ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ! Αλλά τι κάνουμε;



Η ανακοίνωση για το κλείσιμο των καφετεριών και των πάσης φύσης καταστημάτων εστίασης και αναψυχής έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία σε όλη τη χώρα. Μια χώρα που οι κάτοικοί της είχαν και έχουν συνδέσει την καθημερινότητά τους με την καθημερινή τους έξοδο. Ειδικά αυτή την εποχή, που ο καιρός ανοίγει και ο ήλιος μας προκαλεί-προσκαλεί είναι μαρτύριο να κάθεσαι κλεισμένος στο σπίτι. Αλλά, όπως αποδείχτηκε, ο κορονοϊός δεν παίζει!

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ λοιπόν.... Αλλά τι κάνουμε; Πώς περνάμε την ώρα μας, από τη στιγμή που πολλοί από εμάς δεν είχαμε συνηθίσει αυτή τη μορφή της «διασκέδασης».
Το διάβασμα είναι η «εύκολη λύση». Πιάστε ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη σας και διαβάστε το, ή ξαναδιαβάστε το! Θα μου πείτε πολλοί από εσάς «μα, δεν έχουμε βιβλία». Πράγματι, αρκετά σπίτια δεν έχουν βιβλία, δεν είναι μέσα στην κουλτούρα τους ή την καθημερινότητά τους το διάβασμα. Ίσως μπορείτε να πάτε να αγοράσετε κάποιο. Ή ακόμα μιλήστε με κάποιον φίλο να σας δανείσει κάποιο βιβλίο ή να ανταλλάξετε μεταξύ σας. Κι αν και πάλι δεν πείθεστε αρχίστε να αγοράζετε εφημερίδα και σταυρόλεξα. Είναι κι αυτά μια λύση.
Κι αν παρόλα αυτά δεν σας ελκύει το διάβασμα, «ξεθάψτε» τα επιτραπέζια παιχνίδια των παιδιών σας. Ξέρετε, αυτά τα παλιά. Γκρινιάρης, φιδάκι, Μονόπολι, Scrable και τόσα άλλα. Καθίστε όλοι μαζί και παίξτε, γελάστε, πειράξετε ο ένας τον άλλον. Βρείτε μια τράπουλα. Αρχίστε να παίζετε χαρτιά όλη η οικογένεια μαζί.
Αρχίστε, ίσως, να πειραματίζεστε με τη μαγειρική. Ασχοληθείτε με τη «δημιουργική» κουζίνα που λέμε. Και καλέστε και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να συμμετέχουν σε αυτό. Μπορεί να πάρετε μερικά κιλά παραπάνω, αλλά η υγεία μας προέχει. Θα τα χάσετε μετά.
Κατεβάστε μια ταινία να δείτε όλοι μαζί. Υπάρχουν τόσες και στο διαδίκτυο και στο Netflix. Και αν δεν είστε συνδρομητές, βρείτε κάτι ενδιαφέρον να δείτε στην τηλεόραση. Μην ξεχνάτε ότι γενιές ολόκληρες μεγάλωσαν με το ραδιόφωνο, την ΕΡΤ και την ΥΕΝΕΔ!
Αρχίστε να γράφετε, όπως κάνω τώρα κι εγώ... Μοιραστείτε τις σκέψεις σας και τις αγωνίες σας με τους φίλους σας. Και πού ξέρετε; Μπορεί να αναδειχθεί ένα ταλέντο που ούτε εσείς το γνωρίζατε έως τώρα.
Βάλτε την κάμερα και το SKYPE και συνομιλήστε με φίλους και συγγενείς. Ο κορονοϊός, ευτυχώς, δεν είναι διαδικτυακός!
Αρχίστε τα μαστορέματα στο σπίτι. Η εποχή άλλωστε το καλεί. Κάτι θα έχετε αφήσει παραμελημένο στο σπίτι, δεν μπορεί!
Κάπου θα έχετε κοντά κανένα χωραφάκι. Ή το σπίτι σας θα έχει κήπο, κοινόχρηστο ή ιδιωτικό. Φυτέψτε κανένα λαχανικό ή ζαρζαβατικό. Η εποχή τους πλησιάζει άλλωστε. Ή σκαλίστε και φυτέψτε τον κήπο σας με εποχιακά άνθη και φυτά.
Και αν παρόλα αυτά δεν σας πείθω και θέλετε σώνει και καλά να βγείτε έξω, ξεπορτίστε να κάνετε τη βόλτα σας. Καλό θα είναι όμως να επιλέξετε ερημικές διαδρομές. Μην πιάνετε την παραλιακή του Ρεθύμνου λες και γίνεται διαδήλωση! Μπείτε στα στενά της παλιάς μας πόλης και ανακαλύψτε τα. Θαυμάστε τα αρχοντικά και τα θυρώματα. Ή κάνετε καμιά εξόρμηση όλη η οικογένεια στο ύπαιθρο. Υπάρχουν τόσες και τόσες πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές. Αλλά μην το κάνετε σχολική εκδρομή καλώντας όλη την παρέα σας! Λίγοι και καλοί!
Αυτά μου ήρθαν και μπόρεσα να γράψω τώρα. Γιατί κι εγώ ψάχνω διεξόδους. Γιατί κι εγώ ΜΕΝΩ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου