Το κλειστό Γυμναστήριο στα Περιβόλια και το Μελίνα Μερκούρη




Με γοργούς ρυθμούς, μετά από ένα πολύ μεγάλο διάστημα ουσιαστικής απραξίας, κινούνται οι εργασίες στο νέο κλειστό γυμναστήριο-προπονητήριο στην περιοχή των Περιβολίων.


Το σύγχρονο «γεφύρι της Άρτας» του Ρεθύμνου είχε γίνει πολλες φορές αντικείμενο αρνητικού και ειρωνικού σχολιασμού, ακόμα και στο τελευταίο κυνήγι του θησαυρού, λόγω της πολυετούς καθυστέρησης στην υλοποίησή του. Συγκεκριμένα, πριν από έξι χρόνια ακριβώς, στις 11/4/2012, είχε υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση για το έργο μεταξύ του Δήμου Ρεθύμνου και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Με μεγάλη καθυστέρηση, 15 μήνες μετά, στις 25/7/2014, υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ του Δήμου Ρεθύμνου και του αναδόχου εργολάβου του έργου. Αλλά ο εργολάβος άργησε να εγκατασταθεί, αφού δεν είχαν ακόμα διευθετηθεί ιδιοκτησικά προβλήματα στην περιοχή.
Σήμερα, έξι ολόκληρα χρόνια μετά, φαίνεται ότι επιτέλους «το νερό μπήκε στο αυλάκι» και μετά από αλλεπάλληλες αλλαγές κατασκευαστών, το κλειστό Γυμναστήριο των Περιβολίων φαίνεται να ξεκολλάει.
Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που δημοσιεύονται, έχει ήδη ολοκληρωθεί ο μεταλικός σκελετός του κτηρίου, ένω έχουν αρχίσει να τοποθετούνται και τα πάνελ στην οροφή. Επίσης, έχουν ολοκήρωθεί οι υδραυλικές εγκαταστάσεις στα αποδυτήρια και έχει πέσει το τσιμεντένιο υπόστρωμα. Παράλληλα, έχουν διανοιχτεί οι δρόμοι που ορίζουν το οικοδομικό τετράγωνο, ο χώρος έχει περιτοιχιστεί και έχουν δημιουργηθεί οι δύο είσοδοι προς το Γυμναστήριο καθώς και οι υπόγειες θέσεις στάθμευσης.
Άποψη του Γυμναστηρίου από τον νότο.

Το εσωτερικό με τα πρώτα πανελ της οροφής.

Τα υπόλοιπα πάνελ περιμένουν να τοποθετηθούν.

Ο χώρος των αποδυτηρίων

Οι υδραυλικές εγκαταστάσεις είναι έτοιμες

Ο ανατολικός αύλειος χώρος

Η δυτική είσοδος

Η κεντρική βόρεια είσοδος

Οι υπόγειες θέσεις στάθμευσης

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο εργολάβος έχει πιεστεί αφόρητα από τον Δήμο Ρεθύμνου να ολοκήρώσει το συντομότερο δυνατόν το έργο, αφενός επειδή αυτό αποτελεί έργο πνοής για τον ρεθεμνιώτικο αθλητισμό, και αφετέρου επειδή η μη ολοκλήρωση του έργου στέκεται τροχοπεδη στην πλήρη ανακατασκευή του «Μελίνα Μερκύρη».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το Γυμναστήριο των Περιβολίων, να μεταφερθούν εκεί οι ομάδες για τι προπονήσεις τους και μετά να αρχίσει η πλήρης ανακαταασκευή του Γυμναστηρίου «Μελίνα Μερκούρη».
Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί στην Αθήνα, το Γυμναστήριο θα αλλάξει όψη τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Καινοτομία θα αποτελεί ο τρόπος εισόδου στο Γυμναστήριο, αφού θα κατασκευαστεί μια εναέρια γέφυρα που θα ξεκινά από το πεζοδρόμιο απέναντι από την εκκλησία του Αγ. Κωνσταντίνου και θα καταλήγει μέσα στο Κλειστό. Αλλά και εσωτερικά το «Μελίνα Μερκούρη» θα αλλάξει όψη αφού στόχος είναι να αυξηθεί η χωρρητιότητά του για να μπορεί να αποκτήσεις τις ελάχιστες προδιαγραφές ώστε να μπορέσει να φιλοξενησει και ευρωπαϊκά παιχνίδια. Έτσι, η προκατασκευαασμένη εξέδρα μπροστά απο την τσιμεντένια θα ξηλωθεί, ώστε ο αγωνιστικός χώρος να μετακινηθεί προς εκείνη την πλευρά. Με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθούν κατά πολύ οι κερκίδες από την πλευρά των VIP θέσεων, ενώ θα κατασκευαστούν σταθερές κερκίδες πίσω από τις μπασκέτες, ώστε το γήπεδο στην τελική του μορφή να θυμίζει «αρένα». Επίσης, θα κατασκευαστούν «κρεμαστά» κλειστά θεωρεία για τους VIP, ώστε να αποκτήσει το γήπεδο περισσότερη πολυτέλεια.
Όλα βέβαια τα παραπάνω, για να κατασκευαστούν, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να τελειώσει το κλειστό γυμναστήριο στα Περιβόλια. Αν και η τελευταία παράταση για τον εργολάβο είναι τα τέλη του Ιούνη, θεωρείται δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο να παραδοθεί αυτό σε αυτή την ημερομηνία. Πάντως αισιοδοξία υπάρχει ότι η επόμενη αθλητική περίοδος θα το βρει έτοιμο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου