Το κοινωνικό πρόσωπο του Τμήματος ΠαιδείαςΑναμφίβολα, το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου έχει επιτελέσει τα τελευταία εννιά χρόνια ένα αξιόλογο έργο. Θα ήμουν άδικος αν έλεγα ότι ο Γιώργος Γεωργαλής, με τους εξαιρετικούς υπαλλήλους που έχει στελεχωθεί το Τμήμα Παιδείας, δεν έχει σημειώσει θετικό πρόσημο αυτό το διάστημα. Ο κάθε Διευθυντής σχολικής μονάδας θα έλεγε το ίδιο, αφού η συνεργασία μας έως σήμερα είναι αγαστή.

Το ερώτημα όμως που γεννάται, τουλάχιστον σε εμένα, είναι το εξής: είναι αρκετό το Τμήμα Παιδείας να ασχολείται μόνο με τη συντήρηση των σχολικών κτηρίων και για την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων; «Παιδεία» είναι μόνο αυτό;
Σήμερα, οι ανάγκες της Παιδείας, με την ευρύτερη έννοια του όρου, είναι πολύ περισσότερες και πολύ πιο σύνθετες, και δεν αφορούν μόνο στις κτηριακές υποδομές. Την κοινωνία μας ταλανίζουν πολλά προβλήματα που άπτονται της Παιδείας. Ενδεικτικά θα μπορούσα αναφέρω την ασφάλεια στο διαδίκτυο, το θέμα του αλκοόλ στους ανηλίκους, πρώτες βοήθειες και τόσα άλλα. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις το Τμήμα Παιδείας, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, πρέπει να έχει πρωτεύοντα και καθοδηγητικό ρόλο.
Επίσης σε όλα τα σχολεία, κυρίως της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, υπηρετούν τα τελευταία χρόνια πολλοί εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων: Μουσικοί, Θεατρολόγοι, Εικαστικοί… Αυτοί οι εκπαιδευτικοί των τεχνών πολλές φορές ασφυκτιούν στο αυστηρό εκπαιδευτικό πλαίσιο και αναζητούν διεξόδους εικαστικής και καλλιτεχνικής έκφρασης.  Ο Δήμος και το Τμήμα Παιδείας μπορεί να δώσει τη διέξοδο που έχουν ανάγκη αυτοί οι εκπαιδευτικοί-καλλιτέχνες, ενθαρρύνοντάς τους στην υλοποίηση πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων, όπως θεατρικές ομάδες, συναυλίες, εικαστικές εκθέσεις…. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν δημιουργηθούν κυψέλες πολιτισμού και καλλιτεχνικής έκφρασης που μπορούν να διαχυθούν σε όλη τη ρεθεμνιώτικη κοινωνία.
Θα μπορούσε κανείς να εκφράσει και άλλες σκέψεις και προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να εργαστεί και προς άλλες κατευθύνσεις το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου, χωρίς, βέβαια, να παραμελήσει το κομμάτι των υποδομών και της συντήρησης των σχολικών κτηρίων. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο συνδυασμός ΡΕΘΥΜΝΟ ΑΞΙΖΕΙΣ θέλει να βάλει σε πρώτη προτεραιότητα την Παιδεία του Δήμου Ρεθύμνου, σε όλες τις πτυχές.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Μια κουμπαριά που άλλαξε… κουμπάρο!