Ανάπλαση αμμώδους χερσαίας ζώνης λιμένα



Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση πληροφορήθηκα την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου, μετά από την πρόταση του Δημ. Συμβούλου του Δήμου Αγ. Βασιλείου Αντώνη Τσουρδαλάκη, για τη σύνταξη μελέτης για την αναβάθμιση και ανάδειξη της αμμώδους περιοχής στη χερσαία ζώνη του λιμένα Ρεθύμνου.

Μία πρόταση που από το 2005, κιόλας, έχω καταθέσει στον τοπικό Τύπο και την επανέλαβα και τον Μάρτιο του 2019.
Για την ιστορία να αναφέρω ότι το αμμώδες αυτό τμήμα, έκταση περίπου 25 στρεμμάτων, δημιουργήθηκε σταδιακά μετά την κατασκευή του λιμανιού και την προσάμμωση που προκλήθηκε. Πιο πριν ήταν πράγματι προκυμαία, με την κυριολεκτική έννοια του όρου, αφού το κύμα της θάλασσας έσκαγε ακριβώς στο κράσπεδο του παραλιακού δρόμου.



Η Προκυμαία στη δεκαετία του 1950, τότε που το κύμα έσκαγε στο πεζοδρόμιο. Χώρος για περίπατο αλλά και για... παρελάσεις!


  Για πολλά χρόνια η αμμουδιά αυτή ήταν η γνωστή πλαζ των Ρεθεμνιωτών που απολάμβαναν το μπάνιο τους, ενώ με την κατασκευή του ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΥ, στις αρχές της δεκαετίας του 1970, η περιοχή γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη.


Ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ και η πλαζ των Ρεθεμνιωτών στη δεκαετία του 1970.

Σήμερα, ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ δεν υπάρχει πια, ενώ η κολύμβηση απαγορεύεται ρητά αφού η περιοχή αποτελεί χερσαία ζώνη του λιμένα Ρεθύμνου. Παράλληλα, η περιοχή εποπτεύεται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, αφού αποτελεί προέκταση της παλιάς πόλης. Στις μέρες μας καμιά δραστηριότητα δεν επιτρέπεται στην περιοχή, αφού χρειάζεται ειδική αδειοδότηση. Παράλληλα, η εκβολή του ρέματος Καμαράκι, εκεί που παλιά υπήρχε ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ, δημιουργεί αλγεινή εικόνα με τα στάσιμα νερά, ενώ πολλές φορές η κακοσμία είναι έντονη.
Αυτή λοιπόν την αμμώδη έκταση, μήκους περίπου 500 μέτρων και ποικίλου πλάτους έχει να διαχειριστεί σήμερα το Λιμενικό Ταμείο. Μια έκταση που είναι θείο δώρο για την πόλη μας, αφού άλλες περιοχές του πλανήτη δημιουργούν τεχνητή προσάμμωση για να δημιουργήσουν  νέους, ελεύθερους, χώρους.
Η ψήφιση, λοιπόν, της εκπόνησης της μελέτης και στη συνέχεια η εφαρμογή της, για τη συγκεκριμένη περιοχή που ψήφισε πρόσφατα το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο, μπορεί να αποτελέσει τη μεγάλη ευκαιρία για τον τόπο. Να αποδοθεί σε νόμιμη χρήση για τον Ρεθεμνιώτη και τον επισκέπτη μια τεράστια έκταση, στην καρδιά της εμπορικής περιοχής της πόλης, που θα προσδώσει υπεραξία σε αυτήν. Και αν η ανάπλαση του κάστρου της Φορτέτζας είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, η ανάπλαση της συγκεκριμένης περιοχής είναι σημαντικότερη, αφού βρίσκεται μέσα στα πόδια μας και θα τη βλέπουμε και θα την επισκεπτόμαστε καθημερινά.
Περιμένουμε από εδώ και πέρα τις εξελίξεις, που ελπίζω και εύχομαι να είναι ευχάριστες, προς τη θετική κατεύθυνση και όχι χρονοβόρες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου