Τα έργα στα Περιβόλια για το 2020



Ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, τις προηγούμενες ημέρες από το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το 2020. Ένα πρόγραμμα άνευρο, αποσπασματικό, χωρίς όραμα και προοπτική, με απούσες τις υποδομές.
Παρόλα ταύτα, τα Περιβόλια, το πιο γοργά και δυναμικά αναπτυσσόμενο προάστιο του Δήμου Ρεθύμνου, άρχισε δειλά δειλά να εμφανίζεται στο τεχνικό πρόγραμμα, με κάποια έργα αισθητικών παρεμβάσεων αλά και υποδομών, που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά και τις μετακινήσεις τους.
·         Από τον Νοέμβριο εκτελείται εργολαβία, που θα συνεχιστεί και μέσα στο 2020, ύψους 153.000 ευρώ, από εισφορές των κατοίκων, που αφορά διανοίξεις και ασφαλτοστρώσεις δρόμων στο προάστιο.
Διαπλάτυνση και ασφαλτόστρωση  οδού Αμπελακίων

·         Με 503.000 ευρώ, από άλλο κωδικό, που προέρχεται κι αυτός από εισφορά γης σε χρήμα των κατοίκων των Περιβολίων, θα πραγματοποιηθούν απαλλοτριώσεις και διανοίξεις δρόμων, με έμφαση σε τμήματα του περιφερειακού δρόμου του σχεδίου πόλεως, κυρίως νότια του κλειστού Γυμναστηρίου των Περιβολίων.

Διανοίξεις δρόμων πλησίον του κλειστού Γυμναστηρίου

·         Από τον κωδικό «Κατασκευές παιδικών χαρών 2020» και από πόρους του Δήμου, θα αναπλαστεί πλήρως και θα καταστεί ασφαλής η παιδική χαρά που βρίσκεται δίπλα στο 8ο Δημοτικό σχολείο των Περιβολίων. Έτσι και τα Περιβόλια θα αποκτήσουν το πρώτο νόμιμο παιδότοπο που έλειπε από την περιοχή.

Η παιδική χαρά στη σημερινή της κατάσταση

·         Με το ποσό των 55.000 ευρώ, από ΣΑΤΑ του Δήμου, θα αναπλαστεί και θα φωταγωγηθεί το υπόλοιπο, ανατολικό τμήμα της πλατείας Τάκη Δασκαλαντωνάκη, που βρίσκεται ανατολικά του ξενοδοχείου ΙΒΙΣΚΟΣ και της εκκλησίας του Αγ. Διονυσίου, με σκοπό να τοποθετηθεί μεταλλικό μοντέρνο γλυπτό που θα αναδείξει επιπλέον τον χώρο.

Τμήμα της υπό ανάπλαση πλατείας "Τάκη Δασκαλαντωνάκη"

·         Από ΣΑΤΑ του Δήμου θα ολοκληρωθεί και η πλατεία ανάμεσα στις οδούς Ειρήνης και Κιλελέρ, που την αρχική της διαμόρφωση έχει εκτελέσει ο εργολάβος Παύλος Δασκαλάκης και η οποία θα δώσει ανάσα στην πυκνοκατοικημένη εκείνη περιοχή και θα βελτιώσει αισθητικά την εικόνα της.

Η σημερινή κατάσταση της πλατείας

Βέβαια, η περιοχή των Περιβολίων, που καταλαμβάνει το ανατολικότερο άκρο του σχεδίου πόλεως και αποτελεί μια από τις πλέον τουριστικές περιοχές του Δήμου, με ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, υπολείπεται ακόμα κατά πολύ σε έργα υποδομής και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών. Σίγουρα, μια σειρά έργων και υποδομών θα δώσει άλλη ώθηση στην ανάπτυξη των Περιβολίων.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

·         Μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης της πλατείας 110 Μαρτύρων είναι επιβεβλημένη θεωρούμε η διασύνδεσή της με τον παραλιακό δρόμο, μέσω ενός ξύλινου διαδρόμου, ήπιας πεζοπορικής κίνησης, αφού η πλατεία βρίσκεται ανάμεσα στα δαιδαλώδη στενά των Μισιρίων, δύσκολη στην προσέγγισή της.
Σχηματική απεικόνιση του ξύλινου διαδρόμου

·         Η διασύνδεση των Περιβολίων με την Καλιθέα μέσω της γεφύρωσης του ρέματος «Κόρακα Καμάρα», με την παράλληλη διάνοιξη του περιφερειακού δρόμου του σχεδίου πόλεως θα ανακουφίσει κυκλοφοριακά το σύνολο της πόλης του Ρεθύμνου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η μελέτη και η κατασκευή του κόμβου διασύνδεσης με τον δρόμο που οδηγεί στα Καστελλάκια.

Το σημείο γεφύρωσης με την οδό Καποδιστρίου

·         Παράλληλα, θα πρέπει να απαλλοτριωθούν οι ιδιωτικές οικοπεδικές εκτάσεις που βρίσκονται μέσα στο ρέμα, ώστε να δημιουργηθεί στην περιοχή ένα μεγάλο πάρκο αναψυχής, εφάμιλλο, ίσως, με τον Δημοτικό Κήπο.

Το ρέμα "Κόρακα Καμάρα"

·         Το οικόπεδο ΚΦ 405, που βρίσκεται δυτικά του παλιού Πανεπιστημίου, έκτασης ενός περίπου στρέμματος, να αξιοποιηθεί για εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και κοινωνικές χρήσεις και δραστηριότητες.
·         Να αναπλαστούν και να αξιοποιηθούν οι κοινόχρηστοι χώροι της περιοχής με τη δημιουργία πάρκων αναψυχής, παιδικών χαρών και υπαίθριων γυμναστηρίων, που θα οδηγήσουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων αλλά και στην προώθηση του τουριστικού προϊόντος του Ρεθύμνου. Ενδεικτικά αναφέρουμε το ΟΤ 341 στην παραλιακή λεωφόρο για δημιουργία GYM PARK  και την έκταση πλησίον του ΚΦ 351 για τη δημιουργία αστικού χώρου πρασίνου και αναψυχής.


Κοινόχρηστοι χώροι στα Περιβόλια

Είναι λογικό ότι όλα αυτά δεν μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα. Σε βάθος, όμως, τετραετίας της δημοτικής περιόδου μπορούν να μελετηθούν και να ωριμάσουν τα συγκεκριμένα έργα ώστε να τεθούν σταδιακά σε τροχιά υλοποίησης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου