Επέκταση παραλιακού δρόμου



Ο παραλιακός δρόμος του Ρεθύμνου, από την πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη και ανατολικά, κατασκευάστηκε, τμηματικά, τη δεκαετία του 1980. Το έργο αυτό, αν και υπάρχουν κάποιοι που διαφωνούν, αναμφίβολα, έδωσε τεράστια πνοή στον τουρισμό της πόλης. Σήμερα, βέβαια, παραλιακοί δρόμοι με αυτή τη μορφή δεν μπορούν κατασκευαστούν, ούτε να επεκταθούν, αφού η νομοθεσία, πλέον, δεν το επιτρέπει.

Ο παραλιακός δρόμος του Ρεθύμνου, με τα φαρδιά του πεζοδρόμια, χρησιμοποιείται κατά κόρον, κυρίως τους θερινούς μήνες, ως τόπος περιπάτου και άθλησης από τους Ρεθεμνιώτες αλλά και τους ξένους επισκέπτες της πόλης. Επίσης, σε μικρή απόσταση, μόλις 150 μέτρων από το σημείο που τελειώνει το ασφαλτοστρωμένο τμήμα του παραλιακού δρόμου, βρίσκεται η πλατεία 110 Μαρτύρων στα Μισίρια. Μια πλατεία με τεράστιο ιστορικό συμβολισμό για τον τόπο, που όμως παραμένει, τις τελευταίες δεκαετίες, παραμελημένη. Το τελευταίο βέβαια διάστημα έχει εκπονηθεί μελέτη ανάπλασης και ανάδειξης της συγκεκριμένης πλατείας από τον αρχιτέκτονα του Γραφείου Παλιάς Πόλης κ. Μάνο Τσάκωνα. Παρόλα αυτά,  βέβαια, η συγκεκριμένη πλατεία, είναι «κρυμμένη» μέσα στα στενά σοκάκια των Μισιρίων και η προσπέλαση σε αυτή γίνεται, μόνο, από την ομώνυμη στενή οδό.
Για την περεταίρω ανάδειξη της πλατείας αλλά και για να μπορούν να την επισκεφθούν και οι περιπατητές του παραλιακού δρόμου, θα μπορούσε να κατασκευαστεί ένας ξύλινος διάδρομος, στα όρια του αιγιαλού, που να συνδέει το υφιστάμενο πεζοδρόμιο με την πλατεία 110 Μαρτύρων. Ο συγκεκριμένος ξύλινος διάδρομος, στα πρότυπα του υπάρχοντος διαδρόμου στην Ελ. Βενιζέλου, θα μπορεί να διαθέτει και διακριτικό φωτισμό για λόγους ασφαλείας.
Με αυτό το έργο, θα μπορεί να επεκταθεί το πεζοδρομικό τμήμα του παραλιακού δρόμου και ο περιπατητής να καταλήγει στην πλατεία όπου θα μπορεί να αθληθεί, να αναπαυθεί και εν τέλει να δοθεί περεταίρω πνοή και ζωή στην πλατεία 110 Μαρτύρων. Θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο έργο δεν είναι υψηλού κόστους και μπορεί να κατασκευαστεί από πόρους του Δήμου Ρεθύμνου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου

Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι: Μήπως χρειάζεται επανεκκίνηση;