Ανάπλαση αμμώδους τμήματος προκυμαίας



Από μικρό παιδί θυμάμαι κάπως έτσι την αμμώδη έκταση που εκτείνεται από το κτήριο ΔΕΛΦΙΝΙ μέχρι το Λύκειο Ελληνίδων. Τότε ακουγόταν και ως «ΠΛΑΖ», αφού, όπως θυμούνται οι παλιότεροι, εκεί έκαναν το μπάνιο τους οι Ρεθεμνιώτες. Υπήρχε και ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ με τις λουτρικές του εγκαταστάσεις, κτήριο φτιαγμένο την περίοδο της Επταετίας. Γκρεμίστηκε κι αυτός το 2008 αλλά παρέμειναν να τον θυμίζουν το τσιμεντένιο δάπεδό του και ο αγέρωχος ευκάλυπτος.

Σε αυτή την τεράστια αμμώδη έκταση των αρκετών στρεμμάτων, που δημιουργήθηκε από προσάμμωση μετά την κατασκευή του λιμανιού, εκβάλλουν τα όμβρια και δύο πλακοσκεπείς αγωγοί: Ο ένας είναι το ρέμα ΚΑΜΑΡΑΚΙ, στο ύψος του παλιού ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΥ και ο άλλος στην περιοχή του Λυκείου Ελληνίδων, κάτω από τον χώρο που βρίσκεται το υπαίθριο Σκάκι. Αυτοί οι δύο αγωγοί έχουν δημιουργήσει και την «πρασινάδα» που υπάρχει στην αρχή της αμμουδιάς και δημιουργούν, ενίοτε, και εστίες κακοσμίας και μόλυνσης.
Αυτή η τεράστια αμμώδης έκταση, που θυμίζει έρημο Σαχάρα, παραμένει όλα αυτά τα χρόνια αναξιοποίητη και εγκαταλειμμένη. Θα περίμενε κανείς ότι η διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου θα εκπονούσε κάποια μελέτη ανάπλασης του συγκεκριμένου χώρου. Ενός χώρου που μόνο ως ευλογία για την πόλη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, αφού δεν ξέρω πόσες πόλεις στην Ελλάδα, αλλά και παγκόσμια, ίσως, διαθέτουν τέτοια τεράστια αμμώδη παραλία στο κέντρο τους.
Είναι ώρα, πιστεύω, αυτός ο χώρος να ευπρεπιστεί και να αξιοποιηθεί προς όφελος των κατοίκων του Ρεθύμνου αλλά και των επισκεπτών του. Μέσα από έναν διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό να προκύψει μια μελέτη που η υλοποίησή της  να δημιουργήσει έναν μοναδικό χώρο που να αποτελέσει τη ζωντανή διαφήμιση της πόλης μας. Έναν χώρο που να μην υπάρχει πουθενά αλλού, αφού πουθενά άλλου δεν υπάρχει αυτή η μοναδική έκταση που από μόνη της προκαλεί για την αξιοποίησή της.
Αποτελεί δέσμευση για την δημοτική παράταξη ΡΕΘΥΜΝΟ ΑΞΙΖΕΙΣ αλλά και του επικεφαλής Θοδωρή Νίνου ότι η «προκυμαία» του Ρεθύμνου, με την ανάπλασή της, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος του τουριστικού προϊόντος του Ρεθύμνου.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Συμφωνώ απολύτως με την γνώμη σας και κατά καιρούς έχω έκφραση την άποψη μου σε άτομα του λιμενικού ταμείου με συγκεκριμένες ιδέες και προτάσεις όπως ας πούμε την φύτευση της παραλίας με ντόπιους φοίνικες του Θεόφραστου οι οποίοι θα διατεθούν ΔΩΡΕΑΝ από τον Δήμο Λασιθίου αρκεί και μόνο να το ζητήσουμε. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα καινούργιο 'ΒΑΙ' το οποίο θα προσελκύσει άγρια ζωή, θα λειτουργεί ως προστασία απο την μανία της θάλασσας το χειμωνα, και θα φιλτράρει τα νερά που προκαλούν τη δυσοσμία.Η απάντηση που έλαβα ήταν από τη μεριά της υπηρεσίας πρασινου'και ποιος θα τα συντηρεί όλα αυτα' και από το λιμενικο'θα μας κάνουν μυνηση οι κάτοικοι ότι τα δέντρα τους κόβουν τη θέα. Οπότε ας το αφήσουμε βούρκο αφού αυτό μας ταιριάζει καλύτερα. Από την μεριά του λιμενικού ταμείου στο παλιό' δελφινι'οπου είχε γίνει μια φύτευση με αλμυρικια και φοίνικες έχοντας δημιουργήσει ένα μικρό δάσος υπάρχουν συνεχώς καταγγελίες και συζητιέται να τα ξεπατωσουν. Τόσο μας κόβει τόσα κάνουμε .
Το λιμενικο ταμειο τον χωρο τον θεωρει λιμανι και θα ηθελαν να τον δουν γεματο καραβια και εσυ τους λες για φυτευση; 😀

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου