Το Μπικίνι


 
Διαβάζοντας το σημερινό χρονογράφημα, το μυαλό σας σίγουρα θα πάει στο μικροσκοπικό μαγιό που χιλιάδες γυναίκες σε όλον τον κόσμο φορούν για να πλημμυρίσουν τις παραλίες και να θέλξουν τα βλέμματα με τα καλλίγραμμα κορμιά τους.

Από πού πήρε όμως το όνομά του αυτός ο τύπος του μαγιό; Το 1946, οι μόδιστροι Λουί Ρεάρντ και Ζακ Χάιμ τόλμησαν να παρουσιάσουν μια νέα «ενδυματολογική» πρόταση για την παραλία, που αποτελούνταν από τέσσερα μόνο κομμάτια ύφασμα, δύο πάνω και δύο κάτω. Αυτός ο νέος τύπος κουστουμιού μπάνιου θα αντικαθιστούσε το ολόσωμο μαγιό, αφήνοντας σε κοινή θέα τον γυναικείο ομφαλό που αποτελούσε σημείο ταμπού έως τότε.

Οι δύο σχεδιαστές, γνωρίζοντας τις εκρηκτικές αντιδράσεις που θα δημιουργούσε αυτή η νέα πρόταση, αποφάσισαν να το βαφτίσουν Μπικίνι, από το όνομα ενός απομονωμένου νησιού στη μέση του Ειρηνικού ωκεανού, στο οποίο, την ίδια περίοδο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε αποφασίσει να διενεργήσει εκεί δοκιμές νέων πυρηνικών όπλων. Από το 1946 μέχρι το 1954 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 67 πυρηνικές δοκιμές, με αποκορύφωμα τη βόμβα υδρογόνου «Μπράβο» που εξερράγη το 1954 και ήταν πολύ πιο ισχυρή από τη βόμβα που έπληξε τη Χιροσίμα. Για την ιστορία και μόνο, να αναφέρουμε ότι οι πυρηνικές αυτές δοκιμές, που είχαν σκοπό «την εγκατάσταση της παγκόσμιας ειρήνης», προκάλεσαν τεράστια προβλήματα υγείας σε χιλιάδες κατοίκους της ευρύτερης νησιωτικής περιοχής λόγω της έκλυσης ανυπολόγιστης ποσότητας ραδιενέργειας.

Στην πορεία του χρόνου, το μαγιό μπικίνι εξακολούθησε να δημιουργεί εκρηκτικές αντιδράσεις στις τοπικές πουριτανικές κοινωνίες της χώρας μας. Δεν θα ξεχάσω τη γιαγιά μου, που έμενε στα Περιβόλια, όταν, τη δεκαετία του ’70, είδε τις πρώτες τουρίστριες να εμφανίζονται με «τολμηρό» μπικίνι στην αμμουδιά. Τις πήρε στο κυνήγι με ένα καλάμι για να μην κολάσουν, όπως έλεγε, τα παιδιά.

Στη συνέχεια, τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους. Κανείς πια δεν ασχολείται με τις κολυμβητικές ενδυματολογικές προτιμήσεις καμίας ημεδαπής ή αλλοδαπής. Νέοι τύποι μαγιό έκαναν την εμφάνισή τους στις παραλίες, κρύβοντας όλο και λιγότερα ή αποκαλύπτοντας όλο και περισσότερα. Απλά, το θέμα είναι πλέον καθαρά αισθητικό. Αρέσκεσαι να βλέπεις καλλίγραμμα νεανικά κορμιά με μαγιό που αναδεικνύουν το σώμα τους και μειδιάς, όταν βλέπεις κυρίες ή δεσποινίδες που μάλλον δεν διαθέτουν καθρέφτη στο σπίτι τους ή αυτός που διαθέτουν είναι παραμορφωτικός. Το ίδιο βέβαια, για να μην παρεξηγηθώ και θεωρηθώ σεξιστής, ισχύει και για εμάς τους άντρες.

Έτσι και φέτος, που αρχίζει το καλοκαιράκι, τα ματάκια μας έχουν πολλά να δούνε. Με άλλα θα ευφρανθούν και με άλλα θα χρειαστούν οφθαλμίατρο ή παρωπίδες…

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου