Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Ελεύθερνας


 
Ένα χρόνο μετά τα εγκαίνια του νέου μουσείου της Ελεύθερνας αποφασίσαμε με τη ΣΤ’ τάξη του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου να επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο που εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες ανασκάπτεται από τους γνωστούς αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου Κρήτης Πέτρο Θέμελη, Θανάση Καλπαξή και Νίκο Σταμπολίδη.

Με σύμμαχο τον καλό καιρό του Μαΐου και με τη συνοδεία της εξαιρετικής ξεναγού κυρίας Ρίτσας Γιουμπάκη, που ανέλαβε αφιλοκερδώς την ξενάγησή μας σε όλο τον χώρο, ξεκινήσαμε με πολύ κέφι και περιέργεια για την Ελεύθερνα και το Μουσείο της, μοναδικό μέσα σε αρχαιολογικό χώρο στην Κρήτη, εφάμιλλο και ίσως καλύτερο από αυτά της αρχαίας Ολυμπίας και της Βεργίνας.

Μετά από σαράντα περίπου λεπτά διαδρομής, αντικρίσαμε το νεόδμητο Μουσείο, που εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2016 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η πρωτότυπη αρχιτεκτονική του με τις λιτές γραμμές, φαντάζει σαν μια κιβωτός που προσάραξε στην παρθένα γη της Ελεύθερνας, για να στεγάσει και να διαφυλάξει τις πολύτιμες αρχαιότητές της. Ένα Μουσείο με την υπογραφή του οραματιστή αρχαιολόγου Νίκου Σταμπολίδη, που νεαρός ακόμα καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, έβαλε σκοπό της ζωής του τη δημιουργία αυτού του χώρου πολιτισμού.

Ο Πύργος της αρχαίας Ελεύθερνας
 
Αγριολούλουδα σκαρφαλωμένα στον Πύργο.
 
Άγρια ορχιδέα με τα εντυπωσιακά της χρώματα.
 
Άγρια ρίγανη φυτρώνει μέσα στις πέτρες.
 
Μιας και το μουσείο άνοιγε τα πύλες του στις 10:00, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τον περίπατό μας από την ακρόπολη της αρχαίας Ελεύθερνας, με τον ερειπωμένο πύργο της που δεσπόζει στο ύψωμα και προστάτευε την είσοδο της αρχαίας πόλης. Μέσα από μιας εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς διαδρομή, με μοναδικά ενδημικά φυτά της κρητικής χλωρίδας, φτάσαμε στον πύργο. Η Ρίτσα Γιουμπάκη κρατούσε αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών, με τις παντός είδους πληροφορίες που τους έδινε. Με τις υποδείξεις της οι μαθητές ανακάλυψαν τη ρίγανη, τις εντυπωσιακές ορχιδέες, το λαγουδόχορτο, το φασκόμηλο αλλά και το φλώμο με τα γευστικά του άνθη.

Απολιθώματα οστράκων πάνω στον ασβεστόλιθο.
 
Κι ένας σκορπιός τράβηξε το ενδιαφέρον των παιδιών.
 
Η Ρίτσα Γιουμπάκη δείχνει τα απολιθώματα στους μαθητές.
 
Η είσοδος των ρωμαϊκών δεξαμενών.
 
Μέσα στις εντυπωσιακές δεξαμενές.
 
Στη συνέχεια κατηφορίσαμε προς τις τεράστιες και επιβλητικές δεξαμενές αποθήκευσης νερού, λαξευμένες στον βράχο. Στη διαδρομή μας, πάνω στον μαργαϊκό ασβεστόλιθο, τα παιδιά μπόρεσαν να διακρίνουν απολιθώματα οστράκων, δείγμα ότι η Κρήτη δεν ήταν πάντα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, καθώς και διάσπαρτα κεραμικά όστρακα. Κατεβήκαμε στις δεξαμενές με φακούς και η θερμοκρασία έπεσε απότομα αρκετούς βαθμούς. Παρόλα αυτά, η αίσθηση της υγρασίας δεν εμπόδισε τους μαθητές να προχωρήσουν μέχρι το βάθος των δεξαμενών, νιώθοντας δέος από αυτό το ανθρώπινο επίτευγμα.
Στάση για ξεκούραση στην ταβέρνα. Στο βάθος το Μουσείο.
 
Μια σύντομη ανάπαυλα για ξεκούραση και ένα αναψυκτικό στη διπλανή ταβέρνα, μας έδωσε δυνάμεις για το δεύτερο μέρος της εκδρομής μας. Με πολύ σεβασμό μπήκαμε στον χώρο του Μουσείου.
Στην είσοδο του Μουσείου με την ξεναγό μας.
 
Η πινακίδα του μουσείου με το έμβλημα της θεάς Μέλισσας.
 
Η χάλκινη ασπίδα (σήμα κατατεθέν του Μουσείου), η θεά Μέλισσα, η «αδελφή» της κόρης της Οξέρ, η πυρά του νεκρού πολεμιστή, τα συμπλέγματα των αγαλμάτων, η ερμαϊκή στήλη, η ταφή των ιερειών, «το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη» ήταν μερικά μόνο από τα εκθέματα που εντυπωσίασαν τα παιδιά.
Δυστυχώς, ο αρχαιολογικός χώρος της Ορθής Πέτρας δεν ήταν ακόμα επισκέψιμος, ώστε να δούμε και τον χώρο των ανασκαφών. Ίσως της επόμενη φορά...

Θα φανεί πολύ κοινότοπο, αλλά είναι χρέος κάθε Ρεθεμνιώτη να επισκεφθεί αυτόν τον μοναδικό αρχαιολογικό χώρο, καθώς και το Μουσείο. Γιατί είναι πια το δικό μας Μουσείο!

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου

Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι: Μήπως χρειάζεται επανεκκίνηση;