Το μεταλλικό στεφάνι του Αρκαδίου


 
Με αφορμή τα εγκαίνια της Πινακοθήκης του Αρκαδίου την Τετάρτη 5 Ιουλίου και την έκκληση του Μητροπολίτη μας κ. Ευγενίου να επιστρέψουν στο Μοναστήρι κειμήλια και ιστορικά τεκμήρια που στο διάβα του χρόνου έχουν «μυστηριωδώς» χαθεί, μου ήρθε στο νου ένα πρωτότυπο και μοναδικό αντικείμενο που λίγοι γνωρίζουν την ύπαρξή του.

Στο πρόσφατο βιβλίο μου «Αρκάδι 150 χρόνια εορτασμών» κάνω αναφορά για ένα μοναδικό μεταλλικό στεφάνι που οι Κρήτες των Αθηνών στις πρώτες εκδηλώσεις για το αρκαδικό ολοκαύτωμα το 1884, είχαν καταθέσει στον τάφο των ηρώων της αρκαδικής εθελοθυσίας. Είχε κατασκευαστεί «εκ μεταλλικών ανθέων και διατρήτων στρογγυλών και στερεών αντικειμένων (ντοντινίων, χανδρών) διαφόρων χρωμάτων και μεγεθών» και έφερε επιγραφή «Τους υπέρ Πίστεως και Πατρίδος εν Μονή Αρκαδίου ολοκαυτωθείσιν, οι εν Αθήναις Κρήτες». Το πολυγωνικό κιβωτίδιο που το περιείχε έφερε στην κορφή σταυρό και από κάτω την επιγραφή «Ένωσις ή θάνατος, 8 Νοεμβρίου 1884». Η πληροφορία αυτή προέρχεται από το βιβλίο «Το ιερόν και ηρωικόν της Κρήτης Αρκάδι» του αοιδίμου Επισκόπου Πέτρας Διονυσίου Μαραγκουδάκη το οποίο γράφτηκε κατά τα έτη 1912-1913 και ολοκληρώθηκε το 1920. Άρα ο Διονύσιος είδε τότε το μεταλλικό στεφάνι και το περιέγραψε.

Η τελευταία φωτογραφία που διαθέτουμε είναι από τις εορταστικές εκδηλώσεις του 1966, όπου το πολυγωνικό κιβωτίδιο (με ή χωρίς το στεφάνι μέσα) εμφανίζεται στο καθολικό της Μονής πάνω από το κεφάλι του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Έκτοτε αγνοείται η τύχη του. Ευχής έργον θα είναι να επιστρέψει κι αυτό μαζί με τα υπόλοιπα κειμήλια της Μονής στον φυσικό του χώρο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου