Για ζωόφιλους και όχι μόνο!



Αναμφίβολα, τα τελευταία χρόνια, οι φιλόζωοι στο Ρέθυμνο έχουν αυξηθεί σημαντικά.  Καθημερινά αντικρίζουμε συμπολίτες όλων των ηλικιών να περπατάνε συντροφιά με το κατοικίδιό τους στους κεντρικούς, κυρίως, δρόμους και πεζοδρόμια της πόλης.

Πολλοί όμως από αυτούς δεν δείχνουν τη δέουσα σοβαρότητα και προσοχή στις ευθύνες που απορρέουν από αυτή τη νέα ενασχόλησή τους, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τον δημόσιο χώρο. Καθημερινό, πλέον, το φαινόμενο των πεζοδρομίων γεμάτων από περιττώματα ζώων, που εγκυμονούν κινδύνους τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για τους ανυποψίαστους περιπατητές. Δυστυχώς, ελάχιστοι είναι οι κάτοχοι των ζώων που είναι εφοδιασμένοι με τις ειδικές σακουλίτσες για να μαζεύουν τα περιττώματα των κατοικιδίων τους την ώρα που τα βγάζουν βόλτα, παρά τις φιλότιμες, πραγματικά, προσπάθειες του φιλοζωικού συλλόγου «ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ», για την ευαισθητοπoίηση των συνδημοτών μας.
Ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας είχε προτείνει παιλαιότερα την τοποθέτηση ενημερωτικών-απαγορευτικών πινακίδων, καθώς και την επιβολή προστίμων. Δυστυχώς, δεν είχαμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως στον Βόλο, την Αλεξανδρούπολη και την Κηφισιά, οι Δήμοι έχουν προχωρήσει στην τοποθέτηση ειδικών κουτιών, σε πάρκα και πεζοδρόμια, που μέσα περιέχουν σακούλες για τη συλλογή των περιττωμάτων των κατοικιδίων.
Τέτοια κουτιά μπορεί να τοποθετήσει και ο Δήμος Ρεθύμνου στα πεζοδρόμια στις πλατείες και τα πάρκα που καθημερινά οι ιδιοκτήτες βγάζουν για περίπατο τα κατοικίδιά τους.  Τον εφοδιασμό με τις σακούλες θα μπορεί να αναλάβει ο εργολάβος καθαριότητας, ώστε τα κουτιά να είναι πάντα γεμάτα. Το κόστος είναι ελάχιστο και τα οφέλη για την πόλη πολλά.  Βέβαια, το θέμα των κατοικιδίων αλλά και των αδέσποτων, ειδικότερα, είναι τεράστιο και ο Δήμος θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.
Τη συγκεκριμένη πρόταση την είχα καταθέσει στη δημοτική Κοινότητα Ρεθύμνου τον Ιανουάριο του 2016, αλλά είχε πέσει στο κενό…


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου