Από πού πήραν τα ονόματά τους τα τουρκικά γεωτρύπανα;



Ένταση έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου με την παρουσία των τούρκικων γεωτρύπανων και ερευνητικών σκαφών της γείτονος. Δεν θα κάνω γεωπολιτική ανάλυση, αφού δεν είμαι ειδικός σε αυτά τα θέματα. Θα σταθώ όμως στα ονόματα που η τουρκική κυβέρνηση, ο Πρόεδρος Ερντογάν, δηλαδή, επέλεξε να δώσει στα ειδικά αυτά σκάφη που απαρτίζουν έναν μικρό στόλο που αποκτήθηκε τα τελευταία χρόνια.

Το πρώτο πλοίο που έγινε γνωστό τα τελευταία χρόνια είναι το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός. Πήρε το όνομά του από τον σημαντικότερο ίσως πειρατή της περιόδου της οθωμανικής αυτοκρατορίας, τον διαβόητο Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσσα ή Κοκκινογένη. Να θυμίσουμε ότι ο Μπαρμπαρόσσα είχε επιτεθεί το 1538 εναντίον της Κρήτης, με στόλο από 80 πλοία. Προσπάθησε να κυριεύσει τα Χανιά, το Ρέθυμνο, ακόμα και τον ενετικό Χάντακα. Δεν τα κατάφερε όμως κι έτσι στράφηκε εναντίον της Σητείας την οποία κυρίευσε και πούλησε χιλιάδες κρητικούς ως δούλους στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής. Γι αυτές τους του πειρατικές «υπηρεσίες» έγινε αρχιναύαρχος του οθωμανικού στόλου.
Το δεύτερο ερευνητικό σκάφος των Τούρκων είναι το Ουρούτς Ρέις. Πήρε το όνομα του από τον ομώνυμο πειρατή που ήταν ο μεγαλύτερος αδελφός του Μπαρμπαρόσσα, που κι αυτός αργότερα για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην Υψηλή Πύλη έγινε αξιωματούχος της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Ας περάσουμε τώρα στα τουρκικά γεωτρύπανα. Στο πρώτο γεωτρύπανο που προμηθεύτηκε η Τουρκία έδωσε το όνομα Fatih-Πορθητής. Αυτόν τον τίτλο είχε ο Σουλτάνος Μωάμεθ ο Β’ που επί των ημερών του κυριεύθηκε η Κωνσταντινούπολη το 1453.
Το έτερο τουρκικό γεωτρύπανο έχει το όνομα Yavuz, που ήταν το ψευδώνυμο του Σουλτάνου Σελίμ του Β’. Κατά τη θητεία του η Οθωμανική αυτοκρατορία κατέλαβε τα περισσότερα εδάφη, ενώ ήταν ο πρώτος Σουλτάνος που έλαβε τον τίτλο του Χαλίφη του Ισλαμ.
Το τρίτο και νεότερο γεωτρύπανο έχει το όνομα Kanuni (Νομοθέτης) προς τιμή του σουλτάνου Σουλεϊμάν, που θεωρείται ο μεγαλύτερος Νομοθέτης της ιστορίας της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Σίγουρα και τα πέντε ονόματα δεν δόθηκαν τυχαία, αφού οι παραπάνω άντρες έχουν συνδέσει το όνομά τους με την επεκτατική πολιτική της πάλαι ποτέ κραταιάς οθωμανικής αυτοκρατορίας. Γνωστός νοσταλγός εκείνης της εποχής ο Ερντογάν, που αν κι έχει περάσει σχεδόν ένας αιώνας από τον τελευταίο σουλτάνο και το κοσμικό κράτος που ίδρυσε ο Κεμάλ, επιμένει στους συμβολισμούς αλλοτινών εποχών…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου