Το 10ο Δημοτικό Σχολείο του Πλατανέ



Τον Σεπτέμβρη του 2017 ανέλαβα, ουσιαστικά, τα νέα μου καθήκοντα ως Διευθυντής στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου στον Πλατανέ. Ένα σχολείο με πολλά κτηριακά προβλήματα, μιας και από 8/θέσιο κατασκευαστικά, για την τρέχουσα σχολική χρονιά έπρεπε να λειτουργήσει, για πρώτη φορά ως 12/θέσιο.


Από την πρώτη μέρα αντιλήφθηκα ότι για να μπορέσει να πάει μπροστά όλος αυτός ο οργανισμός έπρεπε να υπάρχει αγαστή συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων, τους γονείς και τους κατοίκους της περιοχής καθώς και με τους θεσμικούς φορείς που εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Έτσι, έξι μήνες μετά θεωρώ ότι πρέπει να γίνει ο πρώτος απολογισμός και να ευχαριστήσω τους ανθρώπους και τους φορείς εκείνους που βοήθησαν έως τώρα το σχολείο μας.

Νέο γραφείο
Το πρώτο ζήτημα που διαπίστωσα ερχόμενος στο νέο μου σχολείο ήταν η ουσιαστική έλλειψη γραφείου, τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τη Διεύθνση του σχολείου. Σε έναν χώρο 25 τ.μ. στιβάζονταν οι 29 εκπαιδευτικοί του σχολείου, ενώ στον ίδιο χώρο υπήρχε και το γραφείο της Διεύθυνσης. Κατάσταση πραγματικά οικτρή. Έτσι ξεκινήσαμε την εκ βάθρων κατασκευή νέου γραφείου Διευθυντή στον χώρο ανάμεσα στα δύο κτήρια του σχολείου, με σκοπό, όταν αυτό θα τελείωνε, το παλιό γραφείο θα δινόταν εξολοκλήρου στους εκπαιδευτικούς. Το γραφείο αυτό κατασκευάστηκε, και λειτουργεί από τα μέσα του Μάρτη, με εθελοντική εργασία και προσφορές γονέων του σχολείου και κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο. Συγκεκριμένα:
Τα χτισίματα έκανε αφιλοκερδώς ο κ. Στέλιος Πιατάς.
Την τοποθέτηση της οροφής καθώς και τις δύο καρέκλες Διευθυντή και Υποδιευθύντριας ανέλαβε ο κ. Θοδωρής Νίνος.
Τα πλακάκια δαπέδου δώρισε ο κ. Βαγγέλη Γαβαλάκης.
Την τοποθέτηση των πλακιδίων έκανε ο κ. Παρασκευάς Μεργέμογλου.
Τα χρώματα ήταν προσφορά του κ. Ορφανουδάκη ενώ το βάψιμο έκανε ο κ. Μιχάλης Δρυγιαννάκης.
Τα μάρμαρα προσέφερε ο κ. Πενθερουδάκης.
Τις γυψοσανίδες προσέφερε και τοποθέτησε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων.
Εννιά ξύλινες βιβλιοθήκες και είκοσι ξύλινες πολυθρόνες προσέφεραν οι ξενοδόχοι αφοι Κουμνά.
Τα δύο ξύλινα γραφεία προσέφερε ένας Σύλλογος Αυστριακών φιλελλήνων.
Χρηματικά ποσά προσέφεραν ο κ. Γιάννης Βραβορίτης και ο Σύλλογος Άγγλων που κατοικεί στην περιοχή.
Ένα πλήρες σετ γραφείου προσέφερε ο κ. Νίκος Χουρδάκης
Τέλος, τα υπόλοιπα οικοδομικά υλικά προσέφερε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνου, ενώ τα κουφώματα και την ηλεκτρολογική εγκατάσταση προσέφερε το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου.

Άποψη του νέου γραφείου

Άποψη του νέου γραφείου

Φωτογραφίες και χάρτες με θέμα το Σχολείο και τον Πλατανέ

Το γραφείο της Υποδιευθύντρια με τα κύπελλα του Σχολείου

Άλλη άποψη του γραφείου

Μια παλιά γραφομηχανή του σχολείου βρήκε τη θέση της

Αθλητικές υποδομές
Υπήρχε τεράστιο πρόβλημα στην αποθήκευση και φύλαξη του αθλητικού υλικού. Έτσι κατασκευάστηκε νέα αποθήκη για το αθλητικό υλικό του σχολείου ενώ ο επιχειρηματίας κ. Μιχάλης Βάμβουκας προσέφερε 30 αθλητικές εμφανίσεις για τις ομάδες του σχολείου.

Υγειονομικό-Φαρμακευτικό υλικό
Το σχολικό φαρμακείο ήταν σχεδόν άδειο. Έτσι, μετά από αίτημά μας η ΣΥΦΑΚ μας προσέφερε πλούσιο φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό αξίας πάνω από 150 ευρώ.

Ηλεκτρονικός εξοπλισμός
Το σχολείο είχε και συνεχίζει να έχει έλλειψη σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Έτσι, σε πρώτη φάση οι Αυστριακοί Φιλέλληνες μας δώρισαν έναν προτζέκτορα. Μετά τα Χριστούγεννα ο Σύλλογος γυναικών Πλατανέ μας δώρισε δύο φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ μέσω του Τμήματος Παιδείας προμηθευτήκαμε άλλους δύο υπολογιστές. Επίσης, ένα φωτοτυπικό που βρισκόταν παροπλισμένο, συντηρήθηκε και ξανατέθηκε σε λειτουργική χρήση.

 Κτηριακές Υποδομές
Το σχολείο είχε και συνεχίζει να έχει πρόβλημα στις κτηριακές του υποδομές. Αρχικά χωρίσαμε με γυψοσανίδα την αίθουσα εκδηλώσεων για να δημιουργηθεί μια επιπλέον αίθουσα διδασκαλίας. Τοποθετήθηκαν υδρορροές σε όλο το κτήριο, αφού απουσίαζαν παντελώς.  Μετά από πολλά χρόνια καθαρίστηκαν οι σχάρες ομβρίων υδάτων. Τοποθετήθηκαν χαρτοθήκες στις τουαλέτες που απουσίαζαν παντελώς. Διευθετήθηκε ο χώρος διέλευσης στο σχολείο από τη βορινή πλευρά μέσω του αλσυλίου. Τοποθετήθηκαν ηχεία κατά μήκος όλου του κτηρίου και η μικροφωνική εγκατάσταση μεταφέρθηκε στο γραφείο του Διευθυντή, αφού έως τώρα μεταφέραμε ηχεία και μικροφωνική σε κάθε εκδήλωση.

Αλσύλιο
Με απόφαση του Σχολικού Συμβουλίου παραχωρήθηκε στον Δήμο το αλσύλιο που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του σχολείου, με σκοπό ο χώρος να αναπλαστεί και να δημιουργηθεί μια πρότυπη παιδικά χαρά σύγχρονων προδιαγραφών καθώς και χώρος αναψυχής για τους κατοίκους της περιοχής, ενώ τις πρωινές ώρες ο χώρος θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται από το σχολείο.

Κοινωνική Μέριμνα
Μετά τα Χριστούγεννα, σε συνεργασία που είχαμε με την Πρόεδρο του Γηροκομείου κα. Ζωή Σταρένιου εξασφαλίσαμε σε καθημερινή βάση δώδεκα μερίδες φαγητού για μαθητές του σχολείου που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα. Επίσης κάθε μέρα το Ίδρυμα μας προμηθεύει με δέκα προγεύματα που μοιράζονται σε μαθητές που τη συγκεκριμένη ημέρα δεν έχουν μαζί τους πρόγευμα ή δεν έχουν χρήματα να ψωνίσουν από το κυλικείο του σχολείου. Για τον ίδιο σκοπό η κα. Αλίκη Παναγιωτάκη μας δώρισε είκοσι σερβίτσια φαγητού.
Επίσης, όπως κάθε χρόνο, το κρεοπωλείο Μαρκουλάκη προσέφερε διακόσια σουβλάκια στους μαθητές του σχολείου για την Αποκριάτικη γιορτή μας.

Ευχαριστήρια εκδήλωση
Θέλοντας να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς του σχολείου για τη βοήθειά τους  και με αφορμή τη λειτουργία του νέου γραφείου της Διεύθυνσης του σχολείου, οργανώθηκε στις 28 Μαρτίου μια απογευματινή εκδήλωση στον χώρο του σχολείου. Μεταξύ «τυρού και αχλαδιού» γνωριστήκαμε καλύτερα, συζητήσαμε και διασκεδάσαμε. Σε κάθε χορηγό, φεύγοντας, δόθηκε ως αναμνηστικό μια εικαστική δημιουργία με τη μέθοδο του decoupage που φιλοτέχνησε η κα. Αφροδίτη Μαυρουδή πάνω σε ξύλο κυπαρισσιού ηλικίας ενενήντα ετών που ήταν ξεραμένο και βρισκόταν στην αυλή του σχολείου και το οποίο έκοψε σε φέτες ο ξυλουργός κ. Νίκος Κοτζαμπουγιούκης, ο οποίος έφτιαξε και άρκετά ράφια στο σχολείο. Η εικαστική αυτή δημιουργία απεικονίζει την Μέσα Καμάρα του Πλατανιά ή γέφυρα του San Marco, που κατασκευάστηκε το 1582 και στέκει ακόμα αγέρωχη, πληγωμένη όμως από τον χρόνο και την ανθρώπινη αδιαφορία.

Με τον Διευθυντή Α/θμιας Εκπ/σης κ. Στάθη Κοντογιάννη

Με την Υποδιευθύντρια κα. Κων/να Πετράκη, τη Δασκάλα του Τ.Ε. κα. Αφροδίτη Μπάντρα και τη μαθήτρια Αλεξάνδραα Βραβορίτη που φοράει τη νέα αθλητική εμφάνιση του Σχολείου

Με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Σωτήρη Γλατζίνα, τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Γιώργο Μοτάκη και τον Πρόεδρο της Δόξας Πλατανέ κ. Αντώνη Βαρούχα.

Με τον Πρόεδρο της Δόξας Πλατανέ και τον επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης στον Δήμο Ρεθύμνου κ. Θοδωρή Νίνο

Με την Πρόεδρο του Γηροκομείου Ρεθύμνου κα. Ζωή Σταρένιου

Πλούσιος ο μπουφές της βραδιάς


Κλείνοντας, και χωρίς να έχω υπεισέλθει στις άλλες δράσεις του σχολείου, θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου που πέρα και πάνω από το διδακτικό και εργασιακό ωράριο μοχθεί καθημερινά για να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο του. Η μέχρι σήμερα συνεργασία μας μπορεί να θεωρηθεί παραπάνω από υποδειγματική.
Τέλος μεγάλες ευχαριστίες οφείλονται και στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείο μας και στον υπερδραστήριο πρόεδρό του κ. Σωτήρη Γλατζίνα, που η παρουσία του στο σχολείο είναι καταλυτική. Πολλές υποδομές δεν θα υπήρχαν αν αυτός έλειπε.

Νίκος Δερεδάκης
Διευθυντής 10ου Δ.Σ. Ρεθύμνου


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου