεκτροφωτισμό της. Συνέβαλε ουσιαστικά στην αγορά οικοπέδων και στην ανέγερση των Γυμνασίων Αρένων και Θηλέων, του 2ου και 3ου Δημοτικού Σχολείου (Καμαράκι και Σοχώρα αντίστοιχα), του Ορφανοτροφείου, του πρώτου παιδικού σταθμού για τα παιδιά των εργαζόμενων γυναικών, της Σχολής Χωροφυλακής καθώς και της σχολής Οικοδόμων.

Την επιτυχημένη πορεία του Τίτου Πετυχάκη συνέχισε ο γιατρός Στυλιανός Ψυχουντάκης που αναλαμβάνει το Δήμο Ρεθύμνου το 1952 και εκλέγεται Δήμαρχος για τρεις συνεχόμενες τετραετίες μέχρι το 1963. Επί των ημερών του διαμορφώθηκε η πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων, η πλατεία της Νομαρχίας και η πλατεία της Μητρόπολης. Επίσης, επί δημαρχίας του έγινε το νέο σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης της πόλης και διατέθηκαν οικόπεδα για τον ΟΤΕ και τη Σχολή Χωροφυλακής.

Το 1967, η Δικτατορία τοποθέτησε Δήμαρχο τον Δημήτρη Αρχοντάκη, ο οποίος παρέμεινε στη θέση του έως το 2006, έχοντας τρεις ενδιάμεσες θητείες που δεν ήταν Δήμαρχος, αυτές των Μανώλη Καλαϊτζάκη και Χρήστου Σκουλούδη. Συνολικά, ο Δημήτρης Αρχοντάκης παρέμεινε στην καρέκλα του Δημάρχου για 27 συνολικά χρόνια.

Επί των ημερών του  κατασκευάστηκε καινούργιο Δημαρχείο, ο τουρισμός μπήκε σε νέες, σύγχρονες βάσεις, κατασκευάστηκαν το ΞΕΝΙΑ, ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ και το ΔΕΛΦΙΝΙ, δημιουργήθηκε το Πανεπιστήμιο Κρήτης με έδρα το Ρέθυμνο, το κάστρο της Φορτέτζας περιήλθε στην κυριότητα του Δήμου, προστατεύτηκε η Παλιά Πόλη με Προεδρικό Διάταγμα, έγινε το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο της νέας πόλης, η παλιά πόλη ανασκάφθηκε, πλακοστρώθηκε και δημιουργήθηκαν νέα σύγχρονα δίκτυα υποδομών, κατασκευάστηκε η μαρίνα, ενώ προς το τέλος της θητείας του ξεκίνησαν οι αναπλάσεις των κεντρικών οδικών αρτηριών της πόλης.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902

Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι: Μήπως χρειάζεται επανεκκίνηση;